Miso pasta
Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Stejně jako sójová omáčka i miso se liší podle fermentace a délky zrání a může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé.Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Obsahuje i vitamín B12.
Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně zejména k přípravě "miso polévek", obdobný masovému výtažku (něco jako masox), k ochucení i jiné stravy např. restovaných jídel, těstovin, do marinád, dresinků, omáček a pod. Miso je v podstatě jednou z hlavních kulinářských surovin Asie. Můžeme je uchovávat až po dobu několika měsíců. Jakmile však již jednou otevřeme jeho balení, musíme ho držet v lednici nebo na jiném chladném místě.
Zdravotní účinky: Miso slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.
Existují tři hlavní typy miso koření:
- kome - nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek,
- mugi miso - žluté, středně silné koření, je nejčastěji používáno k při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček
- hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma
Recepty:
Miso Dressing na zeleninové saláty
Ingredience: 3 polévkové lžíce miso, 100 ml vody, 50 ml rostlinného oleje, 2 polévkové lžíce octa a 1 polévková lžíce hořčice.
Postup přípravy: Miso smíchejte s vodou. Poté přidejte rostlinný olej, ocet a hořčici a dobře promíchejte. Připravený dressing použijte k ochucení zeleninových salátů.
Arašídová omáčka s miso
Ingredience: 100 g nesolených pražených arašídů, 1 stroužek utřeného česneku, 1 polévková lžíce miso, 1 lžička medu, 1 lžičky Tabasco omáčky, 200 ml vody, 1 středně velká cibule, 1 polévková lžíce rostlinného oleje, 1 lžička nasekané petrželky.
Postup přípravy: Miso smíchejte s vodou. Poté přidejte rostlinný olej, ocet a hořčici a dobře promíchejte. Připravený dressing použijte k ochucení zeleninových salátů.
Miso polévka se špenátem
Ingredience: 500 ml vody, 60 g tofu, 1 polévková lžíce bílého miso, 2 lžičky tmavého miso, půl šálku nakrájeného čerstvého špenátu, 1 zelená cibulka nakrájená na tenká kolečka.
Postup přípravy: V kastrolu přivedeme vodu k varu. Odlijeme si stranou půl šálku vroucí vody. Do vody přidáme tofu nakrájené na kostičky. Snížíme teplotu na střední, přikryjeme pokličkou a vaříme 1-2 minuty. Přidáme nakrájený špenát a povaříme na mírném ohni dalších asi 1-2 minuty dokud špenát nezměkne. Hotovou polévku odstavíme z ohně. Vedle do odlité horké vody vmícháme bílé a tmavé miso. Takto připravenou směs vlijeme do odstavené polévky a dobře promícháme. Polévku ozdobte nakrájenou zelenou cibulkou nebo pórkem. Do polévky je možné přidat i nakrájené houby a případně místo špenátu použít čínské zelí. Bez cholesterolu.
Tento produkt můžete zakoupit zde.