Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Druhy koření

Přinášíme Vám seznam nejdůležitějšího používaného koření, jeho popis a použití.

Druhy kořeníAnýz
Anýz se používá do pokrmů asijských kuchyní, při nakládání červené řepy, mrkve, patří do koláčů, vánočního pečiva, anýzových placiček, mléčné polévky, ovesné kaše. Sladké rýžové pokrmy s ním chutnají lépe. Anýz má také léčivé účinky. Užívá se proti kašli, nadýmání, tlumí křeče a podporuje trávení.

Badyán
Badyán vypadá jako hnědavé hvězdičky. Proto se mu také ve starých kuchařkách říká hvězdičkové koření. Jsou to plody badyáníku pravého, který v jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně. Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší. Chutná pálivě. Je to koření především z čínské kuchyně. V české kuchyni se používá do vánočního pečiva, perníků, povidel a ovocných polévek.

Bazalka
Bazalka je bylinka, která chutná ostře aromaticky. Používá se do všech zeleninových pokrmů, salátů, polévek, bílých omáček, špenátů a fazolí. Přidává se do bylinkového másla a tvarohu, také do octa apod. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.

Bobkový list
Bobkový list patří do každé marinády, hlavně ke zvěřině a do zeleniny nakládané v octě. Každá omáčka k masu se koření bobkovým listem, ale opatrně, obvykle stačí jeden list. Koření hraje v omáčce prim! Staré přísloví říká, že omáčka v kuchyni je stejně důležitá jako dirigent v orchestru.

Chilli
Chilli a kayenský pepř jsou nejostřejší ze všech ostrých koření. Získávají se z nejostřejších typů kořeninových paprik, které se pěstují ve všech tropických oblastech. Celé plody používáme do nakládané zeleniny a nebo podrené jako dekorační ostré koření k masu i zelenině. Mleté koření do různých palčivých omáček, marinád, guláše. Kayenský pepř bývá v porovnání s chilli jemněji mletý.

Citronová kůra
Citronovou kůru používáme v české kuchyni tradičně do těst a k masu (především rybám), kterým dodá citronovou příchuť. Lze ji použít k ochucení bylinných čajů, svařeného vína, i jako náhražku citronely v asijských pokrmech.

Estragon (pelyněk kozalec)
Lístky nebo větvičky estragonu se u nás tradičně používají k aromatizaci octa. Do lahve octa přidáme větvičku nebo lžíci estragonu. Je to důležité koření francouzské kuchyně, kde se přidává k sýrům, do listových salátů, vaječných pokrmů (i omelet), ke kuřatům a rybám, k přichucení hořčice a salátových zálivek, pomazánek (např. rozetřený s máslem). Delší tepelná úprava ubírá estragonu na chuti, proto je lépe jej přidat až ke konci.

Fenykl
Fenykl patří do vánočního pečiva, perníku koláčů, pudinků, do nakládané zeleniny zvláště do červené řepy. Používá se k přípravě bylinných čajů proti nadýmání, podporuje trávení a tvorbu mateřského mléka.

Hořčice bílá semeno
Hořčice je palčivé koření, které nemá výraznou vůni. Bílá hořčice se používá ke kořenění nakládaných okurek a zeleniny v kyselém nálevu, k přípravě marinád a nálevů do salátů, ale i ke kořenění minutek. Z hořčičné moučky (mleté hořčice bílé) lze připravit hořčici rozmícháním s tekutinou (vodou, octem, mlékem nebo pivem), moukou, solí, cukrem, kořením podle chuti. Podle tradiční lidové mediciny se používá také k obkladům při revmatizmu, ale pozor: dráždí kůži.

Hořčice černá semeno
Černá hořčice se používá především do pokrmů indické kuchyně, kde je vhodné ji předem opražit na oleji.

Hřebíček celý
Hřebíček je velmi aromatické koření. Používá se celý nebo mletý ke kořenění sladkých pokrmů nebo pečiva, zvláště vánočního. Dále na tmavé maso, ponejvíce skopové a zvěřinu, do naložené sledkokyselé zeleniny a kompotů. Patří také k houbám, nakládaným sleďům a vařené rýži. Je nezastupitelný do svařeného vína. Podle lidové tradice se žvýká při bolestech zubů a zánětech v dutině ústní.

Jalovec
Plody jalovce obsahují silici, pryskyřici a řadu dalších aromatických látek, které ve směsi vydávají charakteristickou lesní vůni. Jalovec je oblíbeným kořením myslivců a nezbytnou přísadou k pokrmům ze zvěřiny, do tmavých omáček, k tučnému vepřovému a skopovému masu, do marinád, ke grilování apod. Je hlavní chuťovou složkou ginu. Podporuje trávení a má močopudný účinek.

Kardamon semena mletá
Kardamom je jedním z nejjemnějších a také nejdražších koření. Zelený kardamom jsou plody a zrna jsou semena téže rostliny. Chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově. Kardamomem se ochucuje vánoční pečivo, ovocné zákusky a kompoty. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Aromatizují se jím steaky, mletá masa, masové vývary a pokrmy z kuřat. Arabové jím ochucují kávu, je pro ně symbolem pohostinství. Je vhodný i k ochucení čaje.

Kayenský pepř a chilli
Kayenský pepř a chilli jsou nejostřejší ze všech ostrých koření. Získávají se z nejostřejších typů kořeninových paprik, které se pěstují ve všech tropických oblastech. Celé plody používáme do nakládané zeleniny a nebo podrcené jako dekorační ostré koření k masu i zelenině. Mleté koření do různých palčivých omáček, marinád, guláše. Kayenský pepř bývá v porovnání s chilli jemněji mletý.

Kmín celý
Tento výrobek obsahuje Český kmín, který je typickým kořením do chleba a slaného pečiva. Používá se ke kořenění brambor, zelí, vepřové pečeně, husy, kachny, houbových pokrmů, na ryby, do polévek, tvarohu apod. Do všech těžce stravitelných jídel. Naše výrobky obsahují český dvouletý kmín, který má vyšší obsah vonných složek.

Kmín římský
Římský kmín, šabrej, je příbuzný kmínu kořennému. Má mnohem pronikavější, ostřejší vůni a chutná poněkud ostře. Používá se především v indické kuchyni, v Mexiku a severní Africe. Aby se ztratila nepříjemná vůně, je vhodné šabrej nejdříve opražit na tuku.

Kopr sušený
Vrcholové lístky kopru, které můžete použít stejně jako čerstvý kopr do omáčky, salátů i pomazánek.

Koriandr
Koriandr je zapomenuté koření s příjemnou kořennou chutí a vůní. Používá se do chleba, vánočního pečiva, perníku. Je součástí směsí používaných ke kořenění salátů, masa, paštik. Přidává se do nakládané zeleniny. Je vhodný jako součást bylinných čajů proti nadýmání.

Kurkuma
Kurkuma se také nazývá "indický šafrán" protože obsahuje žlutá barviva, díky kterým je ji možné použít tam, kde se používá šafrán. Na rozdíl od šafránu je barvivo kurkumy rozpustné v tucích a je jiné. Je zcela neškodné. Kurkuma je základní součástí Kari, používá se do polévek, k přibarvování másla, umělých tuků, sýrů, hořčice, těstovin atp. Indická kuchyně přibarvuje kurkumou rýži a sladké pokrmy. Podporuje tvorbu a vylučování žluči, proto je vhodné ji používat ke každému tučnějšímu masu.

Libeček sušený list
Libečkový list se hodí do každé polévky, většiny omáček i k zelenině nebo masu. Hodí se všude, kde se používá polévkové koření.

Majoránka
Majoránka zjemňuje chuť játrových knedlíčků, téměř všech polévek, především bramborové, gulášové, hrachové a jiných. Je vhodná do mletého masa, luštěnin, do rybích salátů atd.

Meduňka
Meduňka je medonosná rostlina s citronovou vůní. Používá se k přípravě bylinného čaje k podpoře trávení a proti nadýmání, ke zklidnění, dále k ochucení mléka, ale i jako koření do pudinků, ovocných pohárů, salátů a polévek.

Muškátový květ
Muškátovým květem kořeníme pudinky, kompoty, tvarohové moučníky. Je vhodný k pečeným jablkům, meruňkám a švestkám. Zvláště jemně chutnají květem ochucené bujony, rybí a květáková polévka. Také vánoční pečivo se bez nej neobejde. Není vhodný pro malé děti.

Muškátový oříšek
Muškátový oříšek koření svou sladko pálivou ostrostí značné množství rozličných jídel. Aromatizuje nápoje, především koktejly, zeleninové šťávy, mléčné nápoje, svařené víno, punč apod. Je vhodný do zeleniny (ochucuje např.květák, špenát, mrkev),slané rýžové pokrmy, zeleninové polévky, ryby apod. Špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, lívanců, ovocných dortů a kompotu. Není vhodný pro malé děti.

Nové koření
Nové koření se také nazývá "všekoření" (allspice). Používá se do marinád, polévek, k nakládané zelenině, do svařeného vína i perníku.

Oregano
Oregano - dobromysl obecná je nejen rostlinou kořeninovou, ale také léčivou. Oregano je bezpodmínečně přísadou do pizzy, protože jí dává typickou příchuť. Dává se také do zeleninových salátů a sýrů. Někdy se míchá s majoránkou. Jako léčivá rostlina se používá na přípravu čajů při nemocech z nachlazení, kašli a ke zklidnění. Podporuje trávení a působí proti nadýmání.

Paprika pálivá
Paprika se hodí ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek apod. Pro svou lahodnou chuť a všestranné použití je pro přípravu jídel téměř nepostradatelná. Paprika obsahuje hodně vitaminu C, rostlinná barviva a minerální látky.

Pepř bílý celý
Pepř černý, bílý a zelený pocházejí ze stejné rostliny, jsou to plody pepřovníku v různém stupni zralosti. Všechny tyto pepře mají podobnou peprnou chuť. Bílý pepř je jemnější, zelený vonnější. Lze je používat i ve směsi.

Pepř sečuánský
Sečuánský pepř pochází z číny, není příbuzný s pepři z pepřovníku. Používá se především v čínské, indické a japonské kuchyni. Je spíše aromatický, než ostrý.

Petržel sušený list
Sušený drcený petrželový list nahradí po celý rok zelenu petrželu do polévek, salátů i pomazánek.

Rozmarýn
Listy rozmarýnu jsou velmi aromatické silné koření. Typickou příchuť dává jehněčím, skopovým a kuřecím pokrmům. Používá se ke kořenění zvěřiny, do marinád, rajčatové polévky atd. Je vynikající k aromatizaci octa. Používá se i k do bylinných čajů.

Saturejka
Chutná peprně pikantně. Je to klasické koření do všech fazolových pokrmů i jiných luštěnin. Dále je vhodná do salátů, majonéz, na pečené brambory, do nakládaných okurek a zeleniny, do sýrových pokrmů a k toastům.

Skořice celá
Skořice je jedno z nejstarších koření. Používáme ji do slaných pokrmů čínské a indické kuchyně a do všech sladkých pokrmů. Všechno co sladíme cukrem, můžeme také sypat skořicí kaše, moučníky, kompoty, pudinky, jablkový závin, svařené váno, punče apod. Zajímavou chuť docílíme i přidáním trochy skořice do kávy. Podporuje trávení a odstraňuje nepříjemný pach z úst.

Tymián
Používá se do uzenin, k vepřovým a skopovým pečením, do paštik, zeleninových polévek, ke zvěřině, k játrům a do telecího. Je nepostradatelný na přípravu marinád k nakládání masa a na grilování. Z tymiánu připravíte také dobrý bylinkový čaj proti kašli, nachlazení a nadýmání.

Vanilka lusk
Vanilka se hodí do všech sladkostí a sladkých pokrmů. Do koláčů, pudinků, keksů, sladkých tvarohů, náplní do dortů, bábovky, kompotů apod. Opravdu přírodní vanilkový cukr si připravíme: 1) Z mleté vanilky - rozmícháním malého množství mleté vanilky s cukrem. 2) Z celé vanilky - do nádoby ve které máte v kuchyni cukr zapíchnete lusk vanilky. Vanilkové aroma pomalu přechází do cukru, takže můžete postupně cukr odsypávat a zase přidávat nový a lusk bude ovoňovat Váš cukr několik let. Do kompotu můžeme přidat malé množství mleté vanilky a nebo s ovocem povařit celý lusk. Lusk je potom možné usušit vložit zpět do cukru a používat opakovaně. Aromatické látky vanilky nejsou příliš těkavé, cítíme ji víc chutí, než čichem.

Yzop
Bylinka k přípravě čaje, ale i jako koření např. kuře pečené na yzopu.

Zázvor
Zázvor se používá především v indické a čínské kuchyni. Je vhodný ke všem pokrmům z drůbeže i jiných mas, například hovězí na zázvoru je vynikající. Hodí se ke všem pokrmům s rýží. Přidává se i do sladkých jídel - pudinků, želé i vánočního cukroví.

Šafrán
Pravý šafrán jsou sušené oranžové blizny, které se ručně vytrhávají z květů pěstovaných rostlin. Používá se především v jižní Evropě a na blízkém východě ke kořenění a barvení rýže, polévek a pokrmů z ryb. Není vhodný pro nastávající maminky a malé děti.

Šalvěj
Použití šalvěje jako koření se liší u různých národů. V USA je šalvěj důležitá na vepřové maso a klobásy. V Anglii je tradičním kořením do nádivky do drůbeže. Horký nápoj připravený ze šalvěje a mléka užívali Holanďané po zimním bruslení. Je dobrá ke kořenění pečených mas, např. pečené kuře na šalvěji. Šalvěj je častou složkou léčivých čajů. Používala se již ve starověku při zánětech dutiny ústní a nemocech z nachlazení. Přidávala se také do vody na mytí rukou. Při přípravě čaje se šalvějí doporučujeme nechat nálev ustát volně, bez přikrývání pokličkou.




Zakoupíte v našem obchodě




Tyto produkty můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz