Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Tofu

Tofu je znám jako sojový tvaroh. Je to měkký sýr - pokrm připravený srážením čerstvého sojového mléka koagulátorem. Tofu je jemný výrobek a dovede absorbovat jakoukoliv chuť a vůni, které převezme z přidaných ingrediencí. Tofu je bohatý na kvalitní proteiny, vitamíny řady B a obsahuje nízké procento sodíku. Rozmanitost můžeme nalézt rovněž ve tvaru, struktuře a tuhosti tofu. Tuhé tofu se používá do polévek, na smažení a grilování. Obsahuje více bílkovin, tuku a vápníku než ostatní formy tofu. Měkké tofu je dobré pro přípravu pokrmů, při kterých je vyžadováno tofu na míchání. Jemné tofu je krémový výrobek na výrobu omáček, majonéz, atd.

Tofu, které je na Dálném východě známo již po staletí, se v poslední době stále více uplatňuje v západních zemích vzhledem k vysokému obsahu bílkovin, nízkému obsahu energie, nepřítomnosti cholesterolu a dalším výhodám. Pro některé spotřebitele je významná nepřítomnost laktózy.

Typů tofu je celá řada, liší se použitou surovinou, vlhkostí, obsahem živin a konzistencí. Podle obsahu vody obsahuje 8-14 % bílkovin, 4-7 % tuku a 2-3 % sacharidů. Je bohaté na vápník a téměř neobsahuje kuchyňskou sůl. Tofu je z 90 % stravitelné, neboť během výrobního procesu se odstraňují téměř všechny nestravitelné části.

Průměrný energetický obsah je 336 kJ na 100g. Bílkoviny tofu jsou tvořeny vesměs esenciálními aminokyselinami, obsah metioninu je však nízký. Porce tofu o hmotnosti 250g dodává stejné množství využitelné bílkoviny jako 75g plátek hovězího masa nebo 125g plátek mletého masa. Tofu má téměř bílou barvu a tvarohovitou konzistenci.

Tajemství úspěchu tofu je patrně i v jeho mnohostranné použitelnosti. Lze je kořenit i sladit, konzumovat syrové, smažené, vařené nebo pečené. Používá se při přípravě dezertů, jogurtů, salátových nálevů, omáček a majonéz, kterým dodává speciální chuť. Tofu se hodí i pro přidávání do pečiva, těstovin, náplní a masových výrobků.

Tofu se připravuje srážením sojového mléka. Pro výrobu sojového mléka je třeba sojové boby přes noc namočit, rozemlít s vodou a uvařit. Uvařená kaše se filtruje, aby se odstranila vláknina. V tomto bodě je možno využít sojového mléka i jako takového, nebo s různými ochucujícími přísadami. Pro přípravu tofu se pak sojové mléko sráží přídavkem kyselin nebo minerálních solí s koagulačním účinkem, např. chloridem hořečnatým nebo vápenatým nebo síranem vápenatým.

Po vytvoření sýřeniny se odtáhne syrovátka a sýřenina se pod tlakem formuje na výrobek. Konzistence závisí na množství a typu použitého srážedla a obsahu vody.

Tofu snadno absorbuje přidané příchuti, které je vhodné dávkovat v průběhu formování, např. zelenin a koření. Některé formy tofu mají slabě bobovou příchuť i vůni a přídavek ochucovadel je nutný. S přírodní chutí tofu velmi dobře harmonují oříškové, mandlové a pistáciové příchuti. Používá se i příchuti vanilkové, čokoládové a černého rybízu. Kromě sacharózy je možné sladit tofu medem, sladem i javorovým sirupem. Tofu se může i udit.

Vzhledem k tomu, že výroba tofu se stále rozšiřuje a jsou vyvíjeny stále nové varianty vypracovalo Sdružení pro sojové výrobky v USA normy, určené k objasnění definice tofu a výrobků z něho.

Tofu recepty:

Karbanátky z tofu

Ingredience: 400 g tofu (sójový sýr), 2 lžíce másla, 1 lžička zeleninového vývaru, 1 mrkev, 2 cibule, 1 vejce, 1 lžička směsi bylinek, 4 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, 400 g výhonků munga, šťáva z 1/2 citronu

Postup přípravy: Tofu rozmačkáme vidličkou. Na rozehřátém másle tofu podusíme společně s vývarem asi 2 minuty. Poté sejeme z plotny. Zeleninu očistíme, jemně nastrouháme a vmícháme do tofu. Přidáme vejce, bylinky a strouhanku, rozmícháme, osolíme a opepříme. Navlhčenýma rukama vytvarujeme karbanátky, které smažíme na 2 lžících oleje z každé strany asi 5 minut. Výhonky propláchneme a necháme okapat. Za 2 lžic oleje, citronové šťávy, soli a pepře připravíme zálivku, vmícháme ji do výhonků a podáváme s karbanátky.

Tofu salát

Ingredience: balíček bylinkového tofu, čínské zelí, olivy, jablečný ocet, olivový olej, sůl, sezam

Postup přípravy: Čínské zelí očistit a nakrájet na drobné kousky, tofu nakrájet na malé kousky a osmažit do zlatova na olivovém oleji, olivy rozpůlit a vše smíchat dohromady. Dochutit solí a sezamem podle chuti.

Kuřecí nudličky s tofu

Ingredience: 400 g kuřecích řízků, 1/3 hrnku sójové omáčky, 3 lžíce kečupu, 1 lžička strouhaného zázvoru, 2 zelené cibulky, 3 mrkve, 150 g žampionů, 1/2 hrnku nakrájeného tofu (asi 2 cm kostičky), sůl, pepř

Postup přípravy: Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky. Cibulku nakrájíme nadrobno, mrkve na kolečka a žampiony na plátky. Všechny přísady důkladně promícháme. Vaříme v páře. (Do pařáku nalijeme vodu. Do vody položíme misku s připravenou směsí. Vodu přivedeme k varu, pařák přikryjeme pokličkou a dusíme 25 minut. Podáváme s rýží.

Tofu smash

Ingredience: kadeřavý salát, rajče, paprika zelená i červená, salátové okurky, celerová nať, pórek, česnek, čerstvý zázvor, sůl, pepř, kari koření, olivový olej, kostka tofu

Postup přípravy: Tak prvně začneme salátem, já jsem popsala zeleninu, kterou dávám do salátu, což je až po pórek, ale každý může udělat salát jaký chce. Podmínka je nakrájet zeleninu a posypat ji solí, pepřem a polít olivovým olejem, pořádně promíchat a dát do lednice. Vezmeme kostku tofu, nakrájíme ji na 4 plátky asi 2 cm silné, posolíme, popepříme a posypeme trochu kari kořením. Dáme na rozpálenou pánev, která je jen jemně zalitá

Těstovinový salát s tofu

Ingredience: těstoviny, uzené tofu, 2 lžíce sójové omáčky, Vegeta, bílý jogurt nebo majolka, rajčata, okurka, sterilovaná kukuřice, paprika

Postup přípravy: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme. Do mísy dáme 2 lžíce sójové omáčky, přidáme vegetu, tofu nakrájíme na kostky a přidáme do mísy, necháme alespoň hodinu odstát. Potom přidáme vychladlé těstoviny, na kostky nakrájená rajčata, okurku, papriku a sterilovanou kukuřici, vše promícháme a přidáme bílý jogurt nebo majolku. Salát dáme vychladnout do ledničky.

Zdravá tofu pomazánka

Ingredience: 1 balení Tofu (300 g), sardinky v olivovém oleji, čerstvá petrželka nebo pažitka popř. koriandr, sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy: Tofu se sardinkami (včetně oliv. oleje) vidličkou důkladně rozmačkáme a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Nakonec přidáme sůl, pepř a můžeme přidat i pár kapek citronu pro zvýraznění chuti.

Zdroj:
www.countrylife.cz
www.recepty.cz



Zakoupíte v našem obchodě





Tento produkt můžete zakoupit v naší kamenné prodejně.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz