Mořské řasy
Jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a sacharidů. Mořské řasy jsou čistá a kvalitní potravina s lehce stravitelnými bílkovinami a uhlovodany. Tělu dodávají tolik potřebné vitamíny - A, B2, B12, C. Mořské řasy jsou také ceněny pro obsah minerálních látek - vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm a sodík. Obsah minerálů je až 20x vyšší než u zeleniny a mají 14x více vápníku než mléko. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuků a hlenů, vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin, jako je maso, rafinovaný bílý cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky z bílé mouky. Proto je řasa ideálním řešením pro všechny ty, co nejí zeleninu ani mléčné výrobky.
Obsahují látky, které nemá žádná rostlina rostoucí na souši. Látky, jež vyhledáváme v mořských rybách, jsou mnohem bohatěji zastoupeny v mořských řasách.
Mořské řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Odnímají z těla těžké kovy, včetně olova, rtuti a kadmia. Jsou velmi dobrým "čistícím prostředkem" na naši znečištěnou stravu.
Mořské řasy se výrazně podílejí na snižování cholesterolu. Používají se jako prevence nebo jako stav zlepšující prostředek při široké škále civilizačních chorob (vysoký krevní tlak, arterioskleróza, alergie, revmatismus, poruchy nervové nebo gynekologické). Mořské řasy také zlepšují činnost ledvin, střev a celé trávicí soustavy. Mořské řasy tedy nejsou potravou samou osobě, ale spíše slouží k doplnění vitamínových potřeb a pravidelná konzumace malého množství denně může nahradit vitamínové pilulky.
Řasy působí zásadotvorně. Proto člověk, který je konzumuje pravidelně, netrpí civilizačními chorobami, nebo se jich dokáže dokonce i zbavit. Ty se mohou rozvíjet jen díky kyselému prostředí. Proto také brzy umíráme a stárneme.
Mořské řasy :- umí zhodnotit náš jídelníček, pomáhají vyloučit vše špatné a vstřebat naopak dobré
- mohou se jíst s jakýmikoliv léky. Zvýrazní jejich léčebné schopnosti a zamezí vedlejším účinkům, které mají
- zásadité působení vytváří zdravé prostředí ke správnému fungování imunitního systému
- působí protizánětlivě, proti plísním, bakteriím, infekcím...
- díky antioxidantům mají výrazný omlazující účinek (na buňkách o 13,5 roku za tři měsíce)
- dokážou si velmi úspěšně poradit s neplodností u žen a nepohyblivostí spermií u mužů
- zvyšují sexuální výkonnost
- snižují nadváhu
- podporují trávení
- působí preventivně proti rakovině
- zmírňují záněty, alergie
- díky adaptogenům se upraví tlak (nízký i vysoký), činnost štítné žlázy, slinivky
- chrání srdce a cévy, snižuje cholesterol
- obsahuje přírodní antibiotikum
- odstraňují stres, jsou bezlepkové a vhodné pro lidi s různými dietami
- chrání před nemocemi
- jsou komplexní a naprosto přirodní
Přidávat je můžete do polévek, pomazánek, salátů, ale i hlavních chodů (třeba čína se k hrstičce řas přímo nabízí). Pro začátek je jednoduše nakrájejte na jemné kousky a používejte podobně jako koření. S množstvím to nepřehánějte – při vaření řasy hodně nabudou. Množství si určíme sami podle chuti. Před použitím je nakrájíme (nastříháme) na drobno a do jídla hodíme 5 až 10 minut před samotnou konzumací. Namočené řasy můžeme i jemně osmahnout na oleji a takto upravené přidat do zeleninových salátů. Řasy jsou ideálním doplňkem luštěnin a zeleniny. Z výše uvedených důvodů patří tomuto produktu budoucnost i na našem trhu.
Základní druhy:- WAKAME: Tato řasa má jemnou chuť a atraktivní zelenou barvu, tento druh má velmi křehkou vlákninu na bobtnání, a proto je vhodný do salátů. Zkracuje dobu vaření luštěnin a obilovin.
- HIJIKI (nebo HIZIKI): Na první pohled vypadá tato řasa jako čajové lístky. Obrovsky nabobtná po ponoření do vody, takže jedna hrst je většinou dostatečné množství pro čtyři osoby. Hijiki je vynikající opražené při vysoké teplotě.
- KOMBU (nebo KONBU): Je k dostání v mnoha variantách, od olivově zelených plátků přes pergamenově zbarvené bledé plátky z jemných nitek. Mořské rostliny mají schopnost změkčit tvrdé přísady (například fazole a ostatní luštěniny) a udělat je lépe stravitelnějšími.
- NORI: Jsou velmi oblíbené kvůli své rychlé přípravě, protože se prodávají jako zelené vločky, které se nemusí namáčet ani vařit. Stačí je přisypat ke konci vaření do jídla jako koření. Perfektní jsou pro přípravu suši.
- AGAR - AGAR: K dostání jsou bílé i červené varianty. Má silnou želírovací schopnost, takže se z něj může dělat želé (například s ovocem).
Tento produkt můžete zakoupit zde.