Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy

Ořechovec pekanový je mohutný strom pocházející ze Severní Ameriky, kde jeho plody odpradávna konzumovali domorodí obyvatelé. Jádra ořechů jsou ukryté v kožovité slupce a jsou velmi podobné jádrům ořechů vlašských, se kterými jsou botanicky příbuzné - mají však o něco jemnější chuť. Jedná se o listnatý strom dorůstající výšky 25 – 40 metrů. Listy jsou střídavé, až 70 cm dlouhé. Ořech je oválný, 3 – 6 cm dlouhý. Slupka je pevná, cca 1 mm silná.

Ořechovec pekanový má podobné potřeby jako ostatní subtropické ořechy. Postupně se podařilo vyšlechtit klimaticky odolné severské odrůdy, které dokáží přežít i v našich zeměpisných šířkách.

Pekan je velmi kvalitní ořech, který má kromě tuku také až 10 % bílkovin. Obsahuje velké množství provitaminu A, vitaminů skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo.

Jádro pekanového ořechu je jedlé, s bohatou, máslovou příchutí. Konzumovat se může čerstvě vyloupané nebo je možné přidávat jádra do různých pokrmů. Vynikající je obzvláště v různých ořechových dezertech, ale i obecně vhodné pro oživení jídelníčku.

Ořechy můžeme uchovávat na chladném a suchém místě i rok, vyloupané pekany skladované při teplotě mínus 15 stupňů vydrží až dva roky.

Dřevo stromu pekanového ořechu je také používáno v nábytkové výrobě, v podlahové krytině tvrdého dřeva, stejně jako palivo pro uzení mas.



Recepty:

Švestkový perník s pekanovými ořechy

Ingredience: pekanové ořechy, 3 lžíce čokoládová poleva 1 balíček, těsto: olej 2 - 3 lžic, polohrubá mouka 400 g, mléko 400 ml, švestková povidla 100 g, kypřící prášek do perníku 1 balíček, granko 3 lžíce, pekanové ořechy 5 lžic, sušené švestky 70 g, třtinový cukr 180 g,

Postup přípravy: Sušené švestky spaříme, osušíme a nakrájíme na drobné kousky. Pekanové ořechy nasekáme nahrubo. Vyšší plech vymažeme a vysypeme moukou. Troubu dáme předehřát asi na 180 - 190 °C. V mléce rozmícháme granko s povidly. Do mléka prosejeme mouku, kypřící prášek, přidáme cukr a olej. Vmícháme švestky a ořechy. Švestkový perník vlijeme na připravený plech, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě. Upečený švestkový perník necháme vychladnout. Pak jej ozdobíme čokoládovou polevou a sekanými pekanovými ořechy. Švestkový perník s pekanovými ořechy nakrájíme na kousky a můžeme servírovat. Skvělé jsou přislazené medem nebo javorovým sirupem.

Pekanový koláč

Ingredience: 150 g hladké mouky, 75 g másla, sůl, 1 žloutek, 2 PL vody, 2 vejce, 175 g hnědého přírodního cukru, 1 PL mouky, 4 PL mléka, 4 PL rozehřátého másla, 250 g na kousky nalámaných pekanů, 150 ml šlehačky, 1 PL hrubého krystalového cukru, 1 PL whisky bourboun.

Postup přípravy: Do mísy dáme 150 g hladké mouky, osolíme, přidáme 75 g pokrájeného másla, které vařečkou vtíráme do mouky, až se vytvoří hrudky. Ušleháme žloutek s vodou a spojíme s moučnou směsí. Vypracujeme dohladka a utvoříme bochánek, který necháme 5 minut odpočinout. Pak těstem vyložíme dno a stěny koláčové formy o průměru 23 cm. Zda těsto vyválíte nebo jen rukou budete povytahovat je na Vás, ale musí být rovné a ne moc silné. Náplň: zlehka ušleháme 2 vajíčka, vmícháme k nim 175 g cukru, 1 PL mouky, 4 PL mléka a 4 PL rozehřátého másla, mícháme až je hmota hladká. Pak vmícháme nalámané kousky pekanových ořechů a náplň vlijeme do těstem vyložené formy. Pečeme v předehřáté troubě při 220 st.C asi 10 minut, pak zmírníme na 180 st. C a pečeme dalších 35 - 40 minut. Tento koláč se podává buď teplý anebo studený se šlehačkou ochucenou bourbounem a posypanou krystalovým cukrem.

Pekanové pletence s javorovým sirupem

Ingredience: Listové těsto, javorový sirup, pekanové ořechy

Postup přípravy: Zcedit a propláchnout fazole, přidat do pánve, přidat rajčata. Pořádně zamíchat, okořenit a dusit po 20 min. Servírovat horké, posypané nastrouhaným cheddarem (sýrem) a s kyselou smetanou.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz