Lněné semínko
Len je pěstován kvůli svým vláknům a semenům. Vlákno se spřádá a tkají se z něho mnohé výrobky - od provazů přes plátno až po jemné krajky. Semena se užívají jako zdroj lněného oleje a při výrobě barev, laků, linolea a voskovaného plátna. Poté, co je olej vytlačen ze semen, používá se zbytek jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Od devadesátých let dvacátého století vědí chemici, že lněné semeno je bohatým zdrojem řady složek, které jsou důležité pro zdraví. Mezi těmito složkami je alfa-kyselina linolenová (ALA) a ligniny, plus řada vitamínů a minerálů.
Místo ryb
Malá lesklá a hnědá lněná semínka obsahují 41 % tuku; 73 % z tohoto tuku je však polynenasycený tuk. Zvláště jsou bohatá na ALA, což je omega-3 esenciální mastná kyselina. ALA je základní složka, ze které se v těle vytváří kyselina "eicosapentaenoic" (EPA) a kyselina "docosahexaenoic" (DHA). Doporučení konzumovat ryby žijící v chladných vodách je založeno na obsahu EPA a DHA, který se nachází v pstruzích, lososech, makrelách, herincích a tuňácích. Rostlinná strava nabízí ALA ve lněném semínku, sójových bobech, řepkovém oleji, pšeničných klíčcích, vlašských ořechách, červeném a černém rybízu a zelené listové zelenině. Vegetariánská strava je tak více než dostatečným zdrojem těchto mastných kyselin (ALA).
Omega-3 mastné kyseliny chrání před nemocemi srdce a cév. Zdá se, že ALA pomáhají udržet srdeční buňky v klidu. Většina úmrtí na srdeční záchvat je důsledkem tepových nepravidelností. ALA pomáhají udržet pravidelný srdeční rytmus, přitom jej trochu prodlužují a tak snižují riziko arytmií. Dalším přínosem ALA pro kardiovaskulární systém je schopnost bránit tvorbě zánětlivých látek (cytokiny, interleukin-I, tumor necrosis factor a thromboxan A2) v těle. Ateroskleróza, ucpávání cév, je zánětlivým procesem. Třetím prospěšným účinkem ALA je jejich schopnost snižovat celkovou hladinu krevního cholesterolu. Snižuje se hladina LDL (neboli "špatného") cholesterolu, zatímco HDL (neboli "dobrý") cholesterol zůstává na stejné úrovni. Čtvrtým prospěšným účinkem je, že ALA snižuje riziko mozkové mrtvice.
Povzbuzení imunity
Imunitní systém má z velkého obsahu ALA ve lněném semínku také prospěch. ALA snižuje tvorbu zánětlivých látek a současně povzbuzuje tvorbu eicosanoidů a prostaglandinů, které jsou méně zánětlivé. ALA snižuje i hladinu cytokinů, které souvisejí s revmatoidní artritidou.
Nejenom obsah omega-3 mastných kyselin, ale také obsah vlákniny ve lněném semínku přináší zdravotní prospěch. Fytoestrogen lignin ovlivňuje svými protiestrogenovými vlastnostmi imunitní systém. Ligniny mohou působit na procesy, které vedou k těm druhům rakoviny, které jsou závislé na hormonech (rakovina prsu, dělohy a prostaty). Ligniny rovněž přinášejí prospěch nemocným lupus erythematosus, což je autoimunitní zánětlivé onemocnění, a zpomalují postup onemocnění ledvin (které může být důsledkem lupus erythematosus).
Kolik ALA bychom měli denně stravou přijmout? Podle kanadských doporučení by při stravě, která obsahuje 2 000 kalorií, mělo 10 % z nich pocházet z esenciální mastné kyseliny ALA. To odpovídá přibližně dvěma polévkovým lžícím lněného semínka denně.
Kolik ligninu by měla obsahovat zdravá strava? Neexistuje žádné specifické doporučení množství ligninu ve stravě, obecně se však doporučuje, aby strava obsahovala aspoň 25 gramů vlákniny denně. Lněné semínko je nejbohatším zdrojem ligninu. V menších množstvích se lignin nachází v nerafinovaných obilovinách (ječmen, pohanka, jáhly, oves), luštěninách (sójové boby) a některých druzích zeleniny (brokolice, mrkev, květák, špenát). Ligniny jsou při rafinaci odstraňovány, lněný olej jej tedy neobsahuje.
Mnoho prospěšných účinků pro zdraví
Lněné semínko, tento běžný produkt, který je užíváno již celá staletí, začíná být dnes ceněno pro své vlastnosti, které přispívají ke zdraví. Jestli máte rádi elegantní lněné šaty, krásné lněné ubrusy či jemnou krajku ze lnu, mohli byste si také oblíbit lněné semínko ve své kuchyni. Jeho ořechová chuť může přispět k lahodnosti řady pokrmů. A přitom dokáže lněné semeno posílit váš imunitní systém a ochránit vaše srdce.
Namísto jedné polévkové lžíce margarínu nebo oleje můžete v receptech použít tři polévkové lžíce mletého lněného semínka. (Pečené výrobky budou rychleji hnědnout.)
Namísto jednoho vejce můžete v receptech (lívance, vdolečky, koláče) použít jednu polévkovou lžíci mletého lněného semínka plus tři polévkové lžíce vody. (Nechejte vodu smíchanou s namletým lněným semínkem nejprve několik minut odstát.)
Mleté lněné semínko můžete uchovat v ledničce až devadesát dní bez toho, že by se změnila jeho chuť. Nejlepší však je namlet je (v mlýnku) těsně před použitím. Lněné semínko vcelku může být uchováváno za pokojové teploty až jeden rok.
Recepty:
Sirná patlanina
Ingredience: 2 tučné (červené) tvarohy po 250g (celkem tedy 0.5 kg) - místo tvarohu můžete použít i domácí kefír (cca 2,5dcl), lněný olej (200ml), 4 zarovnané lžíce lněného semínka (lze vynechat), přiměřené množství vody, aby to bylo jemné a špetku kajenského pepře, volitelné: troška česneku, troška červeného pepře, troška šampaňského vína.
Postup přípravy: Nejdříve na jemno nameleme lněné semínko (mlýnek na mák, odsťavňovač apod.). Namleté semínko smícháme s tvarohy, olejem a trochou vody (na zředění). Výše uvedenou směs 3 - 5 min mixujeme. Výsledná směs musí mít pudinkovou konzistenci a při vyplachování nádoby nesmí být na jejich stěnách viditelný žádný mastný prstenec. Návrh na dochucení - nakrájíme jablko na kostičky, smícháme ho se směsí a dochutíme medem. A je hotovo!
Lněná majonéza
Ingredience: 2 polévkové lžíce (30 ml) lněného oleje, 2 polévkové lžíce (30 ml) mléka, 2 polévkové lžíce (30 ml) jogurtu, 2 polévkové lžíce (30 ml) citrónové šťávy (nebo jablečného octu), 1 kávová lžičku (2,5g) hořčice, byliny například majoránku nebo kopr, 2 nebo 3 plátky nejlépe doma naložené zeleniny (při koupi ve specializované prodejně dejte pozor na konzervační prostředky!), špetka bylinné soli.
Postup přípravy: Smíchejte dohromady 2 polévkové lžíce lněného oleje, 2 polévkové lžíce mléka a 2 polévkové lžíce jogurtu. Pak přidejte 2 polévkové lžíce citrónové šťávy (nebo jablečného octa) a 1 kávovou lžičku hořčice a dodejte nějaké byliny (majoránku nebo kopr). Potom přidejte 2 nebo 3 plátky nejlépe doma naložené zeleniny a špetku bylinných solí. (Tato majonéza je velmi pikantní s větším množstvím hořčice a několika rozmixovanými banány!)
Tento produkt můžete zakoupit zde.