Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Mango

Mango

Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje přes 1000 druhů tohoto skvělého ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Jeho název pochází z Malayalamského manga, které si později portugalští obchodníci upravili na manga. Je výtečným zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu a draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru.

Mango indické je stálezelený tropický strom, který se dožívá až tři sta padesáti let a dorůstá do výšky kolem třiceti metrů. Květenství tvoří velké množství drobných žlutočervených kvítků, ze kterých vyrůstá jeden až pět plodů v trsu.

Středně velký plod manga je bohatým zdrojem nejen beta-karotenu, ale také vitaminu C. Zralá dužina je lehce stravitelná a beta-karoten se z ní snadno vstřebává do těla, kde se řeměňuje na vitamin A. Bohatý zdroj beta-karotenu, přeměnovaného v těle na vitamin A. Bohatý zdroj vitaminu C.

Vitamin C a beta-karoten jsou antioxidanty. Ačkoliv si tělo vytváří antioxidanty vlastní, podporují antioxidanty ve stravě obranné mechanismy těla a chrání před volnými radikály.

Svými účinky tak snižují nebezpečí vzniku určitých forem rakoviny.

Mango však obsahuje hodně cukru, středně velký plod až 14 procent. Je také poměrně kyselé.

Budete-li jíst mango příliš často, vystavujete se nebezpečí, že se vám budou kazit zuby.

Účinky na organismus:

Jak jíst mango

Příprava manga není úplně jednoduchá, neboť hedvábná, hladká, vláknitá dužina plodu je výjimečně šťavnatá a kluzká. Rozkrojte mango podél na dvé části (vyhněte se pecce uprostřed), rozkrájejte dužinu na čtvrtky a pak každou polovinu prohněte ven.

V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům. Je třeba jej nechat dozrát při pokojové teplotě, až bude měkké. Mimo přímé konzumace čerstvých, zralých plodů se hodí např. jako příloha k masům a omáčkám.

Z manga se připravují chutné ovocné saláty, zavařuje se, zužitkovává se na pyré, vařené mango se používá jako příloha k masu a šunce, přidává se do dezertů a zmrzlinových pohárů. Slupka je nepoživatelná. Mango je v obchodech k dostání celoročně. Pecku můžeme zasadit do květináče a oživit si tak byt hezkou rostlinou.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz