Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Polenta - kukuřičná kaše

Recepty:

Polenta

Kukuřičná polenta na slano

Ingredience: 300 g kukuřičné krupice, 700 ml vody, trocha soli, česnek, zeleninu na posypání.

Postup přípravy: Do vařící osolené vody nasypeme kukuřičnou krupici a na mírném plameni vaříme, přidáme drcený česnek, až je kaše hodně hustá, nalejeme do vytřeného pekáče (hlubokého plechu) můžeme posypat zeleninou, žampiony, cibulí, dle chuti potřeme směsí 70 g sinlac, 200ml vody a lžící oleje, zapékáme. Polentu lze připravovat jakkoli, je chuťově neutrální i přijme ostatní aroma. Lze pouze upéct a konzumovat jako přílohu k salátu.

Polenta se zeleninou

Ingredience: 3/4 hrnku kukuřičné krupice, 2 hrnky vody, sůl, olej, zelenina - květák, brokolice, okurky, hrášek, mrkev, cibule ap., zelená nať.

Postup přípravy: Kukuřičnou krupici namočíme na 1 h do vody a potom vaříme za občasného míchání asi 10 min do měkka v osolené vodě. Do horké polenty dáme drobně nakrájenou zeleninu. Kaši necháme ztuhnout. Vyklopíme z misky na plech, lehce ohřejeme v troubě.

Zapékaná polenta se špenátem

Ingredience: 600 g mraženého špenátu, 500 ml zeleninového vývaru (z kostky), 200 g kukuřičné krupice, 1 vejce, 150 g gorgonzoly, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 kostky na zeleninový vývar, 3 rajčata.

Postup přípravy: Do vroucího vývaru nasypeme kukuřičnou krupici a vaříme 25 min. na mírném ohni. Vmícháme vejce a 50 g sýra. Rozložíme na alobal, zahorka utvoříme váleček a necháme vychladnout. Oloupanou cibuli nasekáme a zpěníme na oleji v žáruvzdorné formě. Přidáme rozmražený špenát. Lžíce vody, rozdrobenou půlku kostky na zeleninový vývar a rozmícháme. Omytá rajčata a polentu nakrájíme na plátky. Plátky střídavě skládáme na špenát. Posypeme zbývajícím tvrdým sýrem a zapékáme zhruba 45 minut v troubě předehřáté na 200 °C

Zapečená polenta se šunkou a sýrem

Ingredience: 200 g hladké kukuřičné mouky, voda, sůl, olej, 300g šunky na kostičky, 150g strouhaného sýra, 40g másla, Rajčatová omáčka: 400g loupaných rajčat, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, provensálské koření.

Příloha: rajčatová omáčka

Postup přípravy: Do vařící osolené vody vmícháme kukuřičnou mouku a na mírném ohni vaříme 15 až 20 minut do zhoustnutí. Do vymazané zapékací misky rozprostřeme kaši, kterou prokládáme kostičkami šunky a strouhaným sýrem. Kukuřičnou kaši v zapékací misce polijeme rajskou omáčkou, posypeme sýrem a zapečeme v troubě. Připrava rajčatové omáčky: K nakrájeným rajčatům přidáme česnek,olej a provensálské koření. Takto připravenou směs lehce podusíme. Půl kila kukuřičné krupice se spaří horkou vodou, abychom ji zbavili syrové, trpké chuti; voda se dá odkapat a kukuřice - přimísí se asi hrst pšeničné krupice, aby byla polenta trochu jemnější - se dá do půldruhého litru vroucí, osolené vody, v které jsme rozpustili kousek másla. Usilovně se míchá vařečkou, až to vše vře a odfukuje jako sto sopek. Když se voda vyvařila a kaše se odděluje od stěny mosazného hrnce, je polenta hotová; teď se vyklopí na prkénko a nechá se vychladnout. S kukuřicí se smíchá kousek másla a čtyři žloutky . Půl kila šunky a kytka petržele se poseká najemno a smíchá s dalším kouskem másla, dalšími čtyřmi žloutky, solí, kyselou smetanou a ušlehaným vaječným bílkem. Do formy vymazané máslem se mezi dvě vrstvy polenty dá posekaná nádivka a peče se v troubě, dokud se na hmotě nevytvoří žlutá kůrka pak se vyklopí a hustě posype strouhaným sýrem.

Krémová polenta (DIA)

Ingredience: 4 hrnky kuřecího vývaru, pokud možno se zredukovanou solí, 1 hrnek kukuřičné krupice, 1/4 hrnku beztučného mléka, sůl s pepř podle chuti (vývar může být dosti slaný, pokud není domácí).

Postup přípravy: Ve velkém hrnci přivéct vývar do prudkého varu. Snížit teplotu na střední a pomalu přidat kukuřičnou krupici za stálého rychlého míchání metlou. Jestli se krupice přidává příliš rychle, můžou vzniknout hrudky. Přikrýt a dusit na pomalém ohni po 20min., nebo až je polenta hustá a krémová. Přidat mléko a dobře jej zamíchat dovnitř. Ochutit pepřem, solí a podávat horké.

Smažená polenta

Ingredience: 4 šálky vývaru, 1 šálek kukuřičné krupice - polenty, olej na smažení

Postup přípravy: Postupně na ohni smícháme vývar s polentou až vznikne velmi hustá kaše. Kaši umístíme do kulaté nádoby (formy). Po ztuhnutí vyřízneme kolečka nebo trojúhelníky a osmažíme je na oleji dozlatova.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.


Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz