Dýně Hokaido
Dýně Hokaido na rozdíl od klasické dýně nenarůstá do gigantických rozměrů, mívá v průměru okolo 10-30 centimetrů a tak je její zpracování mnohem příjemnější. Má oranžovou, někdy zelenou nebo žíhanou barvu, příjemně aromatickou dužninu, obsahuje provitamin A, vitamin C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo. V semínkách naleznete tolik prospěšný zinek. Plody se dají dlouhodobě skladovat na chladnějším místě (lednice, sklep), nebo je můžeme pokrájet a uchovat v mrazáku. Dýně hokaido se při zpracování většinou neloupe, slupka je velmi tvrdá, ale při vaření či pečení brzy změkne. Dýně se pouze umyje, můžeme ji odrhnout kartáčkem, rozkrojí se a pak se odstraní semínka.
Recepty:
Dýně Hokaido s rozinkami ( sušeným ovocem)
Ingredience: 4 šálky na kostičky nakrájené dýně, 1 šálek rozinek (nakrájeného sušeného ovoce), sůl, 2 šálky vody, maizena (kuzu, arowroot)
Postup přípravy:Do kastrolu nalijeme vodu a uvedeme ji do varu. Přisypeme nakrájenou dýni a rozinky nebo sušené ovoce. Vše osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni cca. 15 min. Je-li třeba podléváme vodou. Na talíř přidáme listovou zeleninu krátce vařenou v páře nebo ve vodě.
Ztracená
Ingredience: 4 cibule, 8 plátků dýně hokaido, 1 bobkový list, kmín, sójové mléko, (rýžové, nebo kukuřičné), umeocet nebo šťáva z kysaného zelí, kuzu (maizena nebo arowroot), sůl.
Postup přípravy: V kastrolu osmahneme na oleji cibuli pokrájenou na nudličky. Když začne růžovět a vonět, přidáme kmín, bobkový list a dýni. Osolíme, podlijeme a na mírném ohni dusíme pod okličkou do změknutí dýně (cca. 10 min.) Pak dýni z omáčky vyjmeme, přidáme potřebné množství mléka a zahustíme maizenou rozpuštěnou v trošce vody. Omáčku necháme ještě přejít varem a dochutíme ji umeoctem, citronem nebo šťávou z kysaného zelí. Dýni už do omáčky nevracíme, aby se nerozpadla, položíme ji přímo na talíř a omáčku přes ni přelijeme. Pro změnu můžeme dýni vařit o něco déle a pak vše rozmixovat. Příloha: těstoviny, obilí, nočky, zelenina připravovaná některým ze způsobů bez tuku, kvašená zelenina nebo kysané zelí.
Polévka z Hokaido # 1
Ingredience: půl kila dýně Hokaido, citrónová šťáva, olivový olej, bazalka, kari , sůl, lžíce kysané smetany.
Postup přípravy: Omytou dýně neloupeme, jen ji zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky. Osmahneme je na oleji s kari, podlijeme asi půl litrem vody a dusíme do měkka. Pak rozmixujeme, případně ještě můžeme rozředit vodou, osolíme, přidáme citronovou šťávu a bazalku. Na talíři dozdobíme lžící kysané smetany (v tom případě ale vynecháme citron).
Polévka z Hokaido # 2
Ingredience: 3 šálky vody, 1/2 dýně Hokaido, 1 cibule, 5 cm řasy Wakame, 1/2 šálku uvařené rýže, 1 polévková lžíce misa, petrželová nať.
Postup přípravy: Vodu s řasou Wakame uvedeme do varu. Mezitím si nakrájíme na kostky dýni a na proužky cibuli, přidáme do vody a povaříme asi 15 až 20 min. Zahustíme uvařenou rýží, miso rozmícháme v trošce vody a směs vlijeme do polévky. Můžeme přidat špetku soli a trochu citrónové šťávy a povaříme další asi 4 min. Hotovou polévku ozdobíme zelenou natí petržele.
Zelí z dýně Hokaido
Ingredience: 2-3 cibule, dýně Hokaido, zelí, mořská sůl, drcený kmín, kukuřičný škrob nebo arowroot nebo kuzu, sójová omáčka, zázvor.
Postup přípravy: Zlehka orestujeme 2 až 3 cibule, přidáme asi 40 dkg na kostičky nakrájené dýně, dále asi 25 dkg nakrájeného sladkého zelí, vše mírně osolíme mořskou solí, přidáme drcený kmín a zalijeme vodou. Vaříme asi 15 min., přidáme nakrájené kysané zelí a vaříme dalších alespoň 8 min. Není-li směs dostatečně hustá (příliš vodová), zahustíme ji kukuřičným škrobem, arowrootem nebo kuzu (pozor však na časté používání kukuřičného škrobu – je chemicky bělený. Ideální zahušťovadlo je kuzu). Nakonec dochutíme sójovou omáčkou a jemně nastrouhaným zázvorem a ihned sundáme z ohně. Jako přílohu lze doporučit tofu jak klasicke tak s příchutí.
Smažená Hokaido
Postup přípravy: Dýni nakrájíme na plátky (asi půl centimetru tlusté), posypeme je grilovacím kořením a na olivovém oleji pod pokličkou opečeme z obou stran. Před koncem smažení dáme na každý plátek sýr a necháme rozpustit.
Dušená dýně s rýží
Ingredience: Dýně Hokaido, cibule, kurkuma, sůl, kopr, oliový olej, rýže.
Postup přípravy: Na oleji zpěníme posekanou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, podlijeme trochou vody, osolíme a podusíme pod pokličkou asi deset minut. Přidáme trochu kurkumy, kopr a dodusíme. Nakonec vmícháme uvařenou rýži, promícháme a podáváme.
Pečená dýně hokaido
Ingredience: dýně hokaido, tymián, sójová omáčka nebo sůl, olivový olej.
Postup přípravy: Dýni hokaido rozpůlíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na podkovy asi centimetr široké. Dáme je na plech potřený olivovým olejem (nebo na pečící papír), potřeme je sójovou omáčkou a posypeme tymiánem. Upečeme doměkka. Zároveň s dýní můžeme upéct brambory pokrájené na křížaly, které ochutíme stejně a také pokapeme olivovým olejem. Pak dáme na talíř dýni, brambory a vše přelijeme kysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali sůl a posekané jarní cibulky (nebo posekané čerstvé bylinky).
Tento produkt můžete zakoupit v naší kamenné prodejně.