Kernoto
Obroušené zrna špaldy jsou vhodné všude tam kde najdou použití ječný kroupy. Špaldové kernoto je výborné smíchané s rýží jako příloha nebo kaše, případně do polévek a fašírek.
Pšenice špalda je starý, nešlechtěný druh pšenice. Je lepší stravitelná než bežná pšenice. Je vynikající při léčení některých alergií, působí regeneračně na buňky a posiluje obranyschopnost organizmu. Má výbornou, jemně oříškovou chuť.
Recepty:
Špaldové kernoto s rajčatovou omáčkou
Ingredience: 500 g špaldového kernota, 350 ml drcených rajčat Passata, 2 menší cibule, česnek podle chuti, mořská sůl, mleté koření, 2 lžíce panenského olivového oleje, tvrdý sýr nebo tofu, bazalka nebo pažitka
Postup přípravy: Kernoto propláchneme na sítku a připravíme jako ryži (v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl kerneta). Zajímavá a chutná je i kombinace 1 díl kernota a 1 díl rýže. Rajčatová omáčka: Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Po chvíli přidáme drcená rajčata se šťávou. Osolíme, okořeníme a necháme dusit asi 5 minut. Nakonec přidáme bylinky. Podáváme se strouhaným sýrem nebo s uzeným tofu nakrájeným na kostky.
Tento produkt můžete zakoupit zde.