Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Cizrna

Cizrna

Cizrna neboli římský hrách patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Kvalita semen je daná vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 - 19 %). Z hlediska aminokyselinového složení je cizrna dobrým zdrojem lysinu (cca 7 %). Má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. Omega 6 mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy (snižuje hladinu cholesterolu). Značný je i obsah vápníku a železa.

Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), která je účinný antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí. Stejně jako ostatní luštěniny obsahují i semena cizrny látky nepříznivě ovlivňující stravitelnost. Jejich účinky je možné eliminovat namáčením a tepelným zpracováním semen. Kromě vaření se používají další způsoby úpravy cizrny - fermentování, paření, smažení či pražení semen. Jedním z nejznámějších pokrmů z cizrny je španělská cizrnová polévka (garbanzo). Ve středomoří se s oblibou konzumuje kaše připravovaná z uvařených semen (hummus), pro děti je pochoutkou pražená cizrna obalovaná cukrem. Cizrna má jemně oříškovou chuť.

Recepty:

Hummus

Ingredience: 4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového krému), 1/2 hrnku citrónové šťávy, 1 čerstvý lístek máty, 1 čajová lžička mořské soli.

Postup přípravy: Všechny přísady proměňte v kaši a přidejte vodu, dokud nevznikne smetanová hmota. Dochuťte a případně ještě přidejte mořskou sůl. Ozdobte lístkem máty.

Cizrna na rajčatech

Ingredience: 3 hrnky naklíčené cizrny, 1 cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, zeleninový vývar, 500g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka

Postup přípravy: Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměkka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte do měkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.

Cizrnová pánev

Ingredience:400 g cizrny, 1 1/2l vody, 1 polévková lžíce curry, 1 čajová lžička chili, 2 polévkové lžíce pomleté kurkumy, 2 čajové lžičky hořčicových semínek, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka. (4 porce)

Postup přípravy: Cizrnu nechejte ve vodě 10 - 12 hodin nabobtnat. Na másle za stálého míchání opékejte 5 minut curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1 1/2 - 2 hodiny vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.

Garbanzo

Ingredience: cizrna 600 g, hrách žlutý suchý 250 g, voda 3 l, koleno vepřové 1 ks, koleno vepřové uzené 1 ks, cibule 2 ks, paprika mletá sladká 2 lžíce, sůl, klobása papriková 250 g, brambory 2 ks, kmín drcený 1 lžička, špek 400 g, paprika pálivá sušená 5 ks větších

Postup přípravy: Do velkého hrnce namočíme přebranou a propláchnutou cizrnu s hrachem přes noc. Druhý den přidáme kolena, sekanou cibuli, papriku a přikryté vaříme na mírném ohni do měkka. Pak maso vyjmeme, vykostíme, i s kůžemi nakrájíme na kousky a vrátíme zpět do hrnce nebo kotlíku. Osolíme, přidáme na plátky krájenou klobásu, strouhaný brambor, kmín, případně dolijeme vodu a za častého míchání povaříme asi 20 až 30 minut. Mezitím na drobně krájeném špeku opečeme drcené suché pálivé papričky a včas z nich scedíme tuk do kotlíku ke garbanzu. Opražené špíčky a papričky z cedníku dáme do misky na stůl. Podáváme v miskách nebo hlubokých talířích se lžící a chlebem nebo tortilami, na talíři garbanzo sypeme směsí opraženého špeku a pálivých papriček.

Cizrna po indicku

Ingredience: 350 g cizrny, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 středně velké cibule, 250 g rajčat, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce mleté pískavice (řecké seno), 1 lžička mleté skořice, 1 zelená chilli paprička, asi 2,5 cm velký kousek čerstvého zázvoru, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nasekaného koriandru

Postup přípravy: Cizrnu necháme přes noc namočit, vodu slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka (něco přes hodinu). Musí se hlídat, aby se voda nevyvařila. Slijeme, ale vodu uschováme. Cibuli nakrájíme, asi 1 lžíci dáme stranou a zbytek smažíme na oleji, až začne mírně hnědnout. Pak přidáme drobně nakrájená oloupaná rajčata a smažíme asi ještě 6 minut. Přimícháme koření a asi po půl minutě přídáme cizrnu a asi 350 ml vývaru z ní. Osolíme a vaříme asi 25 minut. Pokud je směs suchá, přilijeme vodu. Zbylou cibuli zamícháme s nakrájenou chilli papričkou, nastrouhaným zázvorem a citrónovou šťávou. Tuto směs přimícháme do uvařené cizrny a podáváme.

Cizrna po Valašsku

Ingredience: cizrna, kysané zelí, uzené maso, cibulka, sůl

Postup přípravy: Předem namočenou cizrnu uvaříme do měkka, osolíme těsně před dokončením. Smícháme s nadrobno nakrájeným uzeným masem a dušeným zelím. Můžeme posypat smaženou cibulkou a podávat s kyselou okurkou.

Špenát s cizrnou a čerstvým koprem

Ingredience pro přípravu 4 porcí: 1 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 1 konzerva okapané cizrny, 50 dkg čerstvého špenátu, 1 šálek čerstvé koprové nati (nadrobno), 2 šťáva z citronů, 1 špetka pepře a soli

Postup přípravy: Ve větším kastrolku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli doměkka. Přidejte cizrnu a promíchejte. Přidejte očištěný (ale neomytý) špenát zbavený tlustších stonků a koprovou nať. Vařte do změknutí. Vmíchejte citronovou šťávu a ochuťte pepřem a solí dle chuti. Podávejte teplé. Dobrou chuť.

Cizrna se zeleninou

Ingredience pro přípravu 4 porcí: 200 g cizrny, 750 g rajčat, 1 lilek, 2 cukety, 2 zelené papriky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, tymián, sůl, 6 lžic oleje

Postup přípravy: Cizrnu namočíme přes noc do 1 l studené vody. Druhý den ji v téže vodě uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 90 minut. Scedíme. Rajčata oloupeme, odjádříme a všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek prolisujeme. Zeleninu a cizrnu klademe ve vrstvách do kastrolu. Každou vrstvu osolíme, okořeníme česnekem a tymiánem. Zakapeme olejem a dusíme přikryté pokličkou asi 45 minut, zdobíme tymiánem.


Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.




Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz