Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Sezam

Sezam

Sezamové semena je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. Velmi vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je prospěšný k prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů. Vysoký obsah vitaminu B1 a B3, hořčíku, fosforu je prospěšný na nervy. Jsou prospěšná pro sportovce, studující i těžce pracující. Jsou nepostradatelná spolu se slunečnicí při léčbě nemocech srdce a cévního oběhu. Zvyšují imunitu a zlepšují látkovou přeměnu. Jsou prospěšné pro těhotné a kojící ženy. Sezam, slunečnice, lískové ořechy, sója, pšenice nahradí používání masa. Doporučujeme nakupovat hlavně neloupaná semínka, jež obsahují podstatně více látek.

Mezi jeho léčivé účinky patří:

Složení:

Obsahuje tyto nejdůležitější látky : 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16%sacharidů a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to tiamín(B1) - 1 mg, riboflavín(B2) - 0,25mg, niacín(B3) - 5mg, karoteny. Minerální složení ukazuje na sezam jako skvělou multiminerální potravinu (složení na 100g) : vápník - 500 až 1500 mg, hořčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinek - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg.

Toto složení ho předurčuje k prevenci a léčbě mnohých nemocí například:

Lepší je konzumovat přírodní - neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.


Recepty:

Kuřecí stehna v sezamu

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 4 lžíce másla, 4 lžíce sójové omáčky, 6 lžic bílého vína, 1 lžička ostré hořčice, 1 lžička sušeného estragonu, 100 g sezamu.

Postup přípravy: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Rozehřejeme máslo, poté je sejmeme z ohně a vmícháme sójovou omáčku, hořčici a estragon. Marinádou stehna ze všech stran potřeme a necháme ji asi 2 hodiny působit. Stehna poklademe kůží nahoru na rošt. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200 °C asi 35 minut. Asi 10 minut před koncem tepelné úpravy obalíme stehna v sezamu. Pečeme dokud sezam nezezlátne. Stehna rozdělíme na talíře a podáváme. Chutnou přílohou jsou smažené hranolky a míchaný salát s jogurtovou zálivkou.

Bramborové krokety se sezamem

Ingredience: 500 g vařených brambor, 2 vejce, 50 g másla, 50 g strouhanky, 50 g škrobové moučky, 100 g sezamového semínka, bílý pepř, sůl.

Postup přípravy: Oloupané studené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, pepř, část sezamového semínka, škrobu a vejce. Rychle zpracujeme v těsto. Vlhkou rukou tvoříme kuličky, které obalujeme v prosáté strouhance se sezamovým semínkem a škrobem. Klademe na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme máslem a zvolna pečeme do křupava nebo smažíme na oleji. Hodí se jako příloha k dušené zelenině nebo všem druhům pečeným mas.

Šmakoun se sezamem

Ingredience: jeden kousek šmakouna (proteinový plátek), bílek (nebo celé vejce, ale na 1 porci ho celé nevyužijeme), sezam, bylinková sůl, vařená brokolice (nebo jiná oblíbená zelenina), porce brambor.

Postup přípravy: Brambory omyjeme (i se slupkou), nakrájíme na čtvrtiny či osminky, rozložíme na plech s pečícím papírem a pečeme dle druhu brambor asi 1/2 hodiny, dokud se slupka brambor nenafoukne. Bílek rozšleháme se solí (event. s bylinkami). Plátek šmakouna potáhneme bílkem a obalíme v sezamu. Pečeme na pečícím papíru dokud sezam nezrůžoví. Do bílku možno přidat trochu strouhaného sýru. Podáváme s pečenými brambory a na skus uvařenou brokolicí, event. s čerstvou zeleninou nakrájenou na kousky.

Špízy v sezamové krustě

Ingredience: kuřecí prsa, kuřecí játra dle strávníků, cibule, sůl, pepř, olej, grilovací koření, husté palačinkové těsto (polohrubá mouka, mléko, vejce), hrst sezamových semínek a bazalky, kdo má rád pikantní, může přidat do těsta lžičku chilli omáčky.

Postup přípravy: Prsa a játra nakrájíme na větší kostky, které pomažeme důkladně olejem a okořeníme solí pepřem a grilovacím kořením. Cibuli povaříme 5 minut ve vroucí vodě. Vyjmeme a nakrájíme na měsíčky. Na jehlu nebo špejli, kterou nejdříve namočíme, napichujeme střídavě kuřecí prsa, cibuli, játra, cibuli - poté špízy obalíme v těstíčku, do kterého jsme přidali sezamové semínko a bazalku popř. chilli omáčku. Pečeme zvolna cca 20 minut.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz