Melta
Melta je směs kořene čekanky obecné, cukrové řepy, žita a ječmene. Melta je tradiční kávovinová náhražka. Její předností je právě obsah kořene čekanky, který je vhodný pro lidské tělo a v tradiční potravě se nenachází. Kořen čekanky obsahuje inulin, který se využívá při léčbě žlučových kaméncích, zánětech močových cest, při ledvinových kaméncích, při nechutenství, zácpě. Byl prokázán účinek snižující hladinu cholesterolu v plazmě a játrech a snižující tvorbu otoků.
Inulin prochází našim trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům. Prakticky bez povšimnutí se dostává až do tlustého střeva. Zde však jeho úloha teprve začíná.
Inulin funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé mikroorganismy. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií (např. Lactobacillus biffidus). Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. Pomáhá tak mimo jiné předcházet infekčním průjmům.
Účinek podporující růst přátelských střevních bakterií se nazývá probiotické působení. Jeho důsledkem je zlepšení činnosti střeva a posílení imunitního systému. Inulin se tak nepřímo podílí na nepřetržitém boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku.
Inulin je vhodný zejména pro ty z Vás, kteří se léčí s cukrovkou. Jeho zvýšený příjem upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký krevní tlak.
Meltu je možné požívat i v období gravidity kdy se nedoporučuje pití kávy s ohledem na obsažený kofejn a jeho vliv na plod. Melta je tedy vhodná alternativa kávového rituálu.
Melta však není vhodná pro lidi trpící celiakii, protože obsahuje lepek!!!
Balení
Melta - porcovanáhmotnost balení: 140g, 20 nálevových sáčků, 7g
složení: žito, kořen cukrové řepy, ječmen, čekankový kořen
návod: sáček vložte do šálku a zalejte vroucí vodou. Nechte vyluhovat cca 5 min.
Melta
hmotnost balení: 500g
složení: žito, kořen cukrové řepy, ječmen, čekankový kořen
návod: do litru vroucí pitné vody přidáme 4 rovné polévkové lžíce Melty. Krátce se povaří, nechá 3 minuty ustát a pak se přecedí. Pro udržení dobrých chuťových vlastností nedoporučujeme nechávat sedlinu v odvaru, ani ho ohřívat.
VitaMelta
hmotnost balení: 75g
složení: ječmen, čekankový kořen, žito
návod: 1/2 kávové lžičky směsi zalijeme v šálku horkou vodou.
Recept:
Pravý hospodský guláš s meltou
Ingredience: 500 g hovězího masa, 2 lžičky sladké papriky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 4 plátky slaniny, 3 cibule, 2 zelené papriky, 2 rajčata, 250 ml kuřecího vývaru z kostky, hladká mouka, sůl, pepř, kečup, jeden až dva sáčky melty.
Postup připravy: Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli a česnek, na proužky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájené maso. Podusíme, poprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem společně s výluhem z melty (jeden sáček melty na jednu skleničku teple vody - nechame odstát). Přichutíme solí a pepřem a dusíme do měkka. Pak přidáme feferonku a šálek kečupu nebo protlak a chvilku prohřejeme. Můžeme podávat s brambory nebo s hranolky.
Tento produkt můžete zakoupit zde.