Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Kaštany

Kaštany Kaštany pochází z oblasti kolem Středozemního a Černého moře. Kaštan jedlý je jedna z nejstarších užitkových rostlin. Provázel člověka už v době neolitu. Římané ho na svých výpravách přinesli do Německa a Británie. U nás se mu daří v teplých lokalitách jižní Moravy - hlavně ve vinařských oblastech. Plody v bodavé slupce dozrávají koncem října, padají na zem, kde se ručně sbírají. Po sběru jsou kaštany máčeny ve desinfekčních lázních, suší se a třídí podle velikosti.

Při kuchynské úpravě se slupky naříznou, plody se vaří, pak se vyloupnou změklá jádra, která se dovaří doměkka a rozmělní do nádivek drůběže (krocan), dortů a dezertů. Kaštany jsou zpravidla velmi rychle napadány plísněmi, které mohou způsobit až černé zabarvení jádra kaštanu. Proto je vhodné při jejich koupi bedlivě sledovat jejich jakost a případně i prodávajícího požádat o rozkrojení některých plodů. V domácnosti je nutné je rychle spotřebovat. Vysýcháním kaštany velmi tvrdnou a stávají se pro tuto tvrdost nepoživatelnými. Při pečení kaštanů je nutné plody propíchnou jehlou, nebo lépe naříznout aby nedocházelo k jejich intenzivnímu praskání.

Chybí jim sodík, jsou proto vhodné pro lidi trpící srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem. Problémem někdy bývá, jak se k lákavé pochoutce dostat. Slupka je velmi tvrdá a existuje mnoho způsobů, jak kaštany upravovat. Nejznámější je asi naříznout každý kaštan do kříže, aby mohla unikat pára a ve středně vyhřáté troubě upéct. Nenaříznuté kaštany velmi rády pukají tak, že vám označkují celou kuchyň. Lze je též naříznuté vařit ve vodě nebo v mléce.

Kaštany obsahují mnoho sacharidů, hlavně ve formě škrobů - 35 - 50%, část je ve formě sacharózy, málo bílkovin a tuků. Mají mnoho vitamínů skupiny B (hlavně B5 a B6), málo vitamínu C, dále vitamín E, z minerálních látek především draslík, také dost fosforu, hořčíku, vápník, železo, málo sodíku. Plody obsahují také třísloviny. Jedlé kaštany jsou bohaté na vitaminy B a E a mají nízký obsah tuků. Jsou vhodnou potravinou pro lidi trpící srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem. Pomáhají při ledvinových chorobách a jsou mírně protiprůjmové.

Právě v době, kdy je málo sluníčka, může posloužit jako pomoc při mentální úzkosti a pocitu beznaděje, nebo při myšlenkách, že nás nečeká již nic pěkného. Jsou dobré na žaludek, krevní oběh - tedy žíly, revma, mozek, nervy, srdce. Protože neobsahují žádnou glukózu nebo fruktózu, lze jedlé kaštany doporučit i diabetikům.

Jedlé kaštany jsou vhodnou potravou pro nervy všech osob po čtyřicítce a údajně předcházejí vzniku ztráty paměti.

Kaštany se konzumují pouze tepelně upravené - pečené, protože syrové jsou trpké. Asi nejběžnější způsob přípravy je pečení na plechu v troubě. Také se pečou na másle, připravuje se z nich pyré nebo náplně do moučníků. Kaštanová mouka se nejčastěji používá v cukrářství. Pojídají se solí a pepřem. Ale asi nejlepší jsou na dřevěném uhlí, při kterém se maximálně uvolňuje kaštanová vůně, která patří k atmosféře při přípravě jedlých kaštanů. Oloupané kaštany se musí nejprve uvařit ve vodě či upéct v troubě doměkka a teprve poté se dají dále upravovat nebo je můžeme konzumovat teplé. Další užití je různorodé, jsou výborné jen tak, nebo jako příloha k masu, zvěřině, omáčkám či zapékané ve smetaně.

100g pečených kaštanů obsahuje :

Recept:

Kaštanový krém

Ingredience: 500 g jedlých kaštanů, 1 chemicky neošetřený citrón, 250 ml suchého bílého vína, 100 g cukru, 2-3 lžíce třešňovice nebo calvadosu, 150 g kysané smetany, případně 4 čerstvé fíky (lze vynechat)

Postup připravy: Jedlé kaštany kolem dokola nařízneme a vaříme v dostatečním množství vody asi 30 minut. Poté je scedíme a ihned oloupeme. Citrón omyjeme, osušíme a ostrouháme z něj kůru. Kaštany s vínem, cukrem, citronovou kůrou uvedeme do varu a vaříme je v nezakrytém hrnci tak dlouho, až se dalí snadno rozmáčknout vidličkou. Necháme je chvíli vychládnout a rozmixujeme. Přitom postupně po kapkách přidáváme třešňovici nebo calvados. Kaštanové pyré protlačíme sítem a po lžících do něj zašleháváme kysanou smetanu. Krém musí být hladký a napěněný. Hotový krém postavíme alespoň na 1 hodinu do chladu. Poté ještě jednou prošleháme a kopečky krému upravíme na dezertní talířky. Máme-li fíky, nakrájíme je na plátky a ozdobíme ji mi krém.




Zakoupíte v našem obchodě






Tento produkt můžete zakoupit zde.




Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz