Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je cizopasná houba, která žije na kmenech stromů. Od nich si bere všechny látky, potřebné ke svému životu. I my, lidé, bychom potřebovali pro svůj dobrý zdravotní stav si sem tam dát kousíček stromu, protože právě stromy obsahují řadu organických i minerálních látek, které jsou lidskému organismu nanejvýš prospěšné. Jenže zkuste si dát kousek dřeva k obědu!
A právě hlíva nám to zprostředkuje a ještě navíc v optimální míře a poměrech. Jedná se o množství důležitých proteinů, sterolů, aminokyselin, mastných kyselin, vitamínů řady B a dále vitamíny D, C, K, řadu stopových prvků jako železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen, bór, jód a především beta-1,3-D glukany. Všechny tyto látky ve společné harmonii mohou vzpružit vlastní imunitu lidského organismu a stimulovat regeneraci buněk.
Komu může hlíva pomoci?
Preventivně posílí každý organismus, takže i výkonní sportovci by ji měli užívat. Ale jinak je určená pro mnoho různorodých onemocnění. Velmi účinně upravuje hladinu cholesterolu v krvi a také krevní tlak, takže se doporučuje všem kardiakům. Významně působí při léčbě cukrovky. Vhodná je ale i pro alergiky a astmatiky. Bylo zjištěno, že hlíva příznivě působí na kožní poruchy, jakými je ekzém nebo akné. Je vhodná i pro ty, kdo trpí různými kloubovými záněty. A dokonce díky již zmíněným glukanům dokáže úspěšně omezovat vedlejší účinky chemoterapie a je schopná významně pomoci v boji proti zákeřné rakovině.
Hlíva se příznivě osvědčila při léčbě hemoroidů, křečových žil, bércových vředů a popálenin. A konečně velmi významným faktem je, že tím, jak zlepšuje metabolismus a regeneruje vnitřní orgány, jakými jsou játra, ledviny a slinivka, v podstatě zpomaluje proces stárnutí.
Houba hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků. V tradičním čínském lékařství se podává sušená hlíva ústřičná k posílení žil uklidnění šlach. V moderním čínském lékařství platí sušená hlíva ústřičná resp. hlíva ústřičná v prášku za velmi užitečnou při léčbě lumbaga (housera), strnulosti šlach, strnulosti končetin.
Jak často jíst hlívu?
Jestliže trpíte některou ze zmíněných nemocí, je zapotřebí si dávat hlívu každý den. I proto vědci vyvinuli kapsle, které obsahují sušenou hlívu ústřičnou. Bohužel velcí výrobci léčiv, kteří se snaží spíše vydělávat na "svých zaručeně nejlepších lécích", nedělají čistý přírodní produkt. Výtažek z hlívy smíchají se škroby, dextriny nebo chemicky vyrobenými vitamíny. Tím se vlastně účinky hlívy, která je tu v nepatrném množství, neprojeví, či dokoncepotlačí.
Použití v kuchyni: připravujeme hlívu ústřičnou tak, jak jsme zvyklý u ostatních houbových pokrmů. Lze ji použít do bezpočet jídel, např. do bramborové polévky, se špenátem, známá a populární je zejména dršťková polévka", pak do gulášů, polévek, karbanátek, pod masa, do zapečených brambor s uzeninou aj.
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ pomáhá:
- zvyšovat obranyschopnost organizmu
- snižovat poruchy metabolizmu cukru a tuku
- zmírňovat chronické infekce, záněty a únavu
- zmírňovat strnulost šlach a končetin
- odstraňovat bradavice virového původu
- regulovat peristaltiku střev
- při úpravě krevního tlaku
- funkci cévního systému
- při alergii, stresu a zátěži organizmu
Recepty:
Hlíva na jehle
Ingredience: kostky vepřového masa, kolečka cibule, kostky slaniny, klobouky hlívy (menší), sůl, pepř, paprika, drcený kmín
Postup přípravy: Kloboučky, maso i slaninu okořeníme veškerým kořením. Na jehlu postupně napichujeme kostku masa, kolečko cibule, slaninu, klobouček hlívy. Pokračujeme až na konec jehly. Pečeme v troubě přes pekáč napříč položené, pokapeme máslem. Doplníme bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Podáváme teplé.
Dršťková polévka
Ingredience: 500 g hlívy, 50 g sádla, česnek, mletý pepř, 30 g mouky, majoránka, paprika, sůl, 15 g tuku, 2 cibule
Postup přípravy: Na sádle podusíme cibuli, přidáme hlívu nakrájenou na nudličky. Dáme do hrnce s vařící vodou, přidáme česnek utřený se solí, okořeníme pepřem a zahustíme jíškou připravenou ze zbytku sádla a mouky. Hotovou polévku okořeníme majoránkou a paprikou zpěněnou na tuku. Podle potřeby přisolíme a podáváme.
Vídeňské řízky
Ingredience: kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka
Postup přípravy: Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku. Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit.
Hlívová omáčka
Ingredience: 30 dkg nakrájených klobouků hlívy, kyselá smetana, trochu cukru, sůl, hladká mouka, máslo nebo olej.
Postup přípravy: Na tuku dusíme nakrájené hlívové klobouky do měkka. Zalejeme hovězím vývarem. V kyselé smetaně rozmícháme trochu hladké mouky a vlejeme do vývaru. Až začne houstnout, odstavíme z plotny, aby se smetana nesrazila. Dochutíme solí, cukrem, případně citrónovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem a uvařeným hovězím žebrem.
Sladkokyselá sterilovaná hlíva se zeleninou
Ingredience: nakrájená hlíva (i s tření), celer, cibule, mrkev (zeleniny nesmí být více než 20 % objemu naložených hub), nakladač NOVA, ocet, příp. cukr nebo sůl.
Postup přípravy: Houby ovaříme 5 minut v osolené vodě, na sítě opláchneme studenou vodou. Zeleninu nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Nakladač NOVA svaříme dle návodu na sáčku. Houby smícháme se syrovou zeleninou a dáme do svařeného nakladače na 48 hodin do ledničky. Po této době dochutíme. Plníme do malých sklenic Omnia. Nálev sahá 2 cm nad houby. Sterilujeme 20 minut při 100 °C.
Hlíva v alobalu se slaninou
Ingredience: 25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika
Postup přípravy: Cibuli pokrájíme na kolečka, položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené, popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.
Hlíva na divoko
Ingredience: 25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, tuk, 10 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 5 dkg celeru, mouka, trochu octa, sůl, cukr, mletý pepř, tymián, voda
Postup přípravy: Na tuku usmažíme cibulku a přidáme na drobno nakrájenou hlívu, sůl, chvíli podusíme. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a pepř. Dusíme do měkka. Vydusíme veškerou šťávu až na tuk, přidáme mouku, případně dopepříme. Dle chuti ocet a cukr. Podáváme s knedlíkem, příp. s uvařeným jazykem nebo kouskem vařeného masa.
Hlíva na víně
Ingredience: 24 dkg hlívy, 12 dkg cibule, 5 dkg tuku, 12 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 5 dkg celeru, mouka, bílé víno, pepř, sůl
Postup přípravy: Cibulku zpěníme na tuku, přidáme kousky nakrájené hlívy, posolíme, popepříme a trochu podusíme. Přidáme na kousky nakrájenou zeleninu, dusíme do měkka. Až je všechna šťáva vydušená na tuk, přidáme mouku, víno a dochutíme cukrem. Podáváme s rohlíkem nebo s knedlíkem.
Hlíva na hořčici
Ingredience: 25 dkg hlívy, l2 dkg cibule, 5 dkg tuku, hořčice, cukr, citrónová šťáva, pepř, sůl, hladká mouka
Postup přípravy: Cibuli zpěníme na tuku, přidáme drobně nakrájenou hlívu, sůl, popepříme. Dusíme do měkka. Necháme vydusit až na tuk, přidáme mouku, opražíme, přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu, případně vodu. Podáváme s rýží nebo knedlíkem, či noky.
Tento produkt můžete zakoupit zde.