Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Anýz

Anýz

Anýz byl vždy oblíbený pro své účinky - už ve starém Římě byly občas po bohatém jídle podávány anýzové koláče, které podporovaly trávení, ve středověku se za stejným účelem jedla kandovaná anýzová semínka. Ještě dnes lidé v Indii žvýkají celá semena kvůli zažívání a pro osvěžení dechu.

Původní domovinou anýzu je jižní Evropa a teplejší oblasti Asie. Tato bylina patří do stejné rodiny spolu s kmínem, fenyklem a koprem. Je to jednoletá rostlina, která má ráda slunce a teplejší stanoviště. Kvete bíle a plody - dvojnažky - se sklízejí brzy na podzim, na počátku jejich zrání, a to sestřižením celého okolíku a dosušují se. Semena po usušení mnutím oddělíme od stonku a uložíme do sáčku nebo uzavíratelné nádoby v suché místnosti.

Má sladce kořeněnou chuť a vůni a pro své výrazné aromatické vlastnosti se používá jako koření do jídel, přísada pro výrobu parfémů, pro úpravu chutě a vůně léčiv a jako ingredience pro výrobu cukrovinek a alkoholických nápojů (anýzovka, absint apod.). Také se někdy přidává do kadidel, vonných pytlíčků a pot pourri, velký význam má též v aromaterapii, kde se z něj získává éterický olej s  mnohými léčivými účinky. Semena anýzu se dříve běžně žvýkala pro zlepšení dechu, dnes jejich výtažek najdeme v některých ústních vodách nebo pastách na zuby.

Ze semen se připravuje čaj, nebo se krátce povaří v mléce. Mimo níže uvedených účinků se tento nápoj podává např. lidem trpícím nespavostí, má uklidňující a relaxační účinky. Podobně působí i silice, uvolňované do vzduchu z éterického oleje, přidaného do aromalampy.

Anýz je účinný lék proti kašli a nachlazení. Zmíněný čaj i odvar v mléce se ale už po generace používají také pro léčení nemocí dýchacích cest. Obsahované látky totiž rozpouštějí usazený sekret, pomáhají odkašlávání a uvolňují nosní dutiny. I aromaterapie s použitím éterického oleje nám prokáže podobnou službu. Léčebný efekt anýzu je navíc v boji s nachlazením a infekčními chorobami posílen antibiotickými vlastnostmi, působí hlavně proti některým druhům baktérií.

Anýzové semeno se hodí pro léčbu respiračních onemocnění i pro děti, protože je to bylina s velmi šetrným působením.

Anýz zlepšuje trávení, působí proti plynatosti a stimuluje laktaci

Stejně jako fenykl, i anýz má velmi příznivý vliv na naše trávení. Povzbuzuje celý trávicí proces, zlepšuje chuť k jídlu, působí proti plynatosti a uvolňuje křeče v zažívacím traktu. Jeho dezinfekční a antibakteriální účinek je navíc dobrou prevencí infekčních chorob trávicí soustavy, můžeme ho užívat i například při otravách jídlem, nebo při průjmových onemocněních a kolikách.

Anýzový čaj se doporučuje kojícím ženám, podporuje totiž produkci mateřského mléka. Dříve se mu dokonce přisuzovaly i lehce afrodiziakální účinky, jak při vdechování anýzových silic, tak při vnitřním užití. Ve starých herbářích se uvádí, že anýzové semeno podporuje a zlepšuje plodnost u mužů, ani dnes ale není jisté, nakolik je toto tvrzení pravdivé.

Anýz se nejčastěji používá ke zjemnění a zvýraznění chuti celé řady pokrmů, jako je chléb a pečivo, různé druhy cukrovinek, je možné jím zvýraznit i chuť masa. Velmi často je anýz používán k nakládání červené řepy, do červeného zelí a okurek. Velmi oblíben je v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel.

Anýzový olej má díky vysokému obsahu silic silné protiplísňové účinky a účinným způsobem omezuje vznik některých patogenních zárodků.


Recepty:

Oříškové řezy s anýzem

Ingredience: 400 g hladké mouky, 3 žloutky, 150 g cukru, 200 g Hery, 1 lžíce umletého anýzu, Povrch: sníh ze 3 bílků, 100 g cukru, 110 g strouhaných lískových oříšků, 1 lžíce kakaa, zavařenina, rum.

Postup přípravy: Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto. Necháme odpočinout, vyválíme, plát přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a zapečeme při 180 °C až povrch částečně zaschne. Vyjmeme z trouby, pomažeme zavařeninou rozředěnou rumem a na to naneseme oříškovou hmotu. Vrátíme do trouby a dopečeme v mírně teplé troubě. Po upečení krájíme na čtverečky. Oříšková hmota: ušleháme sníh z bílků, vešleháme cukr a vmícháme mleté oříšky a kakao.

Anýzové štruple

Ingredience: 250 g másla, 250 g práškového cukru, 3 vejce, špetka mletého anýzu, 750 g hladké mouky, Na ozdobu: 1 vejce, celý anýz, mleté ořechy, barevné drobné kuličky

Postup přípravy: Přísady smícháme a vypracujeme těsto. Vyválíme ho na obdélník (1/2 cm vysoko). Radýlkem nakrájíme na pásky asi 15x3 cm. Potřeme je vajíčkem, posypeme anýzem, ořechy a kuličkami. Potom pásky opatrně klademe na suchou obrácenou formu srnčího hřbetu a upečeme. Po upečení opatrně vyjmeme z formy..

Anýzové lupínky

Ingredience: 2 vejce, práškový cukr hmotnosti 2 vajec, hladká mouka hmotnosti 2 vajec, šťáva a kůra z 1/4 citrónu, anýz

Postup přípravy: Odvážíme 2 vejce i se skořápkou a v této hmotnosti odvážíme mouku i cukr. Vejce vymícháme do pěny s cukrem, kůrou a šťávou a přimícháme mouku. Lžící klademe na vymazaený plech kopečky velikosti ořechu. Necháme je roztéct na placky a posypeme anýzem. V horké troubě rychle upečeme, tak, aby okraje zhnědly, střed musí zůstat bledý. Horké lupínky vyjmeme nožem z plechu a ihned na válečku ohýbáme. Necháme vychladnout.
Poznámka: pečeme jen na 1 plechu naráz, abychom stihli ohýbat lupínky, protože jsou velmi rychle upečené. Pokud vychladnou během ohýbání, tak zbylé vložíme na okamžik zpět do trouby, aby se ohřály, a ohýbáme dále. Je dobré, pokud při ohýbání někdo pomáhal, aby to šlo rychle.


Zakoupíte v našem obchodě




Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz