Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Paprika

Paprika

Paprika přišla do Evropy dvěma směry - jednak jako „turecký pepř" z Východu a také jako indický nebo „indiánský pepř" s Kolumbovou výpravou z Ameriky.

 

Tento červený prášek, jímž Indiáni kořenili jídlo a opojné nápoje, byl podle nich sídlem „boha ohně". V té době se v Evropě paprika z Ameriky nepovažovala za koření, ale spíše za zvláštnost nebo za zajímavou okrasnou rostlinu. Z popisu Neronova domácího lékaře usuzujeme, že papriku znali už i Římané, ale není to zcela jisté.

 

Podle Maďarů, kam přišla paprika z Turecka, se prý o její pěstování zasloužila krásná nosička vody Ilonka, která uprchla z harému a přinesla odtud semena papriky.

 

V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století. Bylo to koření selské, nikoli panské, i když někteří velmoži v 18. století jí přicházeli, hlavně ostřejším druhům, na chuť.

Paprika je národní koření Maďarů a Španělů. Jiné její druhy, papriky křovité, v rozmanitých formách ovládly prakticky celý svět - pro Francouze je to kayenský pepř, pro Latinskou Ameriku je to "chilli", používá se v Asii, v Africe, kde tvoří podstatnou složku koření „berbera". (Tato směs se hojně používá v Etiopii, obsahuje ještě další komponenty, mimo jiné sušenou volskou žluč.)

 

U nás běžná paprika jsou rozemleté sušené plody druhu Capsicum annuum L., což je jednoletá rostlina mající svůj původ pravděpodobně v Jižní Americe, odkud přišla do celého světa. Bývá vysoká až jeden metr a má bílé, pěticípé květy. Plod je bobule různé velikostí a barvy. Ve zralosti bývá většinou červený, ale i žlutý, oranžový, zelený či žíhaný. Paprika má odrůdy zeleninové a také kořeninové. Kořeninová paprika zná zase řadu typů; například v Maďarsku se z nich vyrábí sedm druhů koření. Za nejkvalitnější se považuje paprika španělská a maďarská. 

 

Kořeninová paprika je náročnější na prostředí než zeleninová. Sazenice se předpěstují a pak vysazují do volné půdy. Dají se pěstovat s úspěchem jen v nejteplejších místech. Zralé plody se otrhají, suší se na vzduchu a pak se melou v paprikových mlýnech. Pro domácí spotřebu lze dosáhnout dobrých výsledků při pěstování papriky v květináči či v truhlíčku na balkóně.

 

Paprika obsahuje cukry, bílkoviny, ostrou látku kapsicin, barviva, tuky, silice a vitamíny C, A, B a kyselinu nikotinovou v různém množství podle druhu papriky.

 

Bylo prokázáno, že paprika je v mnoha ohledech kořením, které je prospěšné zdraví. Podle posledních výzkumů má její časté používání jako zeleniny i jako koření (zvláště  ohnivě červeného nepálivého typu) vliv na omezení mrtvičnatých a srdečních onemocnění a působí rovněž proti kornatění cév. Paprika podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest, pálivé druhy poněkud dráždí pohlavní a močové ústrojí. V žaludku působí lépe než pepř.

 

Pálivé druhy exotických papriček, od kayenského pepře přes rozmanité druhy chilli pepře nebo guinejského pepře, jsou plody křovitých druhů paprik tropů a subtropů. Pěstují se v Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu, Africe i Jižní Americe. Mají rozmanitě tvarované drobné plody různých barev. Jejich ostrou chuť zvyšuje přítomnost semen. V hojné míře se používají také na Balkáně a na Kavkaze.

Sušené plody papriky obsahují kapsaicinoidy. Jedná se o účinné látky papriky, mající pálivou chuť. Tyto látky povzbuzují krevní oběh a dýchání, podporují trávení a zvyšují žaludeční sekreci. Při zevním podání na pokožku zpočátku působí bolesti, pocit tepla až pálení. Po chvíli však dané místo znecitliví a je na dotek teplé.

Papriku je možno užívat jak vnitřně tak zevně. Při vnitřním užívání Vám pomůže při zažívacích problémech a příznivě podpoří trávení. Mimo trávicí ústrojí působí také na srdce a cévy. Zlepší Vám prokrvení končetin, sníží koncentraci cholesterolu, srážení krve a prospěje vašemu srdci. Lokálně vám pomůže při podráždění nervových zakončení.

Ve vyšších dávkách Vám paprika může působit dráždění žaludku, zvýšené pocení, zrudnutí hlavy a krku, slzení a výtok z nosu. Vysoké a dlouhodobé dávky v potravě mohou poškodit játra a ledviny. Lokálně působí popáleniny a podráždění kůže. Užíváte léky na srdce, spaní a žaludeční potíže nebo potravní doplňky snižující srážení krve či podporující spánek? Poraďte se o vhodnosti používání s lékařem či lékárníkem.

V domácnosti se k přípravě jídel používají nejrůznější druhy paprik. Nejvhodnější je dávat jako základ papriku sladkou a přikořenit některým druhem pálivějším. Pálivé druhy jsou nejvíce oblíbeny v tropech.

Použití je mnohostranné - do masitých slaných jídel, do omáček, sýrů, tvarohů, uzenin, v potravinářském průmyslu, ba i v lékařství.




Zakoupíte v našem obchodě






Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz