Falafel - luštěnino-obilninová směs
Falafel - je starobylý čistě vegetariánský pokrm původem z Egypta. Dnes je oblíbený v zemích Blízkého Východu, zejména v Západním Libanonu, Izraeli avšak rozšířil se po všech kontinentech. Hlavní ingrediencí je cizrna a proto je bohatý na proteiny a vitamíny.
Jeho příprava se podle oblastí jen velmi málo liší. Během přípravy je cizrna namočena, uvařena až je měkká jako máslo, pak rozmělněna s přídavkem exotických koření a bylinek (římský kmín, koriandr, cayenský pepř, česnek a sojová omáčka), přidán kukuřičný olej a omáčka tahini nebo máslo z burských oříšků. Pokrm je podáván jako součást náplně teplého arabského chleba "pita", spolu s jogurtem a nasekanou zeleninou jako jsou: plátky lilku, rajčat, cibulky, ředkví, okurky, salátu, bílého hlávkového zelí a s naloženými chilli papričkami. To vše doplňuje jogurtová omáčka z čerstvé máty nebo omáčka tahini.
Z cizrnové hmoty jsou tvarované rukama malé kuličky, které jsou osmaženy v oleji dozlatova. Zelenina je kombinována v závislosti na dostupnosti v daném ročním období a v příslušné zeměpisné poloze.
Prodává se jako výborná suchá směs pro přípravu karbanátků. Oceníte ji pro svou nenáročnost na skladovací podmínky a trvanlivost. Složení 91% BIO surovin (hrách, pšenice, ovesné vločky, směs koření), fazole z přechodného období, cibule, česnek mořská sůl.
Recepty:
Falafel I
Ingredience: 50 g jemné nastrouhaného arabského chleba nebo veky, 200 g cizrny nebo žlutého hrachu, 1 šálek zelené petrželky,3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, mletá paprika, kmín,olej na smažení
Postup přípravy: Cizrnu nebo hrách na několik hodin namočíme do studené vody (nejlépe přes noc), syrový umeleme na masovém strojku, přidáme jemně nakrájenou zelenou petrželku, strouhanku, ochutíme solí, česnekem, mletým pepřem, červenou paprikou a jemně mletým kmínem. Ze vzniklé hmoty tvoříme malé placičky, obalíme je v sezamovém semínku a smažíme v rozpáleném oleji. Arabové přidávají do falafelu lžíci sezamové pasty tahini. Chuťově ji můžeme přiblížit pastou z jemně rozmixovaných arašidů.
Falafel II
Ingredience: 200 g hrachu, 2 stroužky česneku, 1/2 malé cibule, koriandr, kmín, kurkuma (kari), chilli, mletý pepř, prášek do pečiva (na špičku nože), sůl, olej na smažení
Postup přípravy: Uvařený hrách umeleme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, ochutíme, promícháme a tvoříme kuličky, které usmažíme v rozpáleném oleji. Takový správný falafel se potom balí do placky arabského chleba, zalije omáčkami, smíchá třeba s okurkovým kompotem nebo s pikantní salsou a na grilu nechá obalová placka ještě trochu přismahnout. Podává se s pečenými brambory a majonézou.
Tento produkt můžete zakoupit zde.