Psyllium - důležitá vláknina
Psyllium (Jitrocel indický – Plantago ovata) je rostlina s nenápadnými květy, vyskytující se hlavně v Indii, jejíž osemení – vyčištěné obaly semen, je užíváno v indické ajurvédě jako zdroj čistě přírodní rozpustné vlákniny, již přes 2 tisíce let. A jak Psyllium vlastně funguje?
Po smíšení s tekutinou silně bobtná, vytváří gel a zvětšuje svůj objem až 40x, přičemž vzniká gel. Vláknina přitom váže značné množství vody, zvětšuje objem střevního obsahu a prostým bobtnáním, mechanickou silou jako píst, odsouvá z trávícího traktu škodlivé splodiny. Potenciální jedovaté a rakovinotvorné látky jsou pak ve střevech gelem absorbovány a snižuje se tak jejich kontakt se sliznicí žaludku a střev. Tím, že se zvýší viskozita tráveniny, dojde ke zpomalení vyprazdňování žaludku. Trávicí enzymy mají ztížený přístup k živinám, které se nevstřebávají tak intenzivně. Rozpustná vláknina snižuje glykemický index potravin, protože zpomaluje vstřebávání cukrů ze střeva do krve.
Doporučený denní příjem vlákniny u dospělého člověka by se měl pohybovat okolo 30 g (v poměru rozpustné a nerozpustné vlákniny cca 1:3).
Nabobtnáním Psyllia vzniká pocit „falešného zasycení“ a zmenšuje se touha po jídle, což se cení zvláště při snižování nadváhy. Důležitým faktorem je, že Psyllium není návykové. Jeho pravidelným užíváním tak přispíváte k redukci tělesné hmotnosti, jelikož zvýšený pocit sytosti brání příjmu dalších energeticky bohatých potravin.
Celý tento proces již po několika opakováních navozuje správnou hustotu stolice a stimuluje střevní peristaltiku. Přináší tím úlevu při zácpě a hemeroidech. Vůbec vytváří vhodné podmínky pro osídlení střeva příznivě působícími mikroorganizmy a přispívá k celkovému ozdravení střevní mikroflóry, např. po užívání antibiotik, při kandidóze apod. Díky správnému zažívání tak pomáhá odstranit kožní potíže, celkově zlepšuje kvalitu pleti a její pěkný vzhled, zmírňuje únavu, stres a migrény, vyvolané nedokonalým vyprazdňováním.
Psyllium také váže ve střevech cholesterol, snižuje jeho resorpci a omezuje tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vzhledem k tomu, že zpomaluje rovněž vstřebávání sacharidů v tenkém střevě a snižuje riziko vzniku cukrovky a riziko vzniku karcinomu tlustého střeva a konečníku, nelze hovořit pouze o účinném prostředku při nadváze a obezitě, ale o vynikajícím očistném přípravku vhodném k celkovému ozdravení organismu.
Kde se vláknina nejvíce vyskytuje?
Běžným a nejdostupnějším zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, obilné vločky, otruby, celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, luštěniny a cereálie (nerozpustná vláknina). Naopak chudé na vlákninu je maso, mléčné výrobky a cukrovinky. Psyllium je vhodným doplňkem, schopným nahradit chybějící vlákninu v potravě.
Mám dostatek vlákniny ve stravě?
Dostatečný přísun vlákniny v potravě se projevuje pravidelnou stolicí, nedochází k trávícím obtížím a nadýmání. Pokud tomu tak není, nemusí být příčina jen v nedostatku nestravitelných látek v potravě. Problém může mít příčinu např. v nedostatku pohybu, malém přívodu tekutin, nebo i v probíhající nemoci. Pokud tedy nedojde během užívání semen jitrocele indického k žádoucí úpravě stavu, je vhodná odborná pomoc u lékaře.
Možná rizika užívání psyllia
Nejdůležitější je při užívání psyllia dostatečný přívod tekutin, na každých 5 gramů by měla připadnout jedna sklenice vody. Jinak hrozí naopak zácpa až zneprůchodnění trávícího traktu. Psyllium není vhodné pro malé děti. Semena se užívají v celku, nerozžvýkávají se a nedrtí (pokud jsou v přípravku již rozdrcená, užijí se tak jak jsou). Nejsou vhodná při organických poruchách trávícího ústrojí.
Aby nedošlo k ovlivnění vstřebávání léků a důležitých látek z potravy, užíváme psyllium asi 45 minut po lécích či jídle.
Na co ho mohu použít?
Zácpa, úprava stolice - psyllium můžeme užít ráno či večer. Jednu nebo dvě čajové lžičky rozmícháme v tekutině a spolkneme. Dostatečně zapijeme. Obvykle dojde po dvou nebo třech dnech k žádoucímu účinku. Denní dávku lze potom snížit na jednu lžičku.
Průjem - užíváme stejně jako při zácpě. Psyllium naváže přebytečnou tekutinu a tím dojde k úpravě průjmu.
Snížení hladiny cholesterolu - obsažená vláknina zamezí vstřebání a zvýší vylučování cholesterolu z organismu. Dávkování je stejné jako u zácpy.
Výrobky z Psyllia
Sušenky s obsahem psyllia
- zdravější, chutná alternativa klasikých sušenek
- obsahují psyllium a jsou obohaceny o pšeničné klíčky a celozrnnou mouku
- mají snížený obsah cukru
- posyp – dýně, sezam, slunečnice, len – zdroj cenných minerálů a vitamínů
Psyllium tyčinky Dr. Popova – zdravé mlsání pro štíhlou linii
Psyllium tyčinky mají tyto užitečné vlastnosti:- zahání pocit hladu a dokonale čistí trávicí ústrojí
- skvěle fungují při nadváze a obezitě
- jsou vynikající při zvýšené hladině cholesterolu a cukru
- ochraňují sliznice trávicího ústrojí
- podporují činnost střevní mikroflóry a regulují stolici
- přispívají k celkové dobré kondici a kvalitě pleti
Trvanlivé slané tyčinky s obsahem Psyllia jsou zdravou alternativou běžného slaného pečiva. Díky obsahu vlákniny mají však navíc výrazný užitek pro upevnění zdraví. Skvěle chutnají samotné, k polévce, pomazánce, jogurtu i k pohoštění. Důležité upozornění: vzhledem k obsahu Psyllia je nutno tyčinky důkladně zapíjet vodou popřípadě jinou tekutinou, aby mohlo Psyllium správně působit. Optimální denní dávka je 1 balení, které doporučujeme zapít 0,25 – 0,5 tekutiny. Psyllium tyčinky Dr. Popova obsahují vedle Psyllia také celozrnnou pšeničnou mouku a jsou mírně ochuceny pravou mořskou solí.
Tento produkt můžete zakoupit zde.