Čočka
Čočka je jednou z nejstarších plodin. Kromě toho, že se o ní mluví v Bibli, byla známa již ve starém Egyptě. Jelikož má dobré nutriční hodnoty a vysoký obsah bílkovin, rozšířila se brzy na všechny kontinenty.
Čočka má spoustu odrůd. Nejčastěji se využívá zelená a žlutá čočka, do salátů je ale lepší chuťově jemnější čočka červená, která se nemusí před tepelnou úpravou namáčet.
Čočka je velice bohatým zdrojem těch nejlepších esenciálních kyselin, které si naše tělo přeměňuje na tolik potřebné bílkoviny. U vegetariánů a veganů se čočka vedle dalších luštěnin proto těší obzvlášť velké oblibě. Velice prospěšná je také dětem v období vývinu, ale stejně tak všem věkovým skupinám bez rozdílu.
Čočka vám dodá železo a mnoho dalších důležitých látekBez dostatečného přísunu železa se z nás lehce stane unavená mátoha, v případě jeho dlouhodobého nedostatku nám dokonce hrozí vážné zdravotní následky. Čočka je jednou z luštěnin bohatých právě na tento prvek, je tedy tou pravou potravinou např. pro lidi trpící chudokrevností. Obzvlášť ženy, které každý měsíc díky menzes ztrácejí množství krve, by ji měly do svého jídelníčku zařadit doslova s železnou pravidelností.
V čočce ale najdeme i mnoho vápníku, draslíku, vitaminy skupiny B a karoteny pro syntézu vitaminu A. Obsahuje také vlákninu, která čistí náš zažívací trakt od nebezpečných usazenin a stimuluje presitaltiku střev.
Čočka jako zásobárna zinkuDalším, neméně důležitým prvkem, bohatě obsaženým v čočce, je zinek. Je to strážce naší imunity a správné produkce hormonů, významně se podílí na syntéze bílkovin a tak na zdraví našich tkání, hlídá hladinu inzulínu v krvi a celkově silně podporuje regeneraci a rekonvalescenci našeho těla. Zinek potřebujeme všichni, pro děti je důležitý pro správný mentální a fyzický vývoj, těhotné ženy ho potřebují ve zvýšených dávkách pro zdravý vývoj plodu, pro dospělé hraje významnou roli např. pro plodnost a potenci, pevné nervy a výkonný mozek. Pokud čočku jíme pravidelně, alespoň jako součást jiných pokrmů, děláme opravdu kus dobré práce pro naše zdraví.
Čočka je díky vysokému obsahu cukrů sytou potravinou, což ovšem neznamená, že bychom po ní přibírali.
Dodává našemu tělu mnoho glukózy - cukru, který se uvolňuje do krve a proudí všude tam, kde je potřeba natankovat dávku energie pro provoz. Náš mozek i svaly by byly bez pravidelného přísunu glukózy doslova k nepoužití, cítili bychom se unavení, nesoustředění a celkově utlumení. Sytost čočky je dána právě bohatostí na tento důležitý cukr, je tedy jakousi injekcí energie pro celé tělo.
Účinky na organismus:
- snižuje obsah cukru v krvi
- uvolňuje zácpu
- pomáhá při chudokrevnosti
- zasytí bez přemíry kalorií
- posiluje nervy
- zásobuje buňky kyslíkem
- zvyšuje výkonnost
- pomáhá při únavě
- podporuje krvetvorbu
- odvodňuje
- povzbuzuje produkci hormonů
S rozvahou by měli čočku jíst nemocní dnou, neboť 100 g obsahuje 115 mg purinových látek (vepřové maso jich má 150 mg). Ale s o to větším úspěchem si z ní mohou připravovat obklady: uvařená, rozmačkaná čočka smíchaná s moukou se přikládá na bolestivá místa. Tato pasta urychluje i hojení krvácejících ran.
Čočka je díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B, lecitinu, fosforu, hořčíku a vápníku výborným prostředkem proti depresím, stresům a psychickým poruchám.
Co dále tento druh luštěniny dokáže? Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a tím je vhodná pro nemocné cukrovkou. Snižuje cholesterol a působí preventivně proti rakovině.
Protože čočka obsahuje celý komplex sacharidů, které trávicí systém nemá problém vstřebat, dodává okamžitě energii a tím je vhodná také pro sportovce, pro lidi v době rekonvalescence, při únavě. Čočka zásobuje buňky kyslíkem a zvyšuje výkonnost.
Čočku jíme buď vařenou nebo syrovou. Obvykle se nejdříve namáčí, pak se uvaří, zahustí máslovou jíškou, ochutí cibulí a octem nebo citrónovou šťávou. Naklíčenou čočku podáváme syrovou.
Recepty:
Salát ze syrové čočky
Postup připravy: Čočku namočíme na 12 hodin do vody, přecedíme, propláchneme a dáme na sítko nad nádobku s vodou, aby se semena nedotýkala vody. Zakryjeme navlhčenou gázou, aby ve vlhkém prostředí mohla semínka dobře klíčit. Proces je velice rychlý, v podstatě za 2 až 3 dny si můžete udělat výtečný salát, při jehož přípravě se fantazii meze nekladou.
Čočka s bramborem a kysanou smetanou
Ingredience: 200 g čočky, 200 g brambor, 200 ml kysané smetany, sůl, olivový olej, 20 g hladké mouky, cibule, česnek, bobkový list.
Postup připravy: Předvařenou čočku s utřeným česnekem a bobkovým listem uvaříme doměkka. Přidáme uvařené, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Na oleji uděláme z cibule a mouky jíšku, přidáme smetanu, nalijeme k čočce s brambory a ještě chvíli povaříme.
Čočka na kyselo
Ingredience: 500 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce hladké mouky, ocet, cibule, sůl.
Postup připravy: Čočku uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky, ochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku, osolíme a podáváme s kyselou okurkou a vejcem.
Čočka na slanině
Ingredience: 400 g čočky, 120 g slaniny, mrkev, bobkový list, ocet, pepř, sůl, cibule
Postup připravy: Přebranou opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat. Potom k ní přidáme mrkev vcelku a bobkový list a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Vmícháme scezenou měkkou čočku, trochu vývaru z čočky, ocet, sůl a pepř a krátce prohřejeme. Podáváme se sázenými vejci nebo s ohřátou uzeninou a doplníme zeleninovým salátem.
Dvoubarevná čočka
Ingredience: 200 g zelené čočky, 200 g červené čočky, 4 stroužky česneku, 2 menší cibule, 2 lžíce oleje, 3 lžíce vody, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl, 100 g slaniny, 1 lžíce citrónové šťávy
Postup připravy: Zelenou čočku přebereme, propláchneme a na hodinu namočíme do studené vody. Poté čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, tři prolisované stroužky česneku a přelijeme vodou zředěným kečupem. Osolíme, opepříme, necháme přejít varem a přidáme scezenou čočku. Přebranou a propranou červenou čočku namočíme na 30 minut do studené vody a pak uvaříme v téže osolené vodě doměkka. Slaninu rozkrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme citrónovou šťávu, opepříme, přimícháme uvařenou zelenou čočku a vše prohřejeme. Podle chuti přisolíme. Podáváme zajímavě barevně upravenou na míse nebo jen lehce promíchanou, aby vynikly barevné rozdíly. Ozdobíme plátky syrového česneku, kolečky cibule a listy salátu. Můžeme pokapat citrónem.
Znojemská čočka
Ingredience: 400 g čočky, 40 g sádla, 20 g hladké mouky, 2 dl kysané smetany, 4 sladkokyselé okurky, bobkový list, sůl.
Postup připravy: Přebranou čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Čočku scedíme a podlijeme studenou vodou (na prst nad čočku), osolíme a přidáme bobkový list. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Po změknutí čočku zalijeme smetanou, jíškou a vsypeme okurky. Za stálého míchání společně povaříme. Podáváme s vařeným uzeným masem, nebo sázeným vejcem, pečivem a salátem.
Tento produkt můžete zakoupit zde.