Fenykl
Fenykl je rostlina, jejíž žluté květy dorůstají až do výše dvou a půl metru. Listy jsou dlouhé a nitkovité, zelené barvy. Květenství má sytě žluté, velikosti až 15 cm, uspořádané v bohaté okolíky. Plody jsou podlouhlé, oválné dvounažky, nejprve modré, ojíněné, později šedohnědé.Tato velká rostlina vydává sladkou, teple lékořicovou vůni. Mají délku 6 – 10 mm a jsou přibližně 4 mm široké. Všechny rostlinné části silně aromaticky voní. Fenykl původně pochází z jižní Evropy, fenykl pěstovaný pro potřeby trhu obvykle pochází z Rumunska, Bulharska, Maďarska, Egypta nebo Číny. Jedlá je každá část rostliny - semena, listy, stonek i cibule. Fenykl je současně zeleninou a kořením. Sladce chutnající stonky, které připomínají celer, mají příjemnou příchuť anýzu. Je možné je nakrájet do polévky či do salátu anebo užívat na ochucení dušených pokrmů nebo smažené zeleniny. Vějířovité listy lze použít na ochucení zeleninových jídel.
Fenykl má vysoký obsah silic (je součástí populárních „hašlerek“). Převládající složky jsou anethol, fenchon a estragol. Obsahuje také větší množství přírodního cukru. Z plodů se lisuje olej, který má rovněž široké uplatnění.
Mnohonásobné použití
Plody, nebo semena, jsou žlutohnědé se zelenkavým nádechem a dosahují velikosti až jednoho centimetru. Semena jsou oválného tvaru, mírně zakřivená a se hřebeny. Rýhovaná semena můžeme použít jak k ochucení jídel, tak pro léčebné účely. Semena lze použít do chleba, do jablečného koláče, rostlinných jídel a omáček, jejichž základem jsou rajčata. Španělé fenykl hojně používají při pečení i vaření.
Ze semen fenyklu lze rovněž připravovat čaj. Je potřeba nechat dvě až tři čajové lžičky rozdrcených semen louhovat deset až patnáct minut v šálku horké vody. Tento osvěžující čaj je známý i svými účinky na osvěžení dechu. Fenyklová semena jsou celkem bohatá na draslík a vápník.
Vlastnosti podporující zdraví
Fenykl patří společně s anýzem, kmínem, celerem, kerblíkem, koriandrem, koprem a petrželí k rodu Apiceae. Tento populární rod kulinárních bylin je znám zvláštními vůněmi, které propůjčuje řadě jídel. Tyto bylinky jsou jedinečné svým obsahem ftalidů, polyacetylenů a kuraminů. Tyto fytolátky chrání konzumenta před rakovinou.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: Účinky fenyklu znali již staří Egypťané, Arabové a Číňané. Byl lékem např. na ledvinová onemocnění, na břišní křeče, na kašel a nachlazení. Pomáhal při hadím uštknutí i při výskytu vnitřních parazitů (tasemnice). Potírání lisovaným olejem bylo používané při zevních parazitech (veš, blecha).
Dnes: Používá se jak vnitřně tak zevně, nejčastěji ve formě čaje (nálevu).
Vnitřně: Podporuje vylučování mateřského mléka, podporuje správnou činnost střev, tlumí bolestivé křeče střev a působí proti nadýmání. Tyto účinky dobře znají a také hojně využívají kojící maminky, které sobě i svým miminkům připravují čaj z plodů fenyklu.
Olej z fenyklu je známý pomocný prostředek při akutních i chronických onemocněních horních cest dýchacích.
Zevně: Odvar z fenyklu lze použít k omývání očí při různých očních zánětech. Zde se využívá jeho dezinfekčního účinku proti bakteriím i houbám, které ve formě nejrůznějších onemocnění napadají lidský organismus.
Fenykl se považuje za bezpečný prostředek, když se užívá po krátkou dobu. Neměl by se používat jako lék po dobu delší než dva týdny. Při přetrvávajících trávicích problémech či potížích dýchacího traktu je třeba vyhledat lékaře.
Velmi vzácně se může vyskytnout alergie na fenykl, riziko je větší u osob s alergií na celer. Přípravky obsahující fenyklový olej by se neměly používat u těhotných žen a malých dětí.
Recepty:
Fenykl zapečený se smetanou
Ingredience: 2 lžíce citronové štávy, 2 hlízy fenyklu nakrájené na tenké plátky, 60 g másla, 125 g nízkotučného taveného sýra, 1,5 dl nízkotučné smetany, 1,5 dl mléka, 1 vejce, 2 lžíčky semínek kmínu, 60 g strouhanky, sůl, pepř.
Postup přípravy: V pánvi přiveďte k varu vodu a přidejte citronovou šťávu a fenykl. 2-3 minuty vařte, až zbělí, nechte okapat a dejte do máslem vymazané zapékací mísy. V míse dohladka utřete tavený sýr. Přidejte smetanu, mléko a vejce a důkladně ušlehejte. Dochuťte solí a pepřem a směsí zalijte fenykl. Na malé pánvi rozehřejte 15 g másla a na mírném ohni smažte 1-2 minuty kmín, dokud nepustí vůni. Posypte jím fenykl. Na pánvi rozehřejte zbytek másla. Přidejte strouhanku a na mírném ohni za častého míchání osmahněte, až mírně zhnědne. Rovnoměrně jí posypte povrch fenyklu. Dejte do předehřáté trouby a při 180 stupních Celsia nechte péci 25-30 minut. Ihned podávejte.
Fenykl s rokfórovou omáčkou
Ingredience: 4 hlízy fenyklu, hrnek bešamelové omáčky, 50 g strouhaného rokfóru, 2 lžíce šlehačky, sůl, bílý pepř, fenyklové listy
Postup přípravy: Fenyklové hlízy podélně rozkrojíme na čtvrtky a 15 minut vaříme do měkka v osolené vodě. Vyjmeme a dáme okapat. Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. Z vrchovaté lžíce másla a mouky uděláme jíšku /máslo rozehřejeme a postupně do něj vmícháme mouku/ a zředíme asi 2 dcl mléka nebo několika lžícemi vývaru z fenyklu. Mléko do jíšky vmíchávejte postupně, aby se vám netvořily hrudky. Hustou hladkou omáčku povaříme, osolíme a opepříme. Stáhneme z ohně a zamícháme do ní rokfór a šlehačku. Necháme ještě prohřát, ale nevaříme. Fenykl podáváme na talíři přelitý omáčkou a posypaný krájenými fenyklovými listy.
Makrela nebo hejk na sladkém fenyklu
Ingredience: 4 ryby, citronová šťáva, 4 karotky, 50 g celeru, 4 hlízy sladkého fenyklu, 1 kedlubna, sůl, bílý pepř, 1 lžička sójové omáčky, 2-3 lžíce oleje.
Postup přípravy: Ryby pokapeme citronem, osolíme, opepříme a necháme uležet. Na oleji osmahneme na tenké hranolky nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou. Trochu podlijeme. Ryby položíme na zeleninu, přiklopíme a si 15-20 minut dusíme. Pak ryby opatrně vyjmeme, odstraníme páteřní kost. K zelenině přidáme nať z fenyklu a celeru. Půlky ryb vrátíme a krátce prohřejeme. Podáváme s brambory nebo hranolky.
Královský fenyklový salát
Ingredience: 1 fenykl, 1/2 červené papriky, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bílého vinného octa, 2 velká hrst čerstvé petrželky, sůl, čerstvě mletý pepř.
Postup přípravy: Fenykl a papriku nakrájejte na proužky, smíchejte se zbývajícími ingrediencemi, osolte, opepřete a podávejte.
Fenykl v netradiční úpravě
Ingredience: 4 hlízovitě zhoustlé báze fenyklu po 150 g, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l smetany, 50 g vařené šunky, 100 g červených paprik, 1 lžička sladké papriky, sůl, bílý pepř.
Postup přípravy: V hrnci uveďte do varu 3 l vody se 3 lžícemi soli. Fenykl očistěte, podélně rozkrojte a vařte mírným varem. Vložte jen tolik zeleniny, aby se voda nepřestala vařit. Měkkou zeleninu ponořte krátce do studené vody, aby se proces vaření přerušil. Přikryjte poklicí a odstavte. Na prudším ohni vymíchejte z másla a mouky jíšku do pěny. Vmíchejte vývar a smetanu a uvařte hustou omáčku. Šunku a papriku nakrájejte na tenké nudličky, přidejte do omáčky, krátce povařte. Omáčku dochuťte solí, paprikou a pepřem a zeleninu v ní prohřejte.
Plněný fenykl
Ingredience: 2 velké cibule fenyklu, 3 vejce, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 kuřecí prsa, 225 g hlívy ústřičné, 4 lžíce hladké mouky, 300 ml drůbežího vývaru, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce sherry, sůl, pepř, petrželka.
Postup přípravy: Troubu si předehřejeme na 190 °C / plyn 5. Stonky fenyklových cibulí rozdělíme na 4 části (prostředky odložíme). Nakrájenou cibuli povaříme 3 až 4 minuty v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Vajíčka vaříme 1é minut, ochladíme, oloupeme a odložíme. Prostředky fenyklů jemně nasekáme a pak s cibulí lehce osmažíme. Kuře nakrájíme na kostky a spolu s houbami vložíme do pánve na osmaženou cibuli. Za stálého míchání 6 minut smažíme, přidáme mouku a stáhneme z plotny. Pomalu přiléváme vývar, pak dáme zpět na plotnu a pomalu vaříme do zhoustnutí. Do směsi nastrouháme jedno vejce a přidáme hořčici, cherry a koření dle chuti. Fenyklové lodičky rozložíme do zapékací misky a naplníme směsí. Přikryjeme a 20 až 25 minut pečeme. Podáváme na rýži zdobené vejcem a petrželkou.
Tento produkt můžete zakoupit zde.