Dia - Bio - Racio - Bezlepek

Kde nás najdete?
Starostrašnická 38
Praha 10
Tel: 274 810 038
Otevírací doba

Žampiony

ŽampionyŽampióny jsou jedny z nejpoužívanějších hub v gastronomii pro svoji dostupnost a neopomenutelnou vlastnost ochutit zdravě jídlo. Žampióny mají prokazatelně pozitivní účinek na lidský organismus.

Žampion roste na nejrůznějších místech např. na polích, lukách a pastvinách či v lese. Objevuje se zpravidla ve skupinách nebo kruzích. Z hlediska léčebně - kulinářského nejsou záměny nebezpečné - všechny žampióny jsou jedlé a léčivý účinek je přibližně stejný. Výjimkou je žampión zápašný (Agaricus xantodermus) a charakteristickým zápachem po inkoustu či karbolu.

Venkovně pěstované žampiony sbíráme od počátku léta do podzimu. Vypěstovat si je však mužeme i doma a to v jakémkoli období.

Již dávno byly odhaleny antibiotické a antibakteriální účinky mnoha hub. U dalších druhů byla prokázána účinnost proti různým typům rakovinného bujení. U jiných byly objeveny látky snižující obsah cukru či cholesterolu v krvi, posilující imunitní systém nebo zabraňující kornatění cév, dnes již bohudík známá hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus). Výzkumem látek v houbách se zabývá věda i u nás. (Jako příklad slouží slizečka porcelánová, ze které bylo izolováno původní české antibiotikum Mucidermin.) U žampiónu polního bylo zjištěno antibiotikum kampestrin, účinné proti tyfu. Z pěstovaného žampiónu dvouvýtrusného (Agaricus bisporus) bylo izolováno antibiotikum agaritin. V roce 1944 byly publikovány účinky sušené drogy ze žampionů, které byly zkoušeny u pacientů s alergickými chorobami. Italští autoři našli v pěstovaném žampiónu látku „Z-faktor II", která snižuje hladinu krevního cukru. Velmi zajímavý byl případ vyléčení kožní rakoviny při podávání 250 až 500 g plodnic žampiónů denně v potravě.

Žampion je jedním z nejsilnějších přírodních látek působících proti alergiím. Nutné je však jejich konzumování v syrovém stavu, např. plátky neoloupaných plodnic na chlebu s máslem.

Pro vyšší učinost si také mužeme vyrobit vlastní extrakt: Vezmeme 2 kg čerstvých žampiónů, které zásadně nikdy neloupeme! a běžným kuchyňským způsobem je usušíme. Plátky musí chrastit, ale nesmí být spáleny. Pomeleme je na masovém mlýnku nebo lépe roztříštíme v suchém mixéru na velmi jemný prášek, který uchováváme v hermeticky uzavíratelném obalu. Podáváme 4 x denně po 1 lžičce prášku po dobu 1 měsíce. Během této době bezpečně poznáme, zda léčivo zabírá. Pokud ne, v léčbě dále nepokračujeme. Podáváme v jogurtech, sypeme na již hotové polévky nebo guláše. Nikdy nepřevařujeme! Nejjednošším způsobem je zapití nabraného prášku z hub dostatkem tekutiny. Pokud léčba částečně zabírá, provedeme pouze desetidenní pauzu. Poté v léčbě dále pokračujeme se stejným dávkováním, po dobu ještě půl roku. Vždy užíváme jen 10 dnů v měsíci.

Plodnice žampiónu působí také proti kopřivce, ekzémům a dalším projevům alergických kožních reakcí. U žampiónů byly prokázány i protirakovinné účinky. Bylo z nich také izolováno antibiotikum Kampestrin, který ničí mimo jiné bakterie tyfu. V lidové medicíně se žampióny užívají proti plicní záduše. Vodné roztoky z plodnic se v historii užívaly při uštknutí zmijí nebo na tlumení hemolýzy. Kromě uvedených použití mají žampióny i řadu dalších účinků. Celkově posilují organismus, působí proti krvácení dásní nebo posilují tvorbu mateřského mléka.

Díky vědeckým rozborům víme, že žampióny obsahují i některé významné minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, vápník) a vitaminy (C, B1, B2, D). Hlavní výhoda léčby žampióny spočívá v jejich dostupnosti a možnosti výtečného kuchyňského zpracování.

Zajímavostí je, že ač žampión je houba původem evropská, čínská lidová medicína ho rychle přejala a začala využívat. Na západě je zcela běžné nabízet malé uzavřené plodničky pěstovaných žampionů v misce jako třešně. Chutnají nasládle a zvyknout si na jejich chuť nečiní ani dětem potíže. Zásadně však klobouky plodnic neloupeme! Houby vyrostly v čistých provozech přísně hygienicky střežených pěstíren. Syrové plodnice lze nabídnout nakrájené na plátky na chlebu s máslem.



Recept:

Plněné žampiony na smetaně

Ingredience: 8 větších žampionů, 8 plátků anglické slaniny, 1 cibule, 1 červená paprika, 150 g pečeného drůbežího masa, 1 pórek, 2 lžíce kysané smetany, 1 lžička dijonské hořčice, pepř, sůl a 8 párátek

Postup připravy: Žampiony očistíme a opatrně odstraníme nožky a vnitřní okraje kloboučků, abychom získali větší prostor na plnění. Odřezané části pokrájíme a smícháme s nakrájenou cibulí a paprikou. Tuto směs krátce podusíme. Po vychladnutí přidáme pokrájené maso, pórek, smetanu, hořčici, pepř a sůl. Žampiony naplníme, ovineme plátky slaniny, které připevníme párátky. Naskládáme je do zapékací mísy a 10 minut dusíme v troubě.

Žampiony plněné brokolicí

Ingredience: 6 středně velkých brambor, sůl, bílý pepř, lžičku vegety, 40 dkg brokolice, 10 dkg anglické slaniny vcelku, 1 středně velkou cibuli, 8 velkých žampiónů, 2 lžíce másla nebo margarínu, smetanu ke šlehání (20 dkg), 1/8 l mléka, 2 lžičky solamylu, 1 l mléka, petrželku a muškátový oříšek, parmazán nebo goudu.

Postup připravy: Oloupané brambory vaříme přibližně 20 minut v osolené vodě, asi 5 minut před koncem přidáme také na růžičky rozdělenou brokolici. Slaninu pokrájíme na kostičky a dokřupava opečeme na pánvi, poté přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na jemno nakrájené nožičky žampiónů. Chvilku podusíme, zalijeme mlékem a šlehačkou a povaříme. Nakonec vmícháme solamyl rozmíchaný v troše vody, opět povaříme a dochutíme vegetou a pepřem. Vařenou brokolici i brambory prolisujeme nebo dobře rozšťoucháme vidličkou, promícháme s máslem, osolíme, opepříme a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Pyré naplníme hlavičky žampiónů. Do zapékací misky nalijeme omáčku, přidáme petrželku a vložíme žampióny posypané strouhaným sýrem. Dáme zapéci do vyhřáté trouby asi na 5-8 minut. Před podáváním ještě ozdobíme jednotlivé porce petrželkou.

Brynzové žampiony

Ingredience: 400g žampionů, 150g uzeného bůčku, 200g brynzy, 2 lžíce oleje, 40g cibule, pažitka, pepř, sůl.

Postup připravy: Z žampionů odkrojíme nožičky a opatrně vykrojíme jejich konce z vnitřku hlaviček. Na troše oleje necháme zesklovatět jemně pokrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájené nožičky hub a podusíme. Necháme vychladnout pak vmícháme do brynzy, kterou jsme opepřili, dochutili jemně nakrájenou pažitkou, případně přisolili. Touto nádivkou plníme žampiony. Pak vždy dvě hlavičky přitiskneme k sobě, obalíme plátky uzeného bůčku a spíchneme grilovací jehlou nebo párátkem. Pečeme na rozehřátém oleji bez podlévání. Podáváme s opečenými brambory nebo s pečivem.

Jáhely se zeleninovou směsí a žampiony

Ingredience: jáhly, žampiony, pórek, mrkev, sojovou omáčku (bio, tedy bez glutamátu).

Postup připravy: Jáhly opražíme na kapce oleje. Zalileme je vařící vodou (vody přiměřeně - cca v poměru voda/jáhly rovnému 1/3. Povaříme, cca 10 minut. Zároveň připravujeme zeleninovou směs se žampiony. Doporučujeme kromě žampionů přidávat mrkev a pórek, nicméně složení zeleninové směsi je možné měnit podle chuti. Na trošku másla s olejem dáme žampiony, nakrájenou mrkev a pórek. Žampiony pustí vodu, není ji tedy třeba přidávat. Takto směs lehce osmahneme až do změknutí. Poté dochutíme sojovou omáčkou bez glutamátu, popřípadě kořením (opět podle libosti, doporučujeme trošku zázvoru, opravdu trošku římského kmínu, popřípadě pepře a špetky třtinového cukru). S jáhlami smícháme předem nebo můžeme až na talíři.

Zapečené makaróny se žampiony a šunkou

Postup připravy: asi 300 g makaronů uvaříme a potom propláchneme vodou nebo olivovým olejem, asi 150 g šunky nakrájíme na kousky, asi 100 g žampionů také nakrájíme na plátky, v kastrůlku rozehřejeme lžičku másla nebo oleje a šunku se žampiony krátce opečeme, potom solí a pepřem ochutíme, dále si asi 100 g tvrdého sýru nastrouháme, máslem vymažeme zapékací formu, do které postupně vrstvíme makarony, šunku se žampiony a sýr, začneme makarony tak, že je točíme dokola, až pokryjí celé dno, na ně rozprostřeme další vrstvu žampionů a šunky a tuto vrstvu posypeme sýrem, na sýr zase dokola navrstvíme makarony, a tak dál až máme formu plnou, poslední vrstvu tvoří makarony, asi 200 ml zakysané smetany rozšleháme se 2 vejci a okořeníme solí a pepřem, touto směsí zalijeme makarony ve formě, nakonec ještě pokryjeme makarony silnou vrstvou sýru, formu s makarony dáme do trouby a pečeme asi 30 minut, až se vypaří veškerá tekutina a na povrchu se vytvoří kůrka.




Zakoupíte v našem obchodě




Tento produkt můžete zakoupit zde nebo v naší kamenné prodejně.



Zpět

© 2015 Dia - Bio - Racio - Bezlepek | info(zavináč)dia-potraviny.cz