Kombucha
Kombucha je symbiózní kultura kvasinek a bakterií, v největší míře ji tvoří Schizosaccharomyces pombe (kvasinka) a Acetobacter xylinum (bakterie). V menším množství jsou zde zastoupeny i Bacterium xylonoides a Bacterium gluconicum a ve stopových množstvích ještě jiné bakterie a kvasinky. Každá houba má trochu jiné složení, které se mění s podmínkami. Houbu jako takovou tvoří celulóza, vytvořená octovými bakteriemi (Acetobacter xylinum).
Nápoj
Kombuchový nápoj je nejen vysoce zdraví prospěšný, ale také chutný. Tomu sice asi většina lidí, dokud ho neochutná, neuvěří. Má sladkokyselou chuť, která závisí na mnoha faktorech, liší se však hlavně podle délky kvašení. Nejprve chutná jako sladké šumivé víno (po 3 dnech), když ho necháme kvasit o trochu déle, připomíná Vineu (asi po 7 dnech), později (asi po 9 dnech) se podobá bílému vínu a po ještě delší době je z něj ocet. Často se liší i množství oxidu uhličitého, a tak někdy získáte krásně šumivý nápoj, jindy v něm najdete sotva pár bublinek. Výrazný vliv na chuť má i druh použitého čaje. Souhrnem, dá se říci, že nikdy se vám nepodaří získat přesně stejnou chuť nápoje a prakticky vždy je výsledek malým překvapením. Že je nápoj poživatelný, je už jasné. To však není hlavní důvod, proč ho pít. Jaké tedy obsahuje látky, že je tak cenný?
V první řadě to jsou organické kyseliny. V kombuchovém nápoji je jich řada, přičemž nejdůležitější jsou kyselina glukónová a glukurónová. Další jsou kyselina L-mléčná (+) (tj. pravotočivá), octová, šťavelová, usninová, listová, uhličitá, L-askorbová (= vitamín C) a další. Z vitamínů kromě C obsahuje ještě B1, B2, B3, B6 a B12. Dalšími složkami nápoje jsou alkohol a oxid uhličitý. Jak tyto jednotlivé látky působí na organismus člověka?
Účinky
Odborná literatura uvádí celou škálu příznivých účinků na organismus. Mezi nemoci či poruchy, které kombucha léčí či alespoň zmírňuje, patří:
- artritida
- aterioskleróza
- bolesti hlavy a údů
- cukrovka (působí jako profylaktikum)
- dna
- duševní poruchy
- furunkulóza
- hemeroidy
- kloubový revmatismus
- kožní vyrážky a onemocnění (tehdy se doporučuje přikládat obklady z kombuchového nápoje)
- ledvinové kameny
- mandle (záněty - doporučuje se kloktat kombuchovým nápojem)
- menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus)
- nervozita
- nervové poruchy
- plísně
- podráždění žaludeční sliznice
- rakovina (jako prevence i léčba, obzvláště v raném stádiu, jsou však doloženy i případy vyléčení již metastázujících nádorů (kombuchový nápoj totiž podněcuje produkci interferonu)
- stres
- vápenatění cév
- ledvin a mozkových kapilár
- skleróza multiplex
- trombóza
- únava
- úplavice
- vysoký krevní tlak
- zácpa
- záněty (vnitřní i vnější)
- zažívací potíže
- žaludeční potíže
Její účinky jsou:
antibiotické, antitoxické, diuretické (při otocích), imunostimulační, odstraňuje jedy z organismu (o tom konkrétněji za chvíli), povzbuzuje a harmonizuje látkovou výměnu (metabolismus), čímž přispívá k pročištění organismu, uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organismu, regeneruje buněčné stěny, normalizuje pH krve, reguluje střevní flóru, reguluje trávení, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.
Souhrnem, působí na organismus jako celek, navozuje rovnováhu, zlepšuje tělesnou kondici (oddaluje stárnutí a zmírňuje stáří). Při pokusech na rostlinách se ukázalo příznivé působení na geny, a to bez vedlejších účinků.
Složky kombuchového nápoje:
Kyselina glukurónová
Jednou z nejprospěšnějších složek kombuchového nápoje je kyselina glukurónová. Zdravá játra ji vyrábí v relativně dostatečném množství; relativita je v tom, že naše tělo (obzvláště pokud žijeme v industriálních zónách) je atakováno takovou dávkou škodlivin, že je tělo vlastními silami nedokáže odbourat. Škodliviny se ukládají v tukových tkáních a potom dělají v těle "neplechu". Kyselina glukurónová v tomto případě odvádí perfektní práci: váže na sebe škodlivé a odpadní látky nahromaděné v těle a ledvinách, které se tak mění na konečné produkty látkové výměny, a odvádí je s močí z těla. Důležité přitom je, že jedy vázané kyselinou glukurónovou se nemohou znovu resorbovat do organismu. Takto pročišťuje organismus a povzbuzuje správnou funkci imunitního systému.
Podporou látkové výměny v těle se potlačuje až odstraňuje nadměrná tvorba tuku (tuk je nežádoucí nejen kvůli nadváze, ale i proto, že se v tukových tkáních se usazují jedy). Navíc, mikroorganismy z nápoje rozpouštějí a tím pádem z těla odstraňují kyselinu močovou a cholesterol.
Kyselina glukurónová je ve vázané formě základem důležitých polysacharidů jako je kyselina hyalurónová (základní látka vaziva), chondroitinsulfát (základní látka chrupavek), mukoitinsulfát (základ žaludeční sliznice a oční skloviny) a heparin. Proto se kombucha s úspěchem používá při oslabení vaziva, při artróze, artritidě, při poškození žaludeční sliznice a bolestech oční skloviny. Pomáhá také při trombózách a při tromboflebitidách. Dle doporučení lékaře zabývajícího se jejím výzkumem by nápoj měli pít nemocní po infarktu, s anginou pectoris, lidé potýkající se se stresem.
Kyselinu glukurónovou se doposud nepodařilo vyrobit synteticky - právě proto je kombuchový nápoj, který ji obsahuje, tak cenný.
Kyselina L-mléčná (+)
ad rakovina: Kyselina L-mléčná (+) se téměř nevyskytuje v tkáních nemocných rakovinou. Pokud ona v tkáních dominuje, rakovina nevznikne. Pokud je však v tkáních směs (tzv. racemát) D-L-kyseliny mléčné (= porovnatelné množství jak pravotočivé, tak levotočivé mléčné kyseliny (= D-kyselina mléčná (-)), jejich směry otáčení se navzájem ruší), tento racemát podporuje vznik rakoviny.
Tento produkt můžete zakoupit zde.