Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Mrkev - Karotka

Mrkev

Mrkev je jednoletá až dvouletá rostlina (podle odrůdy) s vysokou větvenou lodyhou. Její kořen se řadí mezi zeleninu.

Mrkev pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde ještě přežívají její divocí a nezkultivovaní zástupci a tvoří tak centrum diverzity druhu. Historie jejího rozšíření není zcela jistá. Předpokládá se, že se v 10. století rozšířila do celé oblasti od Indie pro východní Středomoří.

Mrkev můžeme jíst syrovou, vcelku, jen tak po opláchnutí a oškrábání, nasekanou nebo nastrouhanou do salátů, či tepelně upravenou v polévkách, omáčkách, vařenou, dušenou nebo pečenou jako přílohu k masitým pokrmům. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí.

Mrkev obsahuje především provitamin A, karoten, který doopravdy může pomoci s problémy zraku. Dále obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyseliny listovou, pantotenovou, křemičitou, pektinové látky a silice a z důležitých prvků především draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, síra, mangan, železo, měď a zinek. Je zásadotvorná.

Mrkev je jedním z nejlepších zdrojů beta-karotenu, mocného antioxidantu, který omezuje škodlivé působení volných radikálů. Významně také snižuje riziko některých druhů rakoviny a srdečních potíží. V těle se beta-karoten přemění ve vitamín A. Trápí-li vás zhoršené vidění za šera a za tmy, pravidelné chroupání mrkve vás brzy dostane zpět do formy. Vitamín A hraje také důležitou roli v ochraně sliznic a postará se o silné kosti a zuby. Nutno ovšem podotknout, že patří mezi vitamíny rozpustné v tucích – do salátu vždy přidejte olej, kousek mrkve k svačince doplňte krajíčkem chleba s máslem.

Pektin obsažený v mrkvi na sebe váže až 80% těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. Proto by lidé žijící a pracující v průmyslových zónách měli jíst mrkev 4 až 5 x týdně. V lidovém léčitelství se mrkev využívá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při nemocích jater, žloutenkách a střevních zánětech. Karotky se využívá při rakovině plic a rakovině slinivky břišní.

Mimo to mrkev zvyšuje odolnost organismu, pomáhá při zácpách, posiluje srdce a cévy, prospívá těhotným ženám, podporuje vývoj a růst u dětí, zlepšuje vidění - hlavně šeroslepost. Mrkev také přispívá k hezké pleti, vlasům a nehtům, urychluje hojení ran, posiluje sliznice v těle a mimo jiné zvyšuje mužskou plodnost a potenci.

Vůbec nejlepší je pro váš organismus ale mrkev vařená. Má totiž poměrně tuhé buněčné stěny, které tělu za syrového stavu nedovolí vstřebat více než 25% beta-karotenu. Konzumujte pokud možno bio mrkev nebo ji alespoň důkladně oškrábejte a odřízněte svršky, abyste ji zbavili zbytků pesticidů. Při nakupování pamatujte na to, že nejsladší bývají mladé karotky drobnějších proporcí.

Jedním z prvních signálů nedosta tečného příjmu vitaminu A je šeroslepost, neschopnost očí přizpůsobit se šeru a tmě. Vitamin A se v tyčinkách sítnice spojuje s bílkovinou opsinem a vytváří oční purpur (rodopsin), látku nezbytnou pro vidění v noci. Při nedostatku vitaminu A stačí sníst denně jednu mrkev a vidění za tmy se zase zlepší.

Zkuste si občas dopřát také mrkvičku v tekutém stavu, čerstvá šťáva je pravým balzámem pro celé vaše tělo. Nastartuje váš imunitní systém a dokonale pročistí každodenně namáhaná játra. Poděkuje vám i vaše kůže a vlasy, kterým ovšem svědčí i vnější aplikace. Pokud vás chuť samotné mrkvové šťávy příliš neoslnila, doplňte ji pomerančem nebo jiným sladkým ovocem. A na závěr máme jeden tip pro milovnice pikantnějších drinků: mrkvovou šťávu smíchejte s rajčatovou a dochuťte špetkou solí a kapkou tabasca.


Recepty:

Mrkvový salát s citronem a medem

Ingredience: 4 mrkve, šťáva z půlky citronu, 1 lžíce medu, 1 dl vody, 3 lžíce strouhaného kokosu, 100 g mandlí

Postup připravy: Mrkev omyjeme, očistíme a jemně nastrouháme. Přidáme mandle, strouhaný kokos a přelijeme vodou smíchanou s citronovou šťávou a medem. Důkladně promícháme a podáváme vychlazené.

Zapečená mrkev

Ingredience: 600 g mrkve, 400 g pórku, 1 lžíce máku, šťáva z 4 pomerančů, 2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, hrst čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn, tymián apod.), mletý černý pepř, olivový olej, sůl.

Postup připravy:Mrkev nakrájíme na kolečka, pórek na špalíčky. Mrkev v osolené vroucí vodě asi 5 minut povaříme a scedíme. Pomerančovou šťávu promícháme s medem a prolisovaným česnekem. Zálivku osolíme a opepříme. Pórek s mrkví a bylinkami rozprostředme do vymazané zapékací misky a podlijeme zálivkou. Misku přikryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby. Zeleninu při 180 stupních pečeme asi 20 minut. Poté ji odkryjeme, posypeme mákem a dopečeme dozlatova.

Mrkvová polévka

Ingredience: 300 g mrkve, 250 g cukety, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, kuřecí vývar, sušený nebo čerstvý tymián, sůl, pepř, citronová šťáva, najemno nasekaný kopr, 4 lžíce bílého jogurtu .

Postup připravy: V hrnci zahřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme nasekaný česnek, očištěnou a nahrubo nakrájenou mrkev a na kousky pokrájenou cuketu. Necháme zhruba 5 minut osmažit. Poté přilijeme vývar, okořeníme tymiánem a zvolna vaříme asi 30 minut, až zelenina úplně změkne. Směs postupně rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku můžeme podávat teplou i studenou, obě varianty chutnají výtečně. Na talířích ozdobíme jogurtem a sekaným koprem.

Indická mrkev

Ingredience: 200 g mrkve, 200 g špaget, tuku nebo olej, kari koření, kysaná smetana, petrželka

Postup připravy: Špagety uvaříme ve slané vodě. Mrkev očistíme a podélně nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme kari, mrkev a mírně dusíme 5 minut. Potom vmícháme kysanou smetanu a špagety. Před podávaním posypeme petrželkou.

Dušená mrkev

Ingredience: 700 gramů mrkve, olej, lžička celozrnné mouky, citronová šťáva, zelená petrželka, sůl, cukr

Postup připravy: Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, osmahneme na  rozpáleném oleji, zaprášíme celozrnnou moukou, osmažíme, zalijeme trochou vody (můžeme použít i zeleninový vývar), rozmícháme a dusíme. Měkkou mrkev osladíme, okyselíme, osolíme a ještě krátce podusíme. Hotovou mrkev posypeme drobně nasekanou zelenou petrželkou.

Pikantni dušená mrkev

Ingredience: rostlinný olej, 2 lžíce, mletý černý pepř, paprika, 200 g mrkev, 500 g strouhaný křen, 3 lžíce sůl, cibule, 1 ks,

Postup připravy: Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli. Mrkev očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mrkev a podlijeme vodou. Zeleninu osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Během dušení nakrájíme na nudličky papriky. Těsně před tím, než je zelenina měkká, přidáme papriky a dodusíme. Hotovou zeleninu můžeme dochutit trochou octa nebo cukru. Zeleninu nandáme na talíř a zasypeme strouhaným křenem. Podáváme jako přílohu k vařenému hovězímu. Přidat můžeme i brambory.



Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz