Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Olivový olej

OlivyI když pravlast olivovníku je třeba hledat v Asii, již více než tři tisíce let je pěstován v celém Středomoří. Olivovník je stálezelený teplomilný strom, který dorůstá do výšky až 18 metrů. Má úzké, zeleno-šedé neopadavé listy. Kvete drobnými bílými květy, jenž tvoří krátké úžlabní laty. Plodem je podlouhlá peckovice, která je nejprve zelená a podle zrání mění barvu do zelenohnědé, přes temně modrou až k černé. Olivy dozrávají na stromech v listopadu až lednu. Desetiletý strom plodí v průměru asi 50 kg oliv. Ze 100 kg oliv se získává okolo 15 l kvalitního oleje.

Vypeckované plody olivy se drtí na kaši, ze které se lisováním získává šťáva. Ta je pak v odstředivce rozdělena na vodu s příměsí dalších látek a na olej. Olivový olej má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Je v něm přítomna kyselina olejová, jejíž podíl činí celých 70 procent.

Zásadní rozdíl mezi olivovým olejem a jinými oleji spočívá v tom, že zatímco olivový olej se získává lisováním přímo celých plodů, většina ostatních olejů se vyrábí lisováním semen. Kvalitu olivového oleje ovlivňuje bezpočet faktorů - země původu, lokalita, nadmořská výška, klima, doba sklizně, způsob zpracování apod.

Z plodů různých odrůd - a ve světě jich jsou stovky - lze získat olej lišící se v barvě, chuti, vůni, ale kvalita těchto olejů může být přitom stejná.

Oleje se obecně dělí na panenské a rafinované, nebo na směsi obou. Panenské oleje jsou lisovány za studena, to znamená při teplotách do 50 stupňů Celsia, u velmi kvalitních olejů se teplota pohybuje kolem 27 stupňů Celsia. V dužině oliv je mnoho aromatických látek, které jsou zdraví prospěšné, proto se u olivového oleje dává přednost zpracování za studena (panenský olej). Tímto způsobem se zachovávají například vitamíny, antioxidanty a některé esenciální oleje. Rafinovaný olej je chuťově neutrální.


Rozdělení olivového oleje:

OlivyOlivový olej je dobře stravitelný, nezatěžuje organizmus a má příznivý vliv na látkovou výměnu: snižuje hladinu škodlivých lipoproteinů v krvi, aniž by při tom měl dopad na koncentraci HDL-lipoproteinů, jejichž účinky jsou naopak pozitivní. V zemích ležících kolem Středozemního moře je olivový olej konzumován v největší míře, je evidován mnohem nižší počet kardiovaskulárních onemocnění než v ostatních státech. Rostlinný sliz, jenž je v olivovém oleji přítomen, má příznivý vliv na zažívací trakt.

Kromě toho, že neobsahuje žádný cholesterol, mohou navíc omega-9 mastné kyseliny zajímavě snižovat hladinu LDL cholesterolu. Významný obsah antioxidantů (nejvíce vitamín E) současně podporuje účinky mastných kyselin, vitalitu a celkově zvyšuje antioxidační kapacitu našeho organismu. U mládeže a dospívajících může pravidelná konzumace olivového oleje pozitivně ovlivnit růst a vývoj kostí. V extra panenských olejích se nachází různé fytochemické látky, u kterých byl prokázán vysoký antioxidační účinek (jedná se především o fenolové sloučeniny) – pozitivně působí např. při nádorech kůže, prsu, plic a tlustého střeva.

Výzkumy bylo zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udrží nižší hmotnost. Také riziko revmatoidní artritidy snižuje výživa bohatá na olivový olej. Lidem, kteří konzumují málo tohoto oleje, hrozí až třikrát větší riziko vzniku této nemoci než těm, kteří jej pravidelně požívají.

Dosavadní výzkumy naznačují, že olivový olej chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Bod rozkladu extra panenských olivových olejů se pohybuje v rozmezí 180-210 °C, proto se nebojte jej používat i pro teplou kuchyni. Pokud nepřekročíte uváděnou teplotu, olej nepřepálíte a nezničíte důležité živiny (vzhledem k tomu, že každý kvalitní olivový olej je typický svou vůní a chutí, kterou způsobují aromatické látky, dojde v průběhu jeho tepelné úpravy k jejich vyprchání. Celková výživná hodnota se však nesníží).


Možnosti použití

Pro správnou funkci střev
Polévková lžíce oleje užívaná každé ráno na lačný žaludek podporuje činnost střev a pomáhá při gastritidě, podráždění žaludku, zácpě, nadýmání a pálení žáhy. Při akutní zácpě užívejte ráno na lačný žaludek 1 polévkovou lžíci olivového oleje smíchaného s citronovou šťávou.

Pročištění zvukovodů
K vyčištění ucpaných zvukovodů postačí nakapat do ucha 20 kapek vlažného olivového oleje a položit se na 5 minut na bok ošetřeným uchem nahoru. Pak se otočte, aby mohl olej vytéct. Při bolestech v uchu namočte vatový tampon do olivového oleje a přidejte 5 kapek levandulové esence. Tampon zasuňte do zvukovodu a vyčkejte, až bolest ustoupí.

Pro podporu žlučníku
Olivový olej podporuje funkci žlučníku. Lze jím proto vyvolat vyloučení drobných až středně velkých žlučníkových kamenů. Po dobu 14 dnů užívejte ráno a večer 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Další tři dny pak pijte ráno po malých doušcích 1/8 l olivového oleje. Následující dvě hodiny zůstaňte na lůžku, obraťte se na pravý bok a na játra přikládejte teplé obklady. Tuto kúru je třeba vždy provádět pod lékařským dozorem, neboť vypuzené žlučníkové kameny mohou způsobovat značné bolesti.

Pleťový olej
Připravíme si jej následujícím způsobem: na 2 lžíce olivového oleje nakapeme 4 kapky 100% přírodního levandulového éterického oleje a dobře promísíme. Tímto olejem ošetřujeme pokožku celého těla, můžeme použít i k ošetření ekzémů, popálenin. Tento olej si můžeme připravit na několik dávek dopředu, musí být však uschován v chladnu.

Ústní olej
Tento olej používáme místo ústní vody, vyplachujeme si s ním ústa ráno a večer nebo dle potřeby. Připravíme si ho takto: k 2 lžicím panenského olivového oleje přikápneme 3 kapky 100% přírodního čajovníkového (tea-tree) éterického oleje a 1 kapku 100% přírodního éterického oleje z hřebíčku, dobře promícháme a můžeme použít. Tuto směs si můžeme připravit dopředu, musí však být uchovávaná v chladnu.

Koupelnový olej
Pro regeneraci pokožky je vhodné přidávat do koupele 1 lžíci panenského olivového oleje s 2 lžícemi mléka. K těmto přísadám můžeme přidávat i éterické oleje vždy po 2 kapkách.



Recepty:

Nejlepší vajíčka na světě

Ingredience: tři až čtyři vejce, něco bylinek, rozmražené žampiony (nebo čerstvé) a cokoli (rozuměj co lednice dá: nám dala salám, tvrdý sýr a ředkvičky).

Postup přípravy: Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a chvilku na něm podusíme žampiony. Po pěti minutách přidáme salám a další ingredience, sůl a koření. Na závěr dodáme vejce. Chceme-li použít sýr, nakrájíme ho na kostičky a do pokrmu vmícháme až na úplný závěr. Na talíři pak porce posypeme čerstvými bylinkami.

Topinky s houbami

Ingredience: 4 plátky chleba (bageta či veka) 500 gramů čerstvých hub, nejlépe hříbků, olivový olej extra vergine. Stroužek česneku, čerstvá šalvěj, chilli koření, mletý pepř, sůl, čerstvá pažitka.

Postup přípravy: Chleba opečte a položte na talíř. Očistěte houby a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte česnek, šalvěj, chilli, pepř a sůl. Duste na mírném ohni, poté přidejte houby a duste dalších 15 až 20 minut na silnějším ohni, dokud se nevypaří šťáva z hub. Houbovou směs poté dejte na topinky a ozdobte nasekanou pažitkou.

Těstoviny s omáčkou pesto

Ingredience: svazek čerstvé bazalky, 50 gramů strouhaného pecorina (ovčího sýra), 50 gramů strouhaného parmezánu, 100 g piniových oříšků, 100 g zelených fazolek, 100 ml olivového oleje extra Vergile, lžička soli, mletý pepř, dva stroužky česneku, 10 jader vlašských ořechů, čtyři větší brambory, jedno balení těstovin.

Postup přípravy: Rozmixujte lístky bazalky společně s česnekem, solí, ořechy a trochou olivového oleje. Vložte vše do mísy, přidejte zbytek oleje a oba druhy sýrů a rozmíchejte. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Do vroucí osolené vody vložte těstoviny, brambory a zelené fazolky a vše uvařte. Podává se s bazalkovou omáčkou.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.




Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz