Kuzu
Kuzu je škrob, získaný z kořene japonského vinného keře, je velice lehce stravitelný, zlepšuje stravitelnost ovoce, zabraňuje překyselení trávicího traktu a posiluje a reguluje zažívání, zvyšuje vitalitu, zmírňuje únavu, zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá při nachlazení a chřipce. Po rozmíchání ve vodě a zahřátí z něj připravíme zahušťující prostředek do omáček a polévek.
Recepty:
Nápoj z kuzu 1
1 vrchovatou lžičku kuzu rozpustíme ve dvou lžičkách vody. Přidáme šálek studené vody, přivedeme k varu, mírně vaříme za stálého míchání až vznikne rosolovitá tekutina. Dětem osladíme jablečným koncentrátem. Posilující slaný nápoj z kuzu Tento nápoj slouží jako lék při celkové slabosti, nachlazení , žaludečních a střevních potížích.
Nápoj z kuzu 2
1 lž kuzu, 1 šl vody, 1/2 švestky umeboshi nebo 1 lž shoyu. Všechny ingredience dobře promícháme a rozpustíme ve vodě. Pomalu tuto směs vaříme až je průhledná. Podává se teplé. Kuzu je výborným a lehce stravitelným zdrojem energie, vhodným po operacích zažívacího ústrojí, po delším půstu či velkém vyčerpání .
Sušené ovoce rozvařené s kuzu
Vemte asi 3 sušené meruňky na osobu, nakrájíme na kousky a vaříme ve dvou až třech dílech vody s pár zrnky soli doměkka. Na poslední dvě minuty varu přidáme jedno jablko na kostičky a zahustíme kuzu, které nejdřív rozmícháme ve studené vodě a necháme přejít varem. Jde to udělat i s agarem nebo maizenou.
Nudličková polévka s kuzu
Ingredience: 8 hrnků vody, 2 mrkve, 1 pórek, 1 lžíce drcené řasy Nori nebo Mořského salátu, 1 lžíce solčanky bez soli, 1 stroužek česneku, 1 lžíce kuzu, 1 lžička umepasty, 1 šálek celozrnných nudliček, zelená nať (petržel, mladá nať mrkve nebo celeru, cibulová nať, řeřicha, pažitka apod.).
Postup: Vodu se solčankou, umepastou a česnekem uvedeme do varu. Přisypeme nastrouhanou mrkev a na jemná kolečka nakrájený pórek. Po 5 minutách varu přidáme v trošce vody rozpuštěné kuzu, nudličky a vaříme ještě 5 minut. Do hotové polévky vmícháme jemně nasekanou zelenou nať a řasu.
Tento produkt můžete zakoupit zde.