Jablka
Jabloň je u nás nejrozšířenějším ovocným stromem a samotná jablka tvoří největší podíl naší ovocné produkce. Jabloň je právem považována za nejstarší ovocný strom – zbytky divokých jablek byly nalezeny v neolitických kolových stavbách.
Ono se řekne obyčejné jablko, ale na světě je jen málo plodů, které jablko předčí v jeho komplexním působení na organismus. Syrová jablka obsahují mnoho trávicích enzymů, které pomáhají trávení, šetří slinivku břišní obsahem látek podobných inzulínu, normalizují střevní mikroflóru. Jsou velmi vhodná pro diabetiky.
Jablka jíme samotná, můžeme z nich vyrobit vynikající mošty, přidáváme je do ovocných salátů... Nejvhodnější ke konzumaci jsou jablka původnějších, méně šlechtěných odrůd. Obsahují méně cukru a vody, přičemž je v nich více minerálů, vitamínů a pektinových látek. Jablka působí komplexně na celý organismus. Desinfikují ústní dutinu, rozpustná vláknina (pektinové látky) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla. Nerozpustná jablečná vláknina pomáhá vylučovat cholesterol z trávícího traktu. Obojí vláknina působí proti zácpě, pomáhá čistit střevo a předchází tak vzniku rakoviny. Další důležitou látkou obsaženou v jablkách jsou flavonidy – pigmentové látky, které podle posledních průzkumů výrazně snižují riziko srdečních chorob. Sladkou složkou jablka je fruktóza – jednoduchý cukr, který se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji, a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní. Jablečný mošt také pomáhá při potížích s ledvinovými kaménky.
Jablka jsou dobrým lékem proti zácpě a – spolu s macerovaným lněným semínkem, při hemeroidech. Jablka obsahují velmi málo tuku (0,4g na 100g) a jsou bez cholesterolu. Účinek jablek na cholesterol je takový, že ten nejprve po třech týdnech konzumace jablek stoupne, ale pak trvale klesne na podprůměrnou úroveň. Poměrně vysoký obsah draslíku činí z jablek velmi vhodný lék na srdce. Také podporují odvodnění přebytečné vody z organismu, čímž se srdce méně namáhá. Vhodná je třídenní až týdenní jablečná kůra, která dokáže vyřešit i velmi vážné ledvinové problémy. Jedno jablko obsahuje až 5g vlákniny.
Samotná šťáva z jablek je vynikajicí na pročištění organismu při postních kůrách. Pro tyto účely jsou vhodnější kyselejší odrůdy s nižším obsahem cukru, popřípadě šťáva zředěná vodou.
Evropané konzumují kolem 20kg jablek ročně na 1 osobu. Hlavními dodavateli jablek jsou Francie, Itálie a Německo.
Malá zajímavost na konec: pravidelná konzumace jablek způsobuje, že aromatické látky, jež jsou v nich obsaženy, přecházejí do organismu a jsou vydechovány kůží a vlasy. To znamená, že kůže a vlasy jimi jemně voní.
Tento produkt můžete zakoupit zde.