Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Mák

MákNálezy máku v pravěkých sídlištích dokazují, že rostl na území Evropy již v mladší době kamenné. Postupně se rozšiřoval přes Asii až do Číny. Dnešní mák setý je pravděpodobně potomkem divokého máku štětinkatého. Cíleně se začal pěstovat před 8 tisíci lety.

Mák setý byl zasvěcen bohu spánku Hypnovi. Pro svou rudou barvu květů byl mák symbolem krve a padlých během obou světových válek.

Mák setý je jednoletá bylina dosahující až 180 cm. Lodyha je mírně chlupatá a při poranění roní bílé mléko. U nezralého máku jsou mlékem potřísněné části jedovaté. Mák kvete výrazně červenými květy s tmavou skvrnou uprostřed. Plodem máku je tobolka – makovice. Semena jsou většinou tmavě šedá, mohou ale být i hnědá nebo bílá.

Mák roste v Evropě i České republice, ale absolutně největšími producenty jsou chudé asijské státy jako je Laos nebo Afghánistán. Pěstování máku na větších plochách musí být schváleno úřady. Kontroluje se také množství sklizené makoviny a způsoby jejich využití.

Semena máku tvoří asi z poloviny oleje kyseliny stearové, palmitové a linolové. Další tělu prospěšné látky obsažené v máku jsou sodík, fosfor, draslík, hořčík i vápník. Pokud tedy nesmíte mléčné výrobky vůbec nebo jen v omezeném množství, mák je jedním ze způsobů, jak dodat tělu chybějící vápník.

Maková semena obsahují až 60% oleje, různé druhy kyselin a alkaloidů, bílkoviny a stopové prvky. Pro svůj obsah významných alkalických látek (morfin, kodein) je mák významnou surovinou pro farmaceutický průmysl. Dále je mák hojně používán v potravinářství (hlavně cukrářství a výroba oleje) a nelegálně také jako zdroj opia k výrobě drog, zejména heroinu.

Mák působí tlumivě na dýchací orgány, takže se využívá především jako prostředek proti chorobám dýchacích cest. Je také výrazně tišícím prostředkem při bolestech. Pro svůj významný podíl vápníku by měli semena máku jíst hlavně starší lidé ohroženi řídnutím kostí.

Mák setý roste ve dvou druzích – jeden se používá pro potravinářský a farmaceutický průmysl a druhý je zneužíván jako zdroj opia. Jako droga působí korunní plátky květu máku. Omamné účinky máku byly známy již v době antiky.

Bohužel stejně jako na ořechy nebo určité druhy ovoce mohou někteří jedinci trpět alergií na mák, často zároveň i na některé jiné potraviny. Mnohdy se objeví až v dospělosti a zcela nečekaně. Může se projevit jako kožní vyrážka a ekzém. V horším případě je postiženo dýchací ústrojí a může dojít až k astmatické dušnosti. V tom případě jde nezřídka o život. Stejně jako u jiných alergií platí, že čím rychleji po požití se příznaky projeví, tím snáze odhalíme příčinu obtíží.


Recepty:

Zatočený koláč

Ingredience: Na koláč: 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžičku skořice, strouhanou kůru z citronu, 50 g cukru, 1 kostku droždí, 250 ml vlažného mléka a 125 g změklého másla. Na přípravu náplně potřebujeme: 175 ml mléka, 50 g cukru, 250 g mletého máku, 1 vejce, 1 žloutek, 3 cl likéru a 1 bílek.

Postup přípravy: Smícháme mouku, sůl, vanilková cukr, skořici, citrónovou kůru a 25 g cukru. V mléce rozpustíme 25 g cukru a droždí, necháme 10 minut v klidu. Kvásek s máslem přidáme k mouce a uhněteme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout. Na náplň svaříme mléko, přidáme cukr a mák, za stálého míchaní krátce povaříme a necháme vychladnout. Vmícháme vejce, žloutek a likér. Z těsta vyválíme obdélník velký asi 45×30 cm, potřeme jej bílkem. Na těsto rozprostřeme makovou nádivku a nakrájíme pruhy široké 5 cm. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Jeden pruh stočíme a posadíme na střed formy, postupně obtáčíme všechny pruhy. Necháme 15 minut vykynout a pečeme asi 55 minut. Upečený koláč rozdělíme na dvanáct kousků.

Makovec bez vajec

Ingredience: 150 g máku, 150 g mouky, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiv.

Postup přípravy: Mák umeleme, prosejeme mouku s práškem, přidáme cukr, popřípadě skořici nebo citronovou kůru. V misce zaděláme mlékem těsto takové hustoty, aby se dalo snadno namazat na plech. Plech promastíme, vysypeme moukou, těsto na něm rozetřeme a upečeme v mírné troubě. Nakonec hodně nabude, je lehký a kyprý. Hotové pocukrujeme, nebo potřeme zavařeninou. Tento moučník můžeme také upéci v bábovkové formě.

Nejlepší makovec

Ingredience: 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mletého máku, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku rozpuštěného másla nebo oleje, 2 větší vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka soli, kůra z 1 citronu.

Postup přípravy: Ve větší míse smícháme všechny přísady a těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč (můžeme dát i do bábovkové formy) a upečeme obvyklým způsobem. Po vychladnutí můžeme potřít citronovou nebo rumovou polevou, ale není vůbec nutné. Makovec je vláčný a velmi dobrý - nejlepší druhý den, pokud vydrží.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz