Arašídový krém
Arašídy jsou nepukavé kožovité lusky podzemnice olejné, se dvěma až třemi semeny, které dozrávají v zemi, vyorávají se a suší. Obsahují 38 – 55 % oleje, 24 – 35 % bílkovin, cukry, vitamíny a jiné látky. Získává se z nich stolní olej, který se používá k výrobě umělých tuků.
Burské oříšky obsahují z hlediska výživy snadno stravitelné bílkoviny a vyskytují se v přesnídávkách a rychlých jídlech a jako olej.
Arašídy jsou vynikajícím lékem na nervovou soustavu, podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce, krevního oběhu a látkové přeměny. Upravují stav některých kožních onemocnění a zabraňují kazivosti zubů. Většinu vlastností má i arašídový olej.
Většímu rozšíření konzumace brání skutečnost, že jsou arašídy často napadány plísní, jež produkuje silně rakovinotvornou látku aflatoxin. Tato plíseň není okem vidět. Proto je lepší konzumovat tzv. arašídové pomazánky, které se k nám dovážejí ze zahraničí, kde jsou arašídy velmi přísně kontrolovány. Z arašídů v tuzemsku jsou nejvhodnější ty, které byly baleny v ochranné atmosféře.