Černý bez
Bez černý patří mezi nejoblíbenější a také nejznámější léčivé rostliny. Ačkoli nevyniká ani krásou, ani vůní, požíval vždy mezi lidmi veliké vážnosti, o čemž nejlépe vypovídá přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."
Černý bez je rozložitý keř nebo strom, dorůstající do výšky až šesti metrů. Má lichozpeřené, podlouhlé, vejčité listy, na okrajích nestejně pilovité. Bez kvete drobnými bílo žlutými kvítky s intenzivní vůní. Kvete od května do června. Plody jsou trsy černých kuliček velkých až 6 mm. Jejich šťáva má krvavě červenou barvu. Užívanou částí jsou květy, plody a listy.
Pochází z Evropy - Kavkazu, odkud se později rozšířil do všech světadílů, a dnes se pěstuje od Evropy přes přední Asii až do západní Sibiře spíše v mírných podnebných pásech. V České republice se vyjma nejvyšších poloh vyskytuje hojně. Zejména na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest, na skládkách, v zahradách, rumištích, podél vodních toků, na půdách vlhčích až dusíkatých.
Rostlinnou drogou jsou především květenství (Flos sambuci) a plody (Fructus sambuci). Květ se sbírá v květnu a červnu, nejvhodnější pro sběr je doba kolem poledne. Celá květenství se odstřihují nůžkami asi s 1 cm hlavní stopky. Doporučuje se květy ukládat volně do košů, aby se nezapařily. Pokud tuto zásadu porušíme a květy při sušení zhnědnou, můžeme je vyhodit. Jistější způsob sušení je zavěšování na šňůru. Sušit by se mělo ve stínu při teplotě nepřekračující 45oC. Plody se sbírají v září a říjnu. Suší se nejprve na slunci a pak se dosušují v troubě až do scvrknutí. Teprve pak se otrhávají ze stopek.
Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B - B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.
Květ černého bezu je vynikající potopudnou rostlinou. Má též účinky močopudné a příznivě působí na cévy. Jeho spektrum použití je široké, ale nejčastěji se používá k léčbě kašle (podporuje vykašlávání). Plody působí jako prostředek proti bolesti (léčba migrény nebo zánětu trojklanného nervu). Mají i protizánětlivý účinek, slabý projímavý účinek a mírně snižují krevní tlak. List bezu černého lze použít k léčbě revmatizmu, kdy se bolavé klouby zabalí do čerstvých listů. List ve formě čaje čistí pokožku a je součástí čajů k léčbě akné. Z květu černého bezu připravujeme nálev (2 kávové lžičky na šálek nálevu).
Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při dně a revmatismu. Zevně se z listů i květů zhotovují obklady na vředy, vyrážky a hluboká zánětlivá ložiska.
Recepty:
Bezinková povidla
Očištěné vyzrálé plody dobře rozvaříme s vodou na kaši. Necháme vychladnout, prolisujeme, přidáme cukr (1/2 kg na litr šťávy), trochu pektogelu a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pozor aby se povidla nepřipálila - zhořknou a nedají se jíst! Ukládáme do malých skleniček, převážeme dvojitým celofánem nebo je normálně zavaříme a uložíme. Po otevření brzy spotřebujeme, neboť snadno plesnivějí, hlavně ve vlhkém prostředí. Užíváme 3-4 lžíce denně po dobu 1-2 týdnů při všech neuralgiích, ischiasu, zánětu trojklaného nervu, zánětu mezižeberního nervu, neuralgických bolestech hlavy, revmatizmu a proti zácpě.
Bezinkový diabetický rosol
Vyzrálé plody rozvaříme, vylisujeme, do šťávy přidáme umělé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny vaříme. Uzavřeme do malých skleniček a sterilujeme. Ukládáme do studené místnosti.
Bezinkové víno
Do 1 l bílého vína dáme 100g vylisované šťávy nebo džemu, popřípadě 50g sušených bezinek. Uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladna. Užíváme každé 2 hodiny polévkovou lžíci při neuralgii. V Itálii se bezinkovou šťávou falšovalo portské víno, které bylo vlivem toho velmi léčivé, a tím se prý přišlo na účinky bezových drog.
Šťáva a likér z bezinek
2 litry černých kuliček bezinek, 1 litr vody, 1 kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lžíce odvaru černé kávy, 1 dl rumu. Kuličky bezinek vybíráme je hodně dozrálé. Uvaříme je v 1 litru vody a dobře procedíme. Pak do šťávy přidáme cukr, vaříme 5 minut, přidáme vanilku a nakonec 4 lžíce odvaru černé kávy. Velmi dobře se osvědčuje káva instantní. Do vychladlé šťávy přidáme rum. Pro labužníky získanou šťávu smícháme s hanáckou vodkou v poměru 1:1.
Med z květů černého bezu
25 květů z černého bezu, 1 velký citrón, 1 litr vody, 1 kg krystalového cukru. Citrón dobře oloupeme a nakrájíme na plátky. Květy opereme a odstřiháme velké stonky. Květy spolu s oloupaným citrónem povaříme 20 minut v litru vody, potom směs odstavíme a necháme vyluhovat 24 hodiny. Druhý den vše přecedíme přes plátno a vymačkáme. Do vzniklé šťávy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout. Med ochutnáme a podle chuti ještě můžeme přidat citrón. Horký med plníme do sklenic.
Řízky z bezinek - kosmatice
3 vejce, trochu soli, trochu vegety, 2-3 lžíce mléka nebo smetany, hladká mouka podle potřeby. Z vajec, mléka, soli a mouky vyšleháme husté jemné těstíčko. Na smažení vybíráme polorozvinuté květy bezu. Nejprve je dobře opereme, necháme okapat, namočíme do hladké mouky a potom ponoříme do těstíčka. Smažíme ve vysoké vrstvě, nejlépe rostlinného tuku. Ke kosmaticím se podává bramborová kaše a zeleninový salát. Pro děti můžeme udělat i ze sladkého těsta podobně jako omelety. V tom případě posypáváme kosmatice skořicovým cukrem.
Tento produkt můžete zakoupit zde.