Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Badyán

Badyán

Badyán můžeme směle označit za jedno z nejhezčích a tvarově nejzajímavějších koření vůbec. Pochází z jižní Číny a Vietnamu a je jedním z mnoha desítek druhů koření, jež asijská a zejména čínská kuchyně hojně využívá.

Koření je plodem malého stále zeleného stromu - badyáníku pravého (Illicium verum) z čeledi magnólií, který má lesklé listy a malé, žlutozelené květy s intenzivní vůní. Strom dorůstá do výšky zhruba 8 metrů. V šestém roce začíná plodit a rodí až do stáří 100 let. Plody dozrávají do tvaru hvězdy s osmi cípy, které připomínají měchýřky - každý z cípů je totiž dutý a obsahuje tvrdé lesklé semeno. Plody se sbírají před dozráním, aby z nich semena nevypadala, a na slunci se suší, dokud celé nezískají červenohnědou barvu.

V obchodě se vyskytuje většinou jako osmicípé hvězdice – odtud název hvědicový anýz nebo také čínský anýz podle země původu. Někdy je drcen na jednotlivé měchýřky – cípky

Badyán je chutí i vůní podobný anýzu a fenyklu, i když s nimi není v žádném příbuzenstvu. Obsahuje však až 5 % velmi cenné silice - anetolu, jež se nachází také v anýzu a která příjemně nasládle voní. Právě proto se badyánu často říká hvězdicovitý anýz. Zvláštní kombinace pálivosti a sladkosti z něj dělá koření sice jemné, ale natolik výrazné, že se má vždy užívat s citem. Na vaření můžeme používat badyán rozlámaný nebo umletý, případně rozdrcený v hmoždíři. Do některých receptů se hodí pouze mletá semena, která jsou méně aromatická než zbytek plodu. V čínské kuchyni se badyán dává k drůbežímu a vepřovému masu. Nechybí ani v oblíbené čínské pětisložkové směsi, bez které by vařená „čína“ nebyla čínou. Vietnamská kuchyně používá badyán do hovězí polévky. Hodí se však také na pečené kuře, dušenou rybu, na ústřice a do hnědých polévek. Chuťově zajímavý je badyánem okořeněný pórek, ale také dýně.

Platí zlaté pravidlo, že při vaření pro čtyři osoby by se neměl použít víc než jeden cíp z celé hvězdičky. Zvláštní tvar, vůně i chuť této osmicípé hvězdy láká a podněcuje fantazii. Pětisložková čínská kořenicí směs Směs vhodnou na ochucení celé palety jídel takzvané číny si připravíme namícháním stejných dílů najemno umletého badyánu, fagary - tedy sečuánského koření, kasie anebo skořice, která je její blízkou příbuznou, fenyklových semen a hřebíčku.

Badyán se uplatňuje rovněž při výrobě likérů. Najdeme jej v pastisu a anýzovce. Osobitou chuť dodává žvýkačkám a cukrovinkám. Patří do perníkového koření, sušenek, do švestkových povidel anebo náplní z nich. Badyán lze využít k aromatizaci tzv. zimních čajů. Jeho hvězdičky jsou efektní v hruškovém kompotu, kterému spolu se skořicí dodávají neopakovatelnou chuť. Badyán působí svou vůní pozitivně, svátečně a euforicky na psychiku a ozdravně na tělo. Podporuje zažívání, uklidňuje trávicí trakt. Proto se hodí buď jako koření do jídla, nebo do čaje po těžkém jídle. Někde ho používají na uvolnění bolestivé koliky a při revmatismu. Je rovněž součástí léků a čajů proti kašli. Může se ovšem přidávat i do ústních vod a žvýkat pro osvěžení dechu.

Éterické oleje z badyánu se také hojně uplatňují při výrobě parfémů, mýdel a sušených vonných, především zimních směsí. Badyánové hvězdičky jsou mimo jiné svou vůní a tvarem přímo předurčeny k vánoční výzdobě. Efektně vypadají na větvičce jehličnanu, v ovocném aranžmá, kde se dobře doplňují barvou i vůní s citrusy. Vyniknou zejména v kombinaci s pomeranči. Spolu s tyčinkami skořice mohou být krásnou přírodní ozdobou balíčků, ikebany či květináčů nebo svíček. Uplatnění najdou všude tam, kde chceme podtrhnout lahodnou vůni a zajímavý tvar.

V lidovém lékařství bývá užíván jak čaj příznivě působící při kolikách a reumatizmu. V některých zemích se i žvýká po jídle jako digestiv.

V poslední době získal velkou popularitu díky tomu, že se stal přírodní surovinou pro výrobu známého léku proti virovým onemocněním Tamiflu. Účinnou látkou je oseltamivir - ester derivátu cyklické karboxylové diaminokyseliny - ve formě fosforečné soli. V roce 2005 došlo dokonce z tohoto důvodu k přechodnému nedostatku hvězdicového anýzu na trhu. Dnes se však již většinou surovina pro přípravu léku Tamiflu vyrábí synteticky.



Zakoupíte v našem obchodě



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz