GOJI (Kustovnice čínská) - potravina nového typu (přirozeně bezlepková)
Jedná se o oranžovočervené bobule rostoucí na keřích, pocházející z východní Asie, které se v místě původu konzumují čerstvé nebo se velmi šetrně suší a pak mohou být transportovány na velké vzdálenosti.
I v sušeném stavu mají světle červenou barvu, jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem a pokud nezvlhnou, mají spíše křupavou konzistenci.
Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě! Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium které se v potravinách nachází jen velice zřídka a působí proti rakovinovým buňkám), jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva). Co se týče betakarotenu, jsou bohatější než mrkev. V Goji nechybí ani vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Nelze nezmínit protizánětlivý činitel betasisterol a unikátní skupinu lycium polysacharidů, které odstraňují volné radikály čímž zpomalují proces stárnutí; posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový (hypofýzu) k vylučování regenerativního růstového hormonu.
Účinky na organismus:- působí proti rakovinovým buňkám
- odstraňují volné radikály
- posilují imunitní systém
- posilují játra a ledviny
- vyživují krev
- zlepšují zrakovou ostrost
- pomáhají při impotenci
- využívají se při léčbě lupénky
- snižují krevní tlak
- mají afrodiziakální vlastnosti
- zlepšují paměť
Goji jsou přirozeným zdrojem energie pro sportovce, těžce pracující, oslabené, nemocné a starší lidi. Podporují dlouhověkost, chrání buňky před volnými radikály slunečním zářením, čímž zpomalují stárnutí kůže a těla. Zlepšují činnost střev a metabolismus tuků, příznivě působí na menstruační cyklus, pomáhají při podrážděnosti a nervozitě. Omezují bolest hlavy, snižují cholesterol, zlepšují pevnost nehtů, zánět spojivek, rozmazané a slabé vidění, světloplachost a šeroslepost.
Goji jsou tradiční čínskou medicínou považovány za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, sílu a sexuální potenci. Moderní výzkumy čínských vědců poukazují na schopnosti udržovat a podporovat harmonický buněčný růst a obnovovat a opravovat DNA. „Antiperoxidací“ volných radikálů vrací elektrické parametry buněčných membrán do normálního rozsahu.
Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí ke snídani, do ovocných koktejlů apod. Sušené bobule lze použít k přípravě čaje podobně jako šípky. Goji lze přitom sníst i po vyluhování. Vědci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků stačí konzumovat 10 až 30 gramů denně (malá hrst).
Goji nejsou příliš bohaté na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachovávají měkkost jako třeba rozinky. Pokud vám jejich křupavá konzistence nevyhovuje, stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Goji za den absorbují vlhkost a jsou měkké. Spolehlivě však změknou i po několika dnech, kdy je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu.
Tento produkt můžete zakoupit zde.