Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Ochucovadla (bez glutamanu)

Proč nepoužívat Glutaman sodný?

Glutaman sodný se používá v potravinářském průmyslu jako ochucovadlo pod označením E621. Glutaman sodný je sodná sůl aminokyseliny - kyseliny glutamové, označované E620. Častější užívání může vyvolat zdravotní potíže, zejména zvracení, zadržování vody, ztuhlé svaly, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot.

Kde se nejčastěji používá?

Bujónové kostky jsou oblíbené, protože kuchaři ušetří minimálně dvě hodiny vaření masa nebo zeleniny. Ale každého, kdo je používá, občas napadne, co se skrývá v malé kostičce ve zlatém obalu, že dokáže polévce či omáčce dodat ten správný říz. Na rozdíl od toho, co se snaží vsugerovat výrobci, hlavní součástí bujónových kostek není masový nebo zeleninový výtažek (toho jsou v kostkách pouhá dvě až tři procenta), ale především sůl (50 až 60 %) a glutaman sodný (10 až 15 %). Tato látka na zvýraznění chuti, označovaná také kódem E 621, nemá nejlepší pověst. Není totiž tajemstvím, že někteří výrobci ji používají, aby zakryli nevýraznou chuť výrobku připraveného z méně kvalitních surovin. Kromě toho se jí dlouhou dobu kladlo za vinu, že způsobuje takzvaný čínský syndrom, který se projevuje zarudnutím pokožky, bolestmi hlavy a šíje, bušením srdce. Glutaman - sůl kyseliny glutamové, což je jedna z aminokyselin obsažených ve většině živočišných, ale i rostlinných bílkovin - je typický pro čínskou kuchyni, protože je obsažen v sojové omáčce. "Příčiny tohoto syndromu zůstávají stále nevysvětleny, uvažuje se o nesnášenlivosti alkoholu, koření či krevet. Ale není prokázáno, že ho způsobuje glutaman. Glutaman se získává fermentací cukrové řepy nebo třtiny. Přirozeně se nachází v mase, rybách, mořských plodech, rajských jablíčkách, houbách. Oblibu si získal proto, že dodává masitou chuť gulášům, polévkám, omáčkám, zlepšuje chuť vařené zeleniny a zvýrazňuje chuť.

Dnes je obsažen v mnoha průmyslově vyráběných potravinách: hotových masných jídlech, práškových polévkách, slaných pochoutkách. Jeho přítomnost musí být na obalech označena, ne však jeho množství. To je předpisy omezeno na 10 000 miligramů na kilogram. Dnes už se na výrobcích nemusí uvádět, že výrobek je nevhodný pro děti do tří let, jako tomu bylo dřív, kdy se předpokládalo, že glutaman může poškodit mozek malých dětí. Pro toto tvrzení chybějí přesvědčivé důkazy, názor odborníků na používání této látky v dětské stravě se však nezměnil- pro malé děti do tří let není vhodný. Ne snad přímo škodlivý, ale rozhodně ne ideální. Někteří výrobci mají pocit, že by takovým označením výrobek degradovali, a tak je nepoužívají. Takže glutaman se cpe legálně do všeho a ve velkých dávkách: povolené množství je 1 g/kg. Zvlášť vydatně jsou jím napěchovány levné uzeniny; v těch bývá zpravidla jen málo masa, zato hodně vody a sójových preparátů. Chuť masa se dodává různými chemikáliemi, mimo jiné glutamanem.

Zdravá ochucovadla a tradiční výrobky bez glutamanu (výběr z nabídky)

Wurzl je zeleninový bujón z ekologického zemědělství. Používá se do polévek, omáček či zeleninových jídel.
Složení: BIO zelenina - pastrňák, petržel, mrkev, pórek, celer, cibule, výtažek z droždí, maltodextrin, nestužený palmový tuk, kukuřičný sirup, mořská sůl, bylinky. Neobsahuje glutaman sodný.

Würzl



SHOYU Tradiční japonský výrobek k dochucování pokrmů. Tato sójová omáčka je vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla (Aspergillus oryzae). Vyrábí se pouze z přírodních látek; neobsahuje žádné konzervační látky, barviva či jiné chemické přísady. Při výrobě se ponechává přírodnímu kvašení jeho přirozený průběh (podle ročních období). SHOYU zraje dlouhé měsíce působením mikroorganismů. Má výraznou chuť, používá se při vaření, jako kořenidlo k hotovým jídlům (polévky, omáčky, saláty, zelenina).

Shoyu

12-ti bylinná sůl

12-ti bylinná sůl


Solčanka

Solčanka




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz