Tekutý cukr
Jedná se o vyváženou kombinaci sladidla z přírodního zdroje Stevia rebaudiana Bertoni a jednoduchého přírodního ovocného cukru fruktóza. Extrakt z této rostliny byl v roce 2011 povolen pro použití v potravinářském průmyslu také v zemích evropské unie.
Touto kombinací vzniká výrobek, u kterého se podstatně zvyšuje ekvivalent sladivosti. Stevia rebaudiana Bertoni je 300 krát sladší než běžný cukr. Tekutý cukr má proto vysokou sladivost v malém množství a zároveň tak velmi nízkou energetickou hodnotu. Lahodnou chuť a lehkou stravitelnost, která nezatěžuje organismus. Neobsahuje chemické konzervanty, barviva a umělá sladidla. Slouží jako podpůrný prostředek k redukčním dietám a jako doplňek dietní stravy.
Tekutý cukr je vhodný pro teplou i studenou kuchyni, pečení, vaření a přípravu salátů. Rovněž tak k oslazení teplých a studených nápojů, čajů. K výrobě domácích šťáv, marmelád, džemů a kompotů.
Vlastnosti : - lahodná chuť, velmi nízká kalorická hodnota, vysoká sladivost v malém množství, dobře a rychle rozpustný, lehce stravitelný, plně nahrazuje řepný cukr, neobsahuje chemické konzervanty, umělá sladidla a barviva.
Podpůrný prostředek k redukčním dietám. Doplňek dietní stravy.
Výživové hodnoty 100 g tekutého cukru : Energetická hodnota kJ/kcal : 1224/292 . Bílkoviny 0g, sacharidy 72 g, z nich cukry 72 g, tuky 0 g, vláknina 0 g, sodík méně než 0,1 g .
Výrobek neobsahuje zdroj fenylalaninu, mohou konzumovat nemocní fenylketonurií a celiakií, též vhodné pro děti, kojící matky a v rámci dietních programů.
Potraviny oslazené tímto výrobkem dosahují i při značném snížení obsahu cukrů stejně intenzivní sladkou chuť jako výrobky slazené běžným cukrem.