Ořechy
Ořechy dodávají tělu složky, které jsou nepostradatelné pro jeho dobré fungování. Měly by být proto nedílnou součástí každého vyrovnaného stravovacího režimu. V kombinaci s obilovinami a čerstvým nebo sušeným ovocem z nich lze připravit prostá a plnohodnotná jídla, která posilují tělo a zušlechťují ducha.
Ořechy jsou velmi bohaté na nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Společně s obilovinami dodávají plnohodnotné bílkoviny té nejvyšší kvality - obsahující všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství a vhodném vzájemném poměru. Na rozdíl od živočišných bílkovin masa neobsahují ořechy odpadní toxické látky (močovinu, kyselinu močovou), baktérie a parazity a nepodléhají rozkladným procesům.
Ořechy jsou bohaté též na minerální látky. Obsah vápníku je pozoruhodný: například mandle mají asi 240 mg vápníku na 100 g, lískové oříšky asi 280 mg na 100 g. I hnědá šlupička ořechů má svou výživnou hodnotu. Je třeba si povšimnout zvýšeného obsahu síry (která podporuje látkovou výměnu a vylučování toxinů játry), hořčíku, fosforu a železa. Ořechy obsahují vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, F) a vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B6 a C). Jsou potravinou zvláště doporučovanou v období růstu, při kojení, v těhotenství. Ořechy výrazně přispívají k dobré krvetvorbě v kostní dřeni a tím k léčbě chudokrevnosti. Zájem o jejich pravidelnou konzumaci by měli mít zejména sportovci, těžce fyzicky i duševně pracující lidé. Čím jsou ořechy čerstvější, tím je obsah vitaminů vyšší (což platí zejména pro vitamin C). V probíhající Adventist Health Study bylo zjištěno, že pravidelní konzumenti ořechů (jednou až čtyřikrát týdně) měli oproti těm, kteří jedli ořechy méně často než jednou týdně, o 25% nižší riziko infarktu myokardu.
Ořechy se musí vždy kupovat a uchovávat ve skořápce; vylouskané ořechy oxidují a tuky, které obsahují, poměrně velmi rychle žluknou. Žluklý tuk ničí vitaminy A a E i některé vitaminy B a způsobuje anémii. Je dobré naučit se ořechy louskat během jídla. Tímto způsobem se lze vyhnout jejich nadbytečnému konzumování a současně je zaručena jejich čerstvost.
Praženým slaným oříškům je lepší se vyhnout. Pražení rozrušuje mastné kyseliny ořechů a způsobuje tvorbu kancerogenních látek, obsah thiaminu klesá o sedmdesát procent. Tento proces je ještě nebezpečnějším, neprobíhá-li za sucha, ale na oleji (který může být starý, žluklý a přepálený). Ořechy jsou jistě jedním z nejcennějších přírodních produktů. Podle některých názorů (antropologů, anatomů a fyziologů) je člověk speciální druh býložravce, pro kterého jsou plody, semena a ořechy ideální potravou. Jsou to však potraviny koncentrované a jako takové je třeba je používat - to znamená s mírou. Běžně se doporučuje konzumovat asi deset velkých nebo dvacet malých oříšků denně. Ořechy musí být vždy velmi pečlivě rozžvýkány a důkladně promíšeny se slinami. Konzumujme je beze spěchu, dopřejme si čas k jejich dokonalému vychutnání. Pokud je náš chrup neúplný, můžeme ořechy rozmělnit v malém elektrickém mlýnku.
Seznam ořechů (výběr)
Lískové ořísky
jsou ze všech ořechů snad nejužitečnější svým vysokým obsahem tuků, bílkovin, vápníků a železa. Vzhledem ke své snadné stravitelnosti (když jsou dobře rozkousány a promíšeny se slinami) jsou zvláště cennými ve výživě dětí. Jejich pravidelnou konzumací předcházíme anémii. Lískové oříšky jsou zásadotvorné. Jsou velmi prospěšné při neurózách, nervovém a fyzickém vyčerpání, pro zlepšení paměti a k uklidnění. Jsou vhodné jako posilující prostředek pro nemocné, rekonvalescenty, studenty a sportovce.
Mandle
jsou králem mezi ořechy. Lékaři všech dob chválili jejich výživnou hodnotu a doporučovali je zejména těhotným a kojícím ženám a pro výživu malých dětí. Jako běžná kojenecká strava (není-li mateřské mléko) se doporučuje střídat mandlové mléko se sójovým. Nahrazení kravského mléka mlékem mandlovým má léčebné účinky například u dětí trpících ekzémy. Mandle jsou na rozdíl od většiny ořechů zásadotvorné. Jsou velmi bohaté na hořčík, čímž se vysvětluje jejich historické používání na uklidnění nervů. Při nedostatku hořčíku denní konzumace deseti mandlí po dobu dvou měsíců zlepší kvalitu kůže, vlasů a nehtů.
Vlašské ořechy
jsou známou pochoutkou, zvláště, když se jí společně s jablky. Jsou bohaté na tuky, vápník, fosfor a vitaminy skupiny B. Jsou základem mnoha sladkých i slaných jídel. Jádra připomínají svou formou lidský mozek, v čemž staří Římané viděli znamení využití vlašských ořechů pro dobrý vývin a výživu mozku. Mnozí dnešní badatelé zdůrazňují přínos vlašského ořechu pro periferní i centrální nervovou soustavu.
Kešu
Kešu oříšky pocházejí z Indie, kde rostou na stromech vysokých až 12 metrů. Oříšky jsou lehce stravitelné a vynikají obsahem výživných látek. Kešu ořechy mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, vitaminů A, B1 a E a minerálních látek jako je železo, zinek a hořčík. Jsou bohaté na betakaroten a stopové prvky, které podporují růst buněk. Obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a 25 % cukrů. Mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži.
Para
Para ořechy jsou vyhledávanou složkou zdravé výživy pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, selenu, draslíku, fosforu a vitaminu B1. Mezi vegetariány jsou ceněny pro svůj vysoký obsah rostlinných bílkovin.
Pistácie
Obsahují cenné stopové prvky jako měď, která podle posledních výzkumů ulehčuje vstřebávání železa. Kombinace železa a mědi svým protianemickým účinkem převyšuje všechny farmaceutické přípravky s obsahem samotného železa. Pravidelná konzumace pistáciových oříšků se tak doporučuje všem, kdo trpí anémií způsobenou nedostatkem železa.
Arašídy
Burské oříšky nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěnina. Mají však podobné množství a složení tuků jako oříšky, což znamená vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které preventivně pomáhají v boji proti srdečním onemocněním. Obsahují také řadu stopových živin, které působí preventivně při srdečních a nádorových onemocněních a cukrovce. Stejně jako ostatní luštěniny, i burské oříšky mají schopnost stabilizovat hladinu krevního cukru a insulinu.
Piniové oříšky
Piniové oříšky obsahují 61 % tuků složených převážně z polynenasycených mastných kyselin, jako jsou kyseliny linolová a pinolová, které jsou důležité při tvorbě nervové tkáně a snižování hladiny cholesterolu v krvi. Díky obsahu vitaminu B1 a esenciálních mastných kyselin pomáhají při poruchách nervové soustavy. Doporučují se lidem, kteří trpí stresem a depresí, ale i těm, kdo jsou vystaveni vyšší duševní zátěži. Jejich mastné kyseliny mají blahodárný vliv na cévy.
Pecanové ořechy
Pekanové ořechy jsou plody opadavého stromu dorůstajícího výšky až 50 m a původně rozšířeného kolem řeky Mississippi. Jádra ořechů jsou ukryta v kožovité slupce a jsou podobná jádrům ořechů vlašských. Chuť pekanových ořechu je však o něco jemnější.
Macadamové ořechy
Makadamové ořechy ve skutečnosti ale pravými ořechy nejsou, i když je za ně mnoho lidí považuje. Jedná se o peckovice, které jsou podobné kaštanům. Díky vysokému obsahu tuku se používají i k výrobě oleje. Makadamové ořechy se v syrovém stavu nekonzumují.
Recepty
Carobella
- recept na domácí zdravou "nutellu"Na několik hodin (nejlépe přes noc) namočte 0,6 litrů datlí (bez pecek) do 0,6 litru vody. V kuchyňském robotu mixujte 0,6 litrů arašídů, a to tak dlouho, až se začne vytvářet arašídový krém. Chcete-li proces urychlit (a robotu ulehčit práci), můžete v průběhu mixování začít přilévat vodu z datlí (výsledný produkt bude mít ovšem o něco hrubší konzistenci). K rozmixovaným arašídům přidejte datle (i s vodou, ve které byly namočeny), 0,2 litru karobu (svatojánský chléb, zdravá náhražka kakaa), 0,13 litru sójového nápoje (mléka) v prášku, 1 polévkovou lžíci vanilky, 1 polévkovou lžíci Caro (obilná káva), zamíchejte a dojemna pomixujte. Vynikající na celozrnný chléb, jako krém do různých dezertů atp. Uchovávejte v chladničce.
Tento produkt můžete zakoupit zde.