Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Chilli

Chilli

Chilli paprička (místo chilli se někdy užívá název kayenský pepř) je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se užívají i na Balkáně.

Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik, kterých je celá škála. Za svou pálivou chut vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka.

Kapsaicin papričkám pomáhá také s odolností vůči napadení plísněmi a bakteriemi, i v lidském těle působí dezinfekčně. Má se za to, že v mnohých oblastech světa, kde je poněkud těžší udržení hygieny při skladování a úpravě pokrmů, pomáhá intenzivní používání chilli a feferonek v ochraně před případnou nákazou a otravami jídlem. Kapsaicin působí na receptory pro vnímání bolesti (tzv. nociceptory) úplně stejně jako zvýšení teploty.

Další výhodou používání chilli při úpravě pokrmů je zlepšení jejich stravitelnosti. Podporují totiž vylučování trávicích šťáv v žaludku i žlučníku a tím nám pomáhají s trávením tučnějších a těžších jídel. V umírněném množství mají příznivý vliv i na sliznici střev, kde zlepšují její funkci. Celkově podporují prokrvení zažívacího traktu, čímž stimulují látkovou výměnu.

Pálivé papriky jsou proto také považovány za afrodiziakum, zlepšením prokrvení se zvyšuje citlivost pohlavních orgánů. Chilli je tak i přírodním podpůrným prostředkem pro zlepšení potence a zvýšení libida.

ChilliStimulační efekt chilli na náš krevní oběh funguje i při aplikaci na kůži, účinnou látku tak můžeme lokálně směrovat do tkání. Hlavně lidé trpící zánětlivým onemocněním kloubů - artrózou využívají tohoto účinku, zlepšují si tak prokrvení postiženého kloubu, čímž ho prohřívají a ulevují si od bolesti. Stimulace prokrvení kloubu a okolní tkáně znamená lepší látkovou výměnu a urychlení léčení zánětu.

Chilli, nebo velmi jemně mleté sušené papričky, tzv. kayenský pepř jsou v mnohých zemích naprosto nepostradatelným a tradičním kořením, bez kterého by pokrmy úplně ztratily svou typickou chuť. Zejména v oblasti Asie a Latinské Ameriky jsou chilli papričky ingrediencí každodenního použití. Jsou také součástí kořenících směsí a přípravků jako je kari a tabasco. Konzervují se sušením, nakládáním do octa či oleje, upravují se na pasty a omáčky, dokonce se i mrazí.

Aroma papriček má své místo dokonce i při výrobě parfémů, méně příjemné je pak setkat se s takzvaným kasrem – sprejem sloužícím k sebeobraně, který by bez chilli papriček jistě ztratil na své účinnosti.




Recepty:

Chilli salát

Ingredience: 200 g salámu dle chuti, 100 g tvrdého sýra, 2 cibule, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 kapie, chilli koření, 100 g majonézy, ocet, sůl

Postup přípravy: Salám a sýr nakrájíme na nudličky, cibuli na půlkolečka, vejce na malé kousky a kapii na kostičky. Přidáme špetku chilli koření, majonézu smíchanou s několika kapkami octa a lehce promícháme.

Aromatické dušené hovězí

Ingredience: 4 lžíce olivového oleje, 150 g jemně nakrájené anglické slaniny, 2 nahrubo nasekané cibule, 2 nasekané stroužky česneku, 2 čerstvé chilli papričky, zbavené semínek a nasekané, 1,5 kg hovězího (nejlépe kližky či zadního), 2 lžíce hladké mouky, 600 ml vývaru, 400 g sekaných konzervovaných rajčat, 1 lžičku mletého chilli, 1 lžičku cukru, nejlépe přírodního, 1 větší svitek skořice, 50 g rozdrobené čokolády na vaření, sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy: Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ?C. V pánvi rozehřejte lžíci oleje a osmahněte na něm slaninu a cibuli. Přidejte česnek i chilli papričky a pár minut opékejte. Směs přesuňte do kastrolu, který chcete použít na dušení. Maso nakrájejte na menší kostky a obalte je moukou. Po částech je ze všech stran opečte na pánvi, v níž jste smažili slaninu. Podle potřeby přidávejte olej. Opečené maso ukládejte ke slanině, osolte a opepřete ho. Výpek v pánvi zalijte vývarem a chvíli povařte. Pak ho přilijte do kastrolu k masu a přidejte rajčata, cukr a skořici. Na plotně uveďte vše do varu a poté kastrol přemístěte do trouby. Duste asi hodinu a půl, až bude maso krásně křehké. Vyjměte a do horkého jídla vmíchejte čokoládu tak, aby se rozpustila. Podávejte s rýží, těstovinami, bramborami nebo houskovými knedlíky.

Chilli

Ingredience: 1 cibule, 2x česnek, 1 červená paprika, 2 lžíce slunečnicového oleje, 400 g pomletého hovězího, 2 lžičky chilli mletého koření (nebo jiné pálivé papriky) dle chuti, 400 g konzerva vlašských fazolí, 400 g konzerva rajčat ( italských, oloupaných ) nakrájených, mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Postup přípravy: Pokrájet na jemno cibuli a separátně česnek. Pokrájet na kostičky červenou papriku. Rozehřát olej na panvi, přidat cibuli a smažit do sklovita. Přidat česnek a červenou papriku a smažit po 1 min. Přidat hovězí a smažit do hněda za stálého míchání. Vařečkou rozdrtit větší kousky masa. Přidat chilli koření a míchat po 2 min. Zcedit a propláchnout fazole, přidat do pánve, přidat rajčata. Pořádně zamíchat, okořenit a dusit po 20 min. Servírovat horké, posypané nastrouhaným cheddarem (sýrem) a s kyselou smetanou.


Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz