Koriandr
Koriandr se pěstuje již několik tisíc let jako léčivé koření. Koriandr je prastará kulturní rostlina. Byl nalezen už v egyptských hrobech faraonů z doby kolem r. 1 000 př.n.l. jako obětní rostlina. Zmiňuje se o něm i Starý zákon. Byl znám jako vynikající prostředek pro prevenci a léčbu zažívacích obtíží.
Koriandr setý je původní ve východním Středomoří. Dnes je rozšířen v jižní a střední Evropě, v severní a jižní Africe, východní Asii a Severní Americe. Jedná se pravděpodobně o zbytky starších kultur. U nás se koriandr pěstoval dříve na jižní Moravě. Dodnes je koriandr v lidovém léčitelství velmi používaný. Také má své místo v domácí kuchyni. Koriandr se pěstuje již několik tisíc let jako léčivé koření. Semena koriandru obalená cukrem byl jeden druh známého starodávného "cicvárkového semínka", které se užívalo proti bolestem břicha. Koriandru setému se také říká anýz štěničný, koliandr, koliandr římský, kyšinec, kyšnec.
Je to jednoletá bylina s přímým rozvětveným stonkem a střídavými hluboce členěnými listy, která je nenáročná na pěstování. Listy má členěné, lichozpeřené, šířící nepříjemný pach. Na vrcholu stonku se tyčí malý narůžovělý květ, jehož dvounažky slouží jako koření
Krátce před dozráním sbíráme okolíky koriandru (červenec), necháme dozrát a dosušit. Používáme pouze plody, sušené zbytky rostliny odstraníme. Sušíme na světle nebo při umělé teplotě do 35°C.
Obsahuje silice, třísloviny, linalon, mastné oleje, kumaríny (nesmí ho užívat proto lidé s poruchami srážlivosti krve), vitamín C, geraniol, geranylacetát, gamma-terpinen. Sbíraná část je plod. V některých kulturách se žvýká nebo louhuje a popíjí jako aperitiv upravující trávení. Usušený zralý plod (kulovitá dvojnažka) je aromatického zápachu, ostře kořenité chuti. Upravuje trávící trubici, mírní nadýmání a pocit plného žaludku, podporuje vykašlávání, mírní žaludeční křeče (stomachikum, karminativum, mírné spasmolytikum při dyspepsiích). Látka linalool, kterou rovněž obsahuje, působí baktericidně. Silice v něm obsažené zvyšují chuť k jídlu – podporují tvorbu žaludeční šťávy. Má také příznivé účinky na nervovou soustavu.
Zevně se koriandr používá k ošetřování vředů nebo jako mazání při onemocněních kloubů. V tzv. karmelitském lihu při revmatizmu a bolestech v kloubech. Koriandr je i koření (kari), korigens chuti a vůně. Jeho zralé dvojnažky byly odjakživa známé spíše jako léčivo než jako koření. Staří Řekové jej nazývali koriannon, z koris = ploštice a annon = anýz, protože čerstvé zelené plody podobné anýzu páchnou plošticemi. Stále větší oblibě se těší používání nati koriandru k ochucování jídel. Plody se odedávna používají jako koření do mas a salátů ,koření, sušenek, marmelád, pečiva, polévek, omáček či zeleninových pokrmů, stejné použití mají i mladé listy. Podle lidových pověr koriandr v domě přináší klid, bezpečí a ochranu. Nošení semen koriandru prý také zahání bolest hlavy.
Dobře vyzrálé plody jsou příjemně aromatické, mají nasládlou až ostře kořenitou palčivou chuť připomínající pomerančovou kůru a skořici. Pokrmům dodají příjemnou vůni a lehce nasládlou chuť – z toho důvodu koriandr velmi často tvoří součást směsí kari koření.
Používá se hodně v indické a středozemní kuchyni, je vhodný při nakládání hub, červené řepy, zelí, běžně se používá do směsí koření, do pečiva, při uzení masa a výrobě uzenin, do omáček, při dušení masa, do likérů, při výrobě cukrovinek.
Zajímavou chuť dodá i vepřovému a drůbežímu masu, experimentuje se s ním často i při přípravě zvěřinových specialit.
Tento produkt můžete zakoupit zde.