Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Rozmarýn

Rozmarýn

Rozmarýn byl hojně používán už v dobách středověku kdy sloužil jako koření, prostředek na zahánění zlých duchů, jako kadidlo a také jako univerzální léčivá rostlina. Z jeho dřeva se prý vyráběly loutny. Neztratil svůj význam ani v současnosti, i když se těžiště jeho využití posunulo spíše do kuchyně.

Jméno této silně aromatické rostliny pochází z latiny a je velice poetické.. "ros maris" znamená "mořská růže" .. toto jméno rozmarýn dostal díky svému původnímu výskytu v přírodě, pochází totiž z oblasti Středomoří, kde divoce roste na skalnatých mořských pobřežích. Někdy se toto jméno překládá také jako "mořská rosa".

Rozmarýna je 10-150 cm vysoká stálezelená bylina s dřevnatými stonky. Květy má drobné vypadající jako fialové kalíšky s vyčnívajícími tyčinkami. Zajímavé na nich je to, že jsou obojaké. Tedy samičí i samčí a to jak na dvou různých rostlinách, tak i na jedné. Celá rostlina má tvar keře.

U nás ho můžeme pěstovat jak na zahrádce, tak jako hrnkovou rostlinu, má rád slunce a vápnité propustné půdy. Rozmarýn je trvalka a kvete v paletě barev od fialové, přes modrou, růžovou, někdy i bílou, v závislosti na odrůdě. Abychom rostlinu udrželi hustou a ne příliš rozkošatělou, měli bychom ji pravidelně stříhat. Rostlina potřebuje řádnou pravidelnou zálivku.

Je velmi citlivá na mráz, přezimovat tedy musí doma v mírně teplé a vzdušné místnosti. V našich podmínkách je to tedy pokojová rostlina, maximálně s možností letnění.

Rozmarýnu lehce namnožíme se semen nebo z rostlinných řízků, které koření ve vodě.

Lístky rozmarýnu můžeme z rostliny sklízet k okamžité spotřebě po celý rok, největší sílu mají však v období těsně před květem. Tehdy je vhodné ostříhat několik větviček z rostliny, svázat do menších kytiček a zavěsit k usušení. Suché lístky pak z dřevnatých stonků odrhneme a uložíme do dobře uzavíratelné nádoby. Tak si zachovají co nejvíce aromatických a účinných látek. Ze stejného důvodu se doporučuje suché lístky podrtit na drobno až těsně před upotřebením.

Rozmarýn je výjimečný v tom, že jako jedna z mála bylinek zvyšuje krevní tlak. Dále uklidňuje a mírní nervové vyčerpání. Výborně zvyšuje koncentraci. Zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy, nervovou soustavu a celkově posiluje. Je zvlášť vhodný v rekonvalescenci a geriatrii. Čaj z rozmarýnu má potopudné a močopudné účinky, zlepšuje nadýmání a křeče v žaludku. Pomáhá při ženských nemocech, upravuje menstruaci.

Rozmarýn je výborný i pro zevní použití. Silný odvar slouží k čištění převážně mastné pleti, omývání ekzémů, na rány a pohmožděniny. Je velmi oblíbený zvláště v aromaterapii. Potírání pokožky rozmarýnovým olejem (dvě kapky stoprocentně přírodního éterického oleje na dvě až tři lžíce panenského oleje) či tinkturou zlepšuje její prokrvení a uvolňuje ztuhlé a pohmožděné svaly a klouby.

RozmarýnÉterické vonné látky, obsažené v rozmarýnu, se v aromaterapii užívají už nejspíš několik tisíc let. Tradičně se rozmarýn přidával do kadidel a vykuřovadel, jak pro rituální, tak pro léčebné účely. Ve Francii se prý dokonce míchal do kadidel používaných i při exorcismu. Přikládaly se mu také afrodiziakální účinky, jak ve vykuřovadlech, tak vdechováním aroma přímo z rostliny.

Éterické olejíčky s obsahem silic rozmarýnu dnes používáme do aromalamp např. při léčbě infekčních onemocnění dýchacích cest, kde dezinfekční účinek pomáhá hubit původce nákazy na sliznicích. Tyto výpary dezinfikují vzduch v celé místnosti a zároveň ji krásně provoní.

Vůně rozmarýnu je pro mnohé spojená s vůní linoucí se ze zahradního grilu. Zajímavé je, že grilované pokrmy získají aroma rozmarýnu dokonce i když mezi horké uhlíky přidáme kousky jeho suchých větví, nebo do ohně přihodíme trochu listů. Kořenící síla této bylinky je opravdu výrazná, měli bychom ji užívat střídmě, při předávkování by nám pokrm mohl zhořknout.

Rozmarýn se hodí do celé řady jídel, tradičně na maso a ryby, ale také do salátů, polévek, dresingů a omáček. Jeho aroma je nezaměnitelné při výrobě bylinných octů a olejů, které se dají jak přidávat do zeleninových salátů, tak používat k marinování masa a zeleniny.

Při použití jako koření, tedy v malých dávkách, nepředstavuje rozmarýn žádné riziko. V množstvím větším představuje riziko zejména pro těhotné a kojící ženy, kde by mohlo dojít k vážnému ohrožení dítěte. U lidí trpících epilepsií může rozmarýn vyvolat nebo zhoršit epileptický záchvat. Opatrnosti je třeba také při užívání u dětí a u osob trpících vysokým krevním tlakem. V těchto případech je vždy na místě konzultace s lékařem.

Silice může vyvolat u citlivých osob na kůži vyrážku nebo zarudnutí, zvláště je-li potřené místo vystaveno slunci.


Recepty:

Kuře na rozmarýnu

Ingredience: 1 kuře, 4 lžíce másla, 1 lžička rozmarýnu, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, vývar.

Postup přípravy: Kuře naporcujeme na čtvrtky, porce osolíme, opepříme, posypeme hladkou moukou a klademe do pekáče (naplněného vodou nebo vývarem tak, aby sahala do poloviny porcí) kůží dolů. Na každou čtvrtku dáme lžíci másla a vše posypeme rozmarýnem. Pečeme 30 minut přikryté, poté odkryjeme a dopečeme.

Kotlety na rozmarýnu

Ingredience: 4 vepřové kotlety bez kosti (nebo plátky z kýty), 2 větší rajčata, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 150 g strouhaného sýra (nejlépe čedar nebo Primátor), sušený mletý rozmarýn, sůl, máslo nebo olej na vymazání pekáčku.

Postup přípravy: Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, okořeníme rozmarýnem (na každou kotletu stačí špetka, je velmi aromatický), naskádáme do vymaštěného pekáčku, poklademe na plátky pokrájenými rajčaty, podlijeme a pečeme v troubě (220 °C) do měkka. Mezitím vidličkou rozšleháme ve větším hrnku vejce, mírně osolíme, přidáme polovinu množství strouhaného sýra a směsí zalijeme kotlety. Po ztuhnutí vajec posypeme zbylým sýrem a zapečeme, až se sýr rozpustí a začně mírně zlátnout. Podáváme s bramborovou kaší nebo s brambory sypanými petrželkou.

Olivový chléb s rozmarýnem

Ingredience: 250 ml vody, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 250 g pšeničné mouky hladké světlé, 250 g žitné mouky celozrnné, 1 lžička sušeného droždí; 3 lžíce olivového oleje, cibule, hrstka oliv, lžička rozmarýnu.

Postup přípravy: Ingredience (od vody až po droždí) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Zapneme program Celozrnný. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Po zvukovém signálu přidáme k těstu cibuli, na kolečka nakrájené olivy a nasekaný (nejlépe čerstvý) rozmarýn. Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.

Losos na rozmarýnu

Ingredience: filety z lososa, máslo, rozmarýn (může být jak čerstvý, tak i sušený), sůl, maličko pepře.

Postup přípravy: Z filet lososa odstraníme kůži s šupinami, omyjeme, přiměřeně (dle individuálních chutí) osolíme, maličko opepříme a především okořeníme rozmarýnem (čerstvý nasekáme). Na pánvi rozehřejeme na nejmenší plamen máslo, vložíme trošku rozmarýnu a necháme uvolnit vůni koření. Poté vložíme připravené filety a na mírném ohni dozlatova z obou stran opečeme. Jídlo je velice chutné s brambory - nejlépe novými - a dobrým lehkým vínem.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz