Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Čočka červená

Červená čočka

Tato čočka má po oloupání hnědé slupky červené zbarvení. Chybějící slupka přispívá ke zlepšení stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Nemá však již schopnost klíčit. Při vaření se mění její barva z červené na žlutou a má tendenci se velmi rychle uvařit a rozpadnout. Proto je vhodná především do polévek a pikantních předkrmů nebo jako příloha. Je těžké se vyvarovat tomu, aby nám nevznikla kaše. Nic se neděje, v indické kuchyni jsou například takovéto kaše velmi oblíbené. Následující recepty Vám ukáží, že má červená čočka v kuchyni své místo.

Recepty:

Červená čočka s rýží a houbami

Ingredience: 200 g červené čočky, 200 g rýže, 50 g sušených hub, 100 g anglické slaniny, 1 velká cibule, 1 středně velká mrkev, 150 g kadeřávku, 1 l vývaru, 1,5 dcl bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 lžička oleje, mletý pepř, kmín, sůl, nať petrželky.

Postup přípravy: Čočku a rýži přebereme a propláchneme. Sušené houby namočíme na půl hodiny do hrnku studené vody. Kostičky anglické slaniny rozpečeme na troše oleje, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Pak přidáme překrájené houby, podusíme několik minut, přisypeme rýži, směs promícháme, okořeníme a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 10 minut. Pak přidáme čočku a na kostičky a nudličky nakrájenou mrkev a necháme ještě 10 minut vařit. Přisypeme omytý nakrájený kadeřávek a podusíme dalších 5 minut, až se vývar vsákne. Podáváme ozdobené petrželkou a polité omáčkou ušlehanou z jogurtu, soli, pepře, rozsekané petrželky a prolisovaného česneku.

Červená čočka jako příloha

Ingredience: 200 g červené čočky, 400 ml vody, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1/2 čajové lžičky majoránky, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 1/2 čajové lžičky mořské soli, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, černý pepř, čerstvě pomletý.

Postup přípravy: Červenou čočku přiveďte k varu, přidejte bobkový list, hřebíček, majoránku, šalotku a stroužky česneku a vařte do měkka při mírné teplotě bez zakrytí 10 - 15 minut. Vmíchejte mořskou sůl, sójovou omáčku a čerstvě namletý pepř a nechejte ještě chvíli vařit. Červenou čočku servírujte s bramborem a ovčím sýrem nebo vmíchejte 100 ml smetany a servírujte s černými olivami a celozrnným pečivem jako předkrm.

Červená čočka - Masoor Dhal

Ingredience: 200 g omyté červené čočky, 2 - 3 papričky chilli, 3/4 l vody, 1 polévková lžíce koriandru, 1 čajová lžička pomleté kurkumy, 2 - 3 bobkové listy, 2 čajové lžičky pomletého kmínu, 3 polévkové lžíce tuku, 2 rajčata oloupaná a nakrájená, 3 utřené stroužky česneku, 1 cibule nakrájená na tenké plátky, sůl.

Postup přípravy: Čočku uvařte ve velkém hrnci. Přidejte koření a rajčata. Zmírněte teplotu a společně povařte. Na tuku opečte cibuli a česnek a rozdělte na čočku. Servírujte s rýží.

Červená čočka s česnekem a jarní cibulkou

Ingredience: 500 g červené čočky, 1 čajová lžička kurkumy, 1/2 čajové lžičky kmínu, 6 - 7 česnekových stroužků, 50 g másla, 4 - 5 jarních cibulek.

Postup přípravy: Čočku omyjte, vařte s kurkumou a kmínem doměkka ve slané vodě asi 15 - 20 minut. Rozmixujte na kaši. Stroužky česneku nakrájejte na jemné proužky a opatrně orestujte na másle, nesmějí zhnědnout, neboť potom chutnají hořce. Vzniklý tuk z restování přelijte přes kaši a na konec ji posypte nakrájenou jarní cibulkou. Servírujte jako přílohu k pečenému masu.

Curry čočka s banánem

Ingredience: 100 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g kyselých jablk, 2 čajové lžičky oleje, 200 g červené čočky, koriandr, curry prášek, 1/2 l vody, sůl, pepř, 200 g banánů, 100 g celozrnných těstovin, 125 ml zakysané smetany, pažitka.

Postup přípravy: Cibuli nakrájejte na jemno. Stroužky česneku utřete. Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nahrubo nastrouhejte a vše dohromady poduste na oleji. Čočku s koriandrem a curry přiveďte k varu a okořeňte solí a pepřem, při mírné teplotě asi 15 minut přikryté vařte. Přidejte cibuli, česnek a jablka. Oloupejte banány a nakrájejte je na plátky, vmíchejte do čočky a vařte přikryté dalších 5 minut. Tekutina by se měla skoro všechna vstřebat, v opačném případě povařte v odkrytém hrnci. Mezitím uvařte ve slané vodě těstoviny. Podávejte uvařené těstoviny ozdobené curry čočkou, zakysanou smetanou a pažitkou.

Indická čočková polévka

Ingredience: 10 polévkových lžic slunečnicového oleje, 2 polévkové lžíce curry prášku, 5 středních mrkví na jemno nakrájených, 5 cibulek na jemno nakrájených, celer na jemno nakrájený, 500 g červené čočky, 5 rajčat, 125 g rajčatového protlaku, 1 1/2 čajové lžičky soli, čerstvě namletý černý pepř, ? l sladké smetany, petrželka.

Postup přípravy: Na rozehřátem tuku orestujte curry prášek a zeleninu. Vmíchejte vodu, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř. Přikryté vařte při mírné teplotě asi 10 minut. Čočku uvařte ve slané vodě a přidejte do polévky. Před servírováním přidejte smetanu a posypte koriandrem nebo petrželkou.

Rýže NATURAL s červenou čočkou a jarní cibulkou

Ingredience: 180 g NATURAL rýže, 1 čajová lžička soli, 70 g červené čočky, 2 jarní cibulky, 40 g másla.

Postup přípravy: Rýži se solí vložte do studené vody, vařte pod pokličko a 10 minut před koncem varu přimíchejte červenou čočku. Mezitím jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a poduste na másle asi 1 minutu, ochuťte solí. Vmíchejte rýži a čočku.

Rýžovo - čočkový salát se sýrem

Ingredience: 375 g Parboiled rýže, 450 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 450 g brokolice, 150 g pórku, 200 g sýru "Mozzarella", 325 g jogurtu, 125 g zakysané smetany, 45 g hořčice, cukr, pomletý červený pepř, 500 g rajčat, salátové listy k ozdobě.

Postup přípravy: Rýži dejte do vařící slané vody (1 část rýže na 2 části vody) a přikryté vařte při mírné teplotě 15 - 20 minut. Čočku vařte ve vývaru při mírné teplotě přikryté asi 8 - 10 minut, dokud se tekutina nevypaří. Brokolici rozdělte na malé růžičky a blanžírujte ve vařící solené vodě. Vše nechejte vychladnout. Pórek a mozzarellu nakrájejte najemno. Přimíchejte jogurt, zakysanou smetanu, hořčici, cukr, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte trochu octa. Rýži, čočku, brokolici, mozzarellu a pórek smíchejte s omáčkou. Rajčata nakrájejte na plátky. Salát servírujte na salátové listy a rajčata, posypte červeným pepřem.


Zakoupíte v našem obchodě






Tento produkt můžete zakoupit zde.




Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz