Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Recepty:

Přinášíme Vám inspiraci na diabetické recepty.

Ovocný páj + varianta Dia

Ingredience: 200 g hladké mouky, 100 g tuku typu Ceres Soft nebo Omega (část lze nahradit Herou), sů, 8 lžiček studené vody, sůl

Krém 1: 2,5 dl mléka, 30 g vanilkového pudinku, 3/4-1 celý tvaroh, kousíček másla, rum, cukr, vanilkový cukr (nebo umělé sladidlo, například Clara nebo Sorbit, případně ovocný cukr fruktózu - pozor sladí více než obyčejný cukr)

Krém 2: 3-4 dl mléka, 1 vanilkový pudink, cukr (umělé sladidlo nebo fruktóza), rum, kousek másla ovoce + bílá či červená želatinová poleva Dr. Oetker

Postup přípravy: Z přísad vypracujeme těsto (hnětačem) a vyložíme jím kulatou plochou koláčovou formu s vroubkovým okrajem, kterou nevymazáváme. Těsto propícháme vidličkou a upečeme. Na krém uvaříme pudink (nepoužívejte Dia pudink, je na jiné bázi, krém z něj nenašleháte). Do ještě teplého pudinku vešleháme ostatní přísady a krém navrstvíme na upečený korpus, který raději necháme ve formě, aby se nerozdrobil. Necháme vychladit. Obložíme čerstvým (v zimě kompotovaným) ovocem podle sezóny: v létě jahody nebo lesní ovoce, meruňky, nektarinky, na podzim hroznové víno apod. Ovoce můžeme štětečkem potřít želatinovou polevou (červené jahody nebo maliny červenou, oststní bílou), kterou připravíme podle návodu (spotřebujeme jí asi 1/2). Můžeme do ní přidat citronovou šťávu nebo ji připravit z kompotového nálevu. Ovoce vydrží déle svěží. Necháme odležet, aby korpus pod krémem zvláčněl. Porce krájíme ve formě. Varianta s tvarohem je dietnější.

Jablkový páj + varianta Dia

Ingredience: Těsto jako na Ovocný páj, jablka, cukr (umělé sladislo Clara, Sorbit nebo ovocný cukr fruktoza), skořice, hřebíček, eventuálně vanilkový cukr

Postup přípravy: Těsta můžeme připravit o něco více, budeme jím koláč také pokrývat. Polovinou vyložíme suchou formu. Naplníme většími kusy jablek, která pocukrujeme a posypeme skořicí. Mezi náplň vložíme 2 hřebíčky. Přikryjeme plackou z druhé části těsta a upečeme. Můžeme podávat teplé až horké.

Tvarohový koláč s jablky - Dia

Ingredience: 150 g polohrubé mouky, 1 žloutek, umělé sladidlo dle chuti, trochu vanilky, 100 g másla nebo rostlinného tuku na pečení, 480 g jablek, citronová šťáva, 250 g tvarohu, 1 žloutek, 1 lžíce škrobové moučky, 2 bílky

Postup přípravy: Mouku, žloutek sladidlo, vanilku a máslo vypracujeme na hladké těsto a vložíme do kulaté vymaštěné formy. Jablka nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou. Tvaroh se sladidlem, žloutkem a škrobovou moučkou utřeme do pěny, vmícháme jablka a nakonec ještě sníh ze dvou bílků. Vlijeme na těsto a v předehřáté troubě pečeme asi 45 minut.

Dia rohlíčky

Postup přípravy: Nejdříve hladkou mouku prosijeme a přisypeme prášek do pečiva a důkladně smícháme. Vytvoříme důlek, do kterého přidáme sorbit, vejce, změklé máslo, spolu se žloutkem a vanilkovou esencí. Takto připravenou směs pořádně smícháme a vypracujeme z ní hladké, vláčné těsto, které necháme dvě hodiny odležet. Poté těsto vyválíme do silnějšího válce, z něhož vykrájíme malé dílky, které vytvarujeme na malé rohlíčky. Takto vytvořené rohlíčky klademe na tukem vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Dia - Velikonoční beránek

Ingredience: 250 g rostlinného tuku, 750 g hrubé mouky, 75 g škrobové moučky, 60 g umělého sladidla, 1/2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 100 g mletých ořechových jader, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy, 2 rozinky.

Postup přípravy: Umleté oříšky opražíme na trošce tuku a necháme vychladnout. Ušleháme tuhý sníh, osladíme sladidlem a vmícháme připravené oříšky a mouku. Nakonec přimícháme střídavě škrobovou moučku, kypřící prášek a sůl. Rostlinný tuk rozpustíme a přidáme do těsta, které urovnáme do vymaštěné a moukou vysypané formy. Pečeme dvacet minut v horké troubě. Vychladlého beránka vyklopíme, oči naznačíme rozinkami.







Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz