Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Palmový olej

Palmový olej

Palmový olej se používá na přípravu jídla už více jak 5000 let.  Je produktem palmy olejné Elaeis  Guinnesis, která pochází ze západní Afriky. Ovoce (plod) je tmavě-červené barvy velikosti velké švestky, roste ve velkých trsech. Jeden trs váží od 10 do 40 kg. Každý plod obsahuje jediné semeno (jádro palmy). Výrobní proces začíná sterilizací plodů. V mlýnech se mechanickou formou extrahování oddělí dužina od jádra plodu.  Rafinací se z dužiny vyrábí palmový olej a z jader palmojádrový olej. Celý výrobní proces probíhá bez chemických látek přirozenou fyzickou rafinací. Novými očisťovacími technologickými procesy při výrobě palmového oleje se zachová až 90% přirozeného karotenu, vitamínu E a dalších živin.

Složení:

Má nejvyšší obsah přírodního vitamínu E, antioxidantů, prokurzorů vitamínu A, betakaroténu, coenzymu Q10 a vitamínů D, K. Vysokou kvalitu a stabilní strukturu dosahuje jedinečným a vyváženým složením mastných kyselin, kyseliny palmitové a kyseliny olejové.

Charakteristické vlastnosti:

Použití:

Vliv na zdraví:

Má nejvyšší obsah přírodního vitamínu E, antioxidantov, prokurzorů vitanímu A, betakaroténu, koenzymu Q10 a vitamínů D a K…

Snižuje a předchází zvyšování vysokého krevního tlaku, odvrací arteriosklerózu.

Svými silnými antioxidačními vlastnostmi a  beta-karotenem působí anti-karcinogenně a antioxidačně proti rakovině kůže, brání růstu a působí na zpomalování růstu nádorových rakovinových buněk prsů, plic, prostaty, žaludku, jater, kůže.

Je 100 % bez cholesterolu.

Vědecké studie potvrdili,  že složka vitamínu E tokotrienol, kterého je v palmovém olej mezi ostatními rostlinnými oleji nejvíc, velmi účinně působí proti kornatění žil, tepen a jejich ucpávaní (brání procesu tvorby trombóz), zabraňuje agregaci krevních destiček, sráženlivosti, čím významně snižuje riziko mrtvice, arteriosklerózy a jiných problémů a nemoci srdce.

Nevýhody:

Palmový olej neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Smažení na sádle a olivovém oleji z pokrutin je srovnatelné se smažením na palmovém oleji co do zdraví, ovšem z etického hlediska je palmový olej nesrovnatelně horší. Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, padají za oběť poslední tropické pralesy především v Asii a Indonésii. Používejte tedy palmový olej z certifikovaných plantáží.

Rostlinné oleje a tuky se obecně považují za zdravější než živočišné, přesto i tady platí všeho s mírou, neboť jsou takřka stejně kalorické. Sto gramů rostlinného oleje, včetně řepkového, obsahuje 884 kcal, zatímco třeba vepřové sádlo má ve sto gramech 902 kcal. Připomeňme, že celkový doporučený příjem energie ze všech potravin by se měl pohybovat kolem 2000 kcal za den. Rostlinné oleje nemají cholesterol, jako je tomu v případě živočišných, zato ukrývají jiné riziko. Tím jsou nasycené mastné kyseliny. Jejich denní příjem ve stravě by neměl převýšit 20 g. Z nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ačkoli ho neobsahují, je za největší zlo považovaná kyselina palmitová. Nejvíce ji má právě palmový olej.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz